Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Penelope Lea fra Kjelsås. Foto: Lars-Ingar Bragvin Andresen

17-åring, klimaaktivist og forfatter:

– Boken er min stemmeseddel

UNIG I NORDRE AKER: Penelope Lea (17) fra Kjelsås har vært aktivist i ni år, er den første klimaaktivisten som er blitt UNICEF-ambassadør, og kan nå krysse av forfatterskap på «to do»-lista.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2021 kl 11:45

KJELSÅS: Den unge aktivisten er oppvokst i en politisk engasjert og naturglad familie, og da hun var åtte år gammel, skjedde det noe – hun trengte å bli hørt. Nå er hun ett av de mest aktuelle navnene i den norske klimadebatten, og har sjelden tid til noe annet: Kloden vår er førsteprioritet.

Knapt med tid og tung pandemi

Penelope Lea på talerstolen under MDGs landsmøte. Foto: Ola Vatn / NTB

Til tross for den store jobben hun gjør på vegne av menneskeheten, er Penelope også en ungdom, og må gå på skole som alle andre. Derfor har hun egentlig ikke tid til å prate med oss, men klarer å presse inn et intervju over mail; så viktig er arbeidet. Vi lurte på om hun har tid til å drive med «vanlige» fritidsaktiviteter, men hun mener at jobben er mer enn nok.

– For meg er arbeidet mitt en vanlig fritidsaktivitet. Det er dette jeg vil arbeide med og bruke tiden min på. Jeg skulle alltid ønske at jeg fikk tid til mer, alltid. Så jeg, som mange andre, arbeider med å finne en balanse. Jeg er opptatt av bærekraftig selvbruk også, for at vi skal kunne arbeide og brenne og bidra lenge.

Det har heller ikke vært helt enkelt å skrive boka, som har fått navnet «I hverandres verden», og ble utgitt for få dager siden. Likevel har opplevelsen vært god.


– Det har vært fint å skrive bok! Selv om jeg begynte på boken før pandemien, tror jeg ikke at den hadde blitt til uten den stillere tiden. Jeg rakk rett og slett ikke alt, og spurte derfor mamma om hun kunne hjelpe meg å skrive ferdig.

Men selv om pandemien var essensiell for å kunne ferdigstille boken, har koronaen vært vanskelig, særlig for en som er vant til å møte nye mennesker hele tiden.

– Jeg savnet veldig den fysiske delen av arbeidet mitt under pandemien, jeg savnet menneskene jeg pleide å møte, mennesker fra hele verden med både like og ulike erfaringer. Jeg forsto hvor mye de betydde for meg, tankene de delte med meg, erfaringene. Det ble veldig tydelig for meg at det også blant annet var dette som ga meg mot og motstandskraft.

Heldigvis rakk boken å bli ferdig før årets valg – det er nemlig ikke lett å være så engasjert, og samtidig være for ung til å stemme.


– Jeg får ikke stemme, men jeg vil bidra likevel, og dette er derfor min stemmeseddel, og alle andre sin, hvis de vil dele den med meg. Da jeg begynte å skrive boken var Stemmeseddel en arbeidstittel.

Gjennom boken, håper Penelope blant annet å kunne tilføre en mer global forståelse til den norske klimadebatten. Hun føler at vi nordmenn har en tendens til å fokusere på de små tingene, i stedet for å se på det store bildet. Krisen rammer alt og alle.

En utfordrende hverdag

Penelope Lea i møte med kronprinsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Aktivist er nok en vanskelig yrkestittel uavhengig av alder, men det er fort gjort at man møter på noen ekstra utfordringer når man ikke har rundet 18, og Penelope Lea er intet unntak.


– Jeg tror at alderen min både har hjulpet meg og vært en hindring. En hindring på den måten at en ofte må kjempe mye hardere for å bli hørt, for å få medvirke, for å bli tatt på alvor når en er ung. Det kan også være vanskelig å se gjennom og forstå hersketeknikker og en del politisk språk. Og så er det vanskelig ofte å brenne så mye for noe, men ikke få delta i valg, ikke få være med på beslutninger som gjelder vår framtid.

Likevel er det noen positive sider. Hun føler blant annet at den tidlige starten ga henne muligheter som kanskje ikke ville dukket opp ellers.

Også er det i hvert fall én negativ side, som antageligvis rammer de aller fleste klimaaktivister; frykten.

– Blir du redd av situasjonen vi er i? Hvordan håndterer du det?

– Ja. Jeg håndterer redselen min ved å arbeide. Og så tenker jeg at det ikke er galt å bli redd, jeg tenker det er helt naturlig og sunt å bli redd for noe det er grunn til å bli redd for. Så handler det om hva jeg velger å bruke redselen til. Og jeg velger å fortsette å arbeide.


Det er kanskje ikke rart om man blir litt nervøs, når man ser så store konsekvenser og sammenhenger, mens voksne mennesker forsøker å bruke engasjementet ditt til egen vinning.

Og det er heller ikke «bare» miljøsaken som engasjerer Penelope, fordi klima berører nemlig de aller fleste temaer.

– Jeg er generelt politisk engasjert. For meg er det viktig at det som skjer i og med samfunnet også skjer med meg og i mitt liv. Klima- og naturkrisen påvirker nesten alle saker. Det er en barnerettighetskrise, en menneskerettighetskrise, det handler om helse, både fysisk og psykisk, det handler også om økonomi, likestilling, fordeling, krig og fred og verdens sikkerhetssituasjon og om flyktninger.

Håp

Penelopes ambisjoner kan oppsummeres ganske enkelt og greit:

– Arbeide så mye som mulig, så lenge det trengs, og samtidig ta vare på meg selv.

Og for å få til det, trenger man håp, til tross for hvor mørkt det kanskje ser ut.

– Tror du det kommer til å gå bra?

– Hvis jeg ser på hvordan vi har handlet til nå, med den kunnskapen vi har hatt til nå, er svaret nei. Men hvis jeg ser på hva mennesker har klart sammen opp gjennom historien, når vi har stått sammen og vært ærlige med oss selv og kunnskapen vi har, når vi har vist solidaritet og gitt hverandre likeverd, har vi klart utrolige ting. Det velger jeg å tro at vi kan også nå.

Her får du lest mer om «I hverandres verden».

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...