Nordre Aker Budstikke

Vurderer flere sikkerhetstiltak etter flåtekantring på speiderarrangement

Flåten som kantret, her fotografert dagen før hendelsen. Foto: Kristin Tufte Haga

Hendelsen med kabelfergen som kantret i Brekkedammen opplevdes svært dramatisk for flere som var ombord. Speidergruppa vil nå gjøre en nøye vurdering av om og hvordan fergen skal brukes, og av hele arrangementet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.06.2019 kl 21:07

KJELSÅS: Søndag 2. juni kantret kabelfergen – en flåte over Brekkedammen – i forbindelse med Kjelsåsspeidernes dag, som ble arrangert for 44. gang. Trolig havnet rundt 20 personer i vannet.

Hendelsen opplevdes som ganske dramatisk for flere Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med. Her forteller en mor hvordan de opplevde ulykken, hun ønsker ikke å stå frem med navn. Hun reagerer også på at arrangementet fortsatte etter ulykken, og at til og med speakeren ropte ut at nå var de på forsiden av både VG og NRK.

Alle nødetatene til Brekkedammen søndag, under Kjelsåsspeidernes dag, og da fergen, eller flåten, som fraktet folk over elva, veltet. Dykkere var også i elva. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/CELINA BERG

Hele familien havnet i vannet

«Vi gikk om bord i fergen. Det var ganske fullt. Det siste jeg hørte var: «Vi tar med tre til.» Like etter at fergen la ut fra den ene bredden, begynte vannet å sige over føttene våre. Det ble litt nervøs latter om bord. Det gikk ikke an å gå fra side til side i båten, slik noen har beskrevet, det var en sperre i midten.

Plutselig gikk hele fergen - eller flåten - rett i været og veltet over til høyre. Min mann og sønn ble borte under flåten. Selv lå jeg i vannet, og kjente på hvor tunge klærne ble når de ble våte. Jeg tenkte: Hvor er sønnen min, det var første tanke. Det føltes som om vi var i vannet veldig lenge, selv om jeg vet at det ikke var snakk om lang tid.

Så får jeg øye på sønnen min, og mannen min, han hadde fått sønnen vår opp på land. Sønnen min er likblek og skjelver. Mannen min fortalte meg at han forsøkte å svømme ut på den siden vi først var på, men at han kom borti noe, så han måtte svømme under hele flåten for å komme til luft.


En mann på land får trukket sønnen vår opp på land, etter følger faren. Dette var en veldig dramatisk hendelse for oss, og sikkert for mange flere.

Noen roper: «Er det noen som savner noen?» Ingen visste hvor mange som var om bord. Flere hopper i vannet, og dukker under vannet for å se om noen fortsatt kunne være der. Det tar ikke mange minutter før alle nødetater er på plass, helikopter, brannmenn med dykkere, politi og ambulanse.

Så hører vi speakeren som sier: «Det har vært et lite uhell med flåten, så de som vil på andre siden, må gå rundt! Tivoliet går som før...». Speakeren fortsetter: «Nå er vi på forsiden av VG, og til og med NRK er på plass!»

Tok ikke de ansvarlige ulykken helt på alvor? Kan man virkelig ta lett på slike hendelser som dette? Flåten har jo gått der i 44 år så sånt kan skje, sa en av lederne fra arrangementet.

Rart at det ikke er forhåndsbestemt og testet hvor mange personer flåten tåler, hvis dette har holdt på i 44 år? Ikke minst telle hvor mange om bord på hver tid, så man vet hvor mange som skal gjøres rede for hvis det skjer en ulykke som den på søndag? Hva med flytevester.


Der satt vi og prøvde å ta innover oss hva som hadde skjedd. Det satt mange bleke barn rundt oss som hakket tenner. En eldre person fikk surstoff, en baby med familien fikk hjelp av helsepersonellet.

Det føltes og føles fortsatt veldig spesielt at tivoliet og arrangementet bare fortsatte.

Da vi fikk roet oss litt utover ettermiddagen, oppdaget vi at eiendeler var borte i vannet, vi hadde blåmerker og sår alle tre. Min sønn spør nå mange spørsmål om døden.»

Kabelfergen tar publikum over elva. Bildet er fra 2015. Foto: IRJA LINNERUD (ARKIVFOTO)

– Armer og bein overalt

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med Espen Eggen fra Nydalen, som også var på flåten da den tippet rundt. Han uttalte seg søndag til NRK, og forteller nå at han kjenner seg igjen i beskrivelsene ovenfor:


– Alt skjedde veldig fort. Først merket vi at flåten ble presset ned på den siden vi stod på, og jeg stod i vann til over ankelen. Så vippet flåten den andre veien, og vår side ble løftet opp. Først ble vi presset mot gjerdet som var montert midt på flåten, men så vippet flåten helt rundt, og vi rutsjet ut i elva. Så kom hele flåten deisende over hodet på oss. Det var mange personer som bakset i vannet, og armer og bein overalt. Det jeg var redd for var at vi skulle bli sittende fast eller klemt fast under flåten. Jeg hadde også en sekk på ryggen med masse luft i, som gjorde det litt vanskelig å svømme.

Eggen forteller at han umiddelbart så etter sønnen sin, som er speider, og fikk heldigvis øye på den lyse speiderskjorta i vannet foran seg.

– Jeg tok fatt i beina hans og skjøv ham hardt framover, slik at han kom seg vekk fra flåten over oss. Da jeg så at han forsvant oppover i vannet, skjønte jeg at han fikk hodet over vann.

Også Eggen er av den oppfatning at det var for mange på flåten:

– Jeg stusset allerede da fergen var på vei over, fordi jeg så at folk stod som sild i tønne, og la merke til at flyteelementene på den ene siden var helt under vann. Det skvulpet også inn vann over flåten. Det var også en barnevogn med et lite barn i ombord, og det hele så litt rart ut. I ettertid innser jeg at jeg burde sagt fra til noen, men jeg antok vel at ting var under kontroll.


Kjelsåsspeidernes dag 2017. Foto: Kjelsåsspeiderne

– Unødvendig ulykke

Eggen tenker samtidig på hvordan ulykken oppleves for arrangørene.

– Speideren er basert på frivillig arbeid, med mange engasjerte og flinke folk som bare vil skape fine opplevelser for barna våre. Jeg vet at arrangørene la ned masse tid og arbeid i dette arrangementet. Da er det leit at mange i stedet vil huske dagen for det jeg mener var en helt unødvendig ulykke.

Han er tror at arrangørene kommer til å lære av det som skjedde.

– Mitt inntrykk er at de nå tar dette svært alvorlig, og at de vil gå nøye gjennom sikkerheten før neste arrangement. Vi har også blitt bra fulgt opp av ledelsen i Kjelsåsspeiderne i etterkant.

Kjelsåsspeiderne beklager

Gruppeleder i Kjelsåsspeiderne, Åsmund Vikenes, har blitt forelagt beskrivelsene fra foreldrene som opplevde kantringen. Han beklager sterkt hendelsen:

– Aller først vil vi understreke at vi er svært glade for at det tross alt gikk så bra som det gikk. Vi er imidlertid de første til å beklage at ulykken faktisk skjedde. Vi beklager også sterkt overfor alle de som var direkte berørt av selve hendelsen, alle øvrige besøkende og alle speidere og foreldre som har lagt ned et stort antall dugnadstimer og som gledet seg til en flott dag. Vi beklager også at vi brukte noen meget uheldige formuleringer i den høytalerkommunikasjonen som ble gitt.

Vikenes sier at beslutningen om å fortsette arrangementet ble gjort i samråd med politiet.

– Alle kanoene ble imidlertid satt på land.

Vil se på fergen

Gruppeleder Åsmund Vikenes, her fra Kjelsåsspeidernes dag i fjor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

– Vårt fokus i tiden fremover er å se på alle sider av hendelsen og vurdere en rekke tiltak knyttet til selve fergen, dens lasteevne og stabilitet. Vi vil også se på hvordan fergen føres fram og tilbake, og det vil bli streng kontroll av maksimumsantallet, der vi legger inn god sikkerhetsmargin opp mot data fra produsenten av flytebrygga. Når alt er vurdert med tilhørende risiko, må vi vurdere om restrisikoen er akseptabel, eller om vi kanskje må arrangere Kjelsåsspeidernes dag uten bruk av ferge.

Flytebryggen, som danner grunnlaget for fergen, har Kjelsåsspeiderne fått fra selskapet Småbåthavner AS, ifølge Vikenes.

– Vi har utstyrt fergen med to ekstra flyteelementer, og vi foretar test av fergen i dagene før selve arrangementet for å teste flyteevnen og hvor mange som kan være om bord. Maksantallet vi har operert med, basert på tester og erfaring er 25, uten at vi har foretatt en endelig verifisering opp mot produsenten. Det er absolutt mulig at vi har stolt for mye på de gode erfaringene vi har hatt i alle de årene vi har benyttet kabelfergen uten uhell. Vi har nå erfart at dette ikke har vært godt nok.

Speiderlederen forteller at i det videre evalueringsarbeidet vil speiderne foreta en bred gjennomgang av alle sider ved arrangementet, ikke bare selve fergen.

– Vi vil se på planlegging, bemanning, aktiviteter, kommunikasjon etc. Vi vurderer å ha en egen sikkerhetsansvarlig for arrangementet, i tillegg til å gjennomgå og oppdatere rutiner og beredskapsplaner samt gjennomføre utvidet opplæring av de som bemanner aktivitetene. Vi henter også innspill fra eksterne parter, både fra Norges Speiderforbund og fra nødetatene.

Målet er å identifisere og gjennomføre forbedrende tiltak, som gjør at arrangementet skal være trygt og sikkert neste år:

– Vi har avholdt Kjelsåsspeidernes dag i tett og godt samarbeid med bydelen i 44 år, og ønsker å fortsette denne årlige tradisjonen, som har vært til stor glede for mange.

Bryggeleverandøren

Daglig leder i Småbåthavner AS, Rune Strandhaug, bekrefter at det som egentlig er en badebrygge, men som blir brukt til å frakte folk fra elvebredde til elvebredde under Kjelsåsspeidernes dag, er levert av selskapet:

– Kjelsåsspeiderne lånte i mange år brygge av oss til arrangementet, til slutt fikk de en brygge av oss. Denne brygga - med de oppdriftsflyterne som speiderne selv har satt på, vil ha en oppdriftsflyter på til sammen nesten 2000 liter. I vann kan det sammenlignes med kilo. Brygga veier rundt 400 kilo, som må trekkes fra, pluss må man trekke fra noen kilo for å bevare bryggas stødighet. Det betyr kanskje 1200 kilo kapasitet på brygga i vann. Folk veier jo forskjellig, men maks 10-12 personer på brygga er det jeg tenker er innafor det som er fornuftig i forhold til kapasitet, sier Strandhaug til Nordre Aker Budstikke.

Åsmund Vikenes i Kjelsåsspeiderne mener imidlertid at 10-12 personer på 1200 kilo er lite:

– Etter min mening en veldig konservativ vektberegning som her gjøres. 10-12 personer på 1200 kilo, tilsier jo en vekt på 100 kilo per person, erfaring er at det er flest barn på disse overfartene over elva.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...