Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Iben(t.v) og Tiril viser frem bildebevis på at de har kjent hverandre siden barndommen. Foto: Stella Oter Lindeberg

Iben og Tiril (19) skal krysse Atlanteren

Barndomsvennene Iben Petersen og Tiril Salvesen (19) skal seile over Atlanterhavet til neste år, men først må de mekke – for øyeblikket står båten stille i havna.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2021 kl 15:05

UNG I NORDRE AKER: Seilbåten er 40 år gammel Malö 40H, men jentene opplyser om at den ikke er 40 fot, den er faktisk 31 og en halv. Veggen i messa er dekket av bilder fra tidligere turer og hjemmelagde broderier, kjøleboksen lukter (på mystisk vis) gin, og girspaken er festet med gaffateip og tau. Akkurat sånn det skal være, altså.

En livslang drøm

Iben og Tiril har nettopp blitt ferdig med videregående, og nå er det båtlivet som står for tur. Det neste halvåret skal brukes på mekking, forberedelser, og mindre seilaser, så skal de sette kursen mot Karibia, eller Sør-Amerika, og de vet ikke helt hvor lenge de blir borte.

– Jeg begynne å studere innen 2023, men...

Og denne turen har stått på agendaen ganske lenge. Dette er den andre båten de eier sammen, og for Nordberg-jenta Iben er det til og med familietradisjon.


– Helt siden jeg var liten, så har jeg tenkt på at det hadde vært kjempegøy med en langtur. Både faren min, onkel og bestefar har seilt rundt jorden, så det har blitt litt tradisjon.

Den første båten kjøpte de da de var 15 for konfirmasjonspengene, sammen med kusina til Iben. Begge to er oppvokst i familier med forkjærlighet for sjøen, og vet hva de driver med.

– Hvordan har dere så peiling?

– Vi har jo ikke peil-hahaha!

– Joda, vi har jo litt det. Vi har vokst opp på hver vår skøyte, og har seilt veldig mye i barndommen. Jeg har også seilt en del regatta med familien. Det er der interessen kommer fra, sier Tiril.


– Det var absolutt Tiril som kunne mest da vi kjøpte den første båten, men vi har begge rukket å lære mye.

Og det aller meste av ordning og fiksing gjør de også selv, man må jo nesten det, når man skal være alene midt ute i Atlanterhavet. Iben har nettopp sydd sammen kalesjen, fordi Tiril ramla på den, og nå skal de ta fatt på den lange listen med forberedelser før turen.

– Vi må ha ny VHF, og nytt batteri...og båtshake må vi ha!

– Dere har ikke båtshake?

– Haha, nei! Vi var på tur i sommer, og da skjønte vi at det mangla.

Mannlig båt

Begge jentene er enige om at Tiril har dårlig balanse. Bevis nr. 2 er den sammensydde kalesjen. Foto: Stella Oter Lindeberg

Til tross for at jentene både er kapable og ambisiøse, hender det at de møter på ubehagelige kommentarer. De peker på at seilmiljøet absolutt har en overvekt av menn over 50, og de er opptatte av at båt og seiling er for alle. I første omgang, har de bestemt at båten, Alibaba, er en mann.

– Alle skip er jo kvinner, fordi det bare var menn ombord på skipene før, så båten skulle være en dame for at de ikke skulle bli ensomme. Men her er det jo bare oss, så Alibaba er blitt en mann.

De forteller at de har opplevd å ikke bli tatt seriøst, og har mottatt en del nedlatende råd, særlig fra eldre menn, og spesielt med den første båten, da de bare var 15.


– Vi blir nok litt undervurdert, fordi vi er unge jenter. Det er sikkert en del som mener vel når de kommer med råd og forklaringer, men det blir fort ubehagelig når tonen er nedlatende og belærende. Folk kan komme bort til oss mens vi fikser på båten og spørre; Hvorfor bruker dere det bunnstoffet? Hvorfor ruller dere på den måten? Det er bedre å gjøre det sånn eller sånn, sier Tiril.

– Men de aller fleste er jo hyggelige, påpeker Iben.

Jentene mener også at mange kvinner kan miste seilegleden når mannen tar kapteinsrollen på alvor.

– Ofte på familieturer og sånt, ser man gjerne at mannen er sjefen, også blir damene beordret rundt til å fikse småting. Det er som regel kona som tar opp fenderne.

De har selvfølgelig forståelse for at man må ta kommandoer på en båt, men alle burde få lov til å prøve seg bak roret, ellers lærer man ingenting.

En gang fikk de også en ganske så ekkel kommentar i en Facebook-gruppe for seilere:

– Jeg la ut et bilde av båten for å fortelle om planene våre. Det var et avstandsbilde, men vi var på båten, og jeg hadde på bikini. Det var langt unna, så det var ikke et sånt «nå er jeg digg i bikini-bilde». Jeg skrev at vi skulle seile over Atlanteren, og da var det noen som kommenterte: «Med det bildet der, så slenger vel alle gutta seg på. I hvert fall jeg!»

– Det er sikkert mange som tror de er morsomme, men når man får høre det mange nok ganger, slutter det å være gøy ganske fort, sier Iben.

Gjennom turen, håper Iben og Tiril å kunne vise at jenter også kan seile, og håper å inspirere flere til å gjøre det samme.

Båtblogg?

Alibaba og jentene var på tur i sommer. Foto: Iben Petersen

– Hvordan finansierer dere turen?

– Vi jobber. Nå skal vi spinke og spare, også får vi håpe at pengene rekker gjennom Europa, det er det som er dyrest. Det går også an å stoppe en stund for å jobbe litt, hvis det skulle gå tomt.

– Så dere er ikke på jakt etter noen sponsorer?

– Jo, det hadde vært veldig greit! Men vi skal ikke være avhengig av det.

Jentene har også lekt litt med ideen om å prøve seg som båt-influensere eller bloggere, men det gjenstår å se.

Foreløpig er det også bare de to som er fast mannskap, men de er enige om at de burde ha med noen flere på de lengste krysningene – det er litt kjipt å ikke se hverandre på tre uker når den ene har nattevakt.

– Det er jo mange som sier at de vil være med, men det er nok en del som ikke er helt forberedt på komfort-nivået. Man har ikke egentlig privatliv, og man må kunne bæsje i bøtta. Også kan man ikke krangle og være sur på hverandre, selv om det kanskje kan bli litt klaustrofobisk.

– Synes dere det er skummelt?

– Nei, men kanskje vi blir redde siden vi blir spurt om det hele tiden, haha!

Vil du følge med videre på Alibaba, Iben og Tiril? Her finner du Instagramkontoen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...