Nordre Aker Budstikke

Ungdom blir snillere, men stadig flere har det vanskelig

Nordre Aker-ungdom er snille og gjør det bra, både hjemme og på skolen. Men stadig flere oppgir at de har psykiske problemer, bl.a. som følge av press og forventninger. ILLUSTRASJONSFOTO: CATHRINE BRYNILDSEN

Ungdom i Nordre Aker gjør det bra både hjemme og på skolen, viser ny Nova-rapport. Men på ett område står det dårlig til: Flere oppgir at de har psykiske plager. – Det tar vi på alvor, sier Nordberg-rektor Jan Heidel.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.09.2015 kl 18:28

NORDRE AKER: Og tendensen er økende, fra 12 prosent i 1996, til 19 prosent i 2015 (tall for hele Oslo).

De tre vanligste plagene er å føle at alt er et slit, å bekymre seg for mye om ting og å ha søvnproblemer. Andelen som er så mye plaget at man kan betrakte det som tegn på depressive symptomer, er noe høyere i Oslo enn i landet for øvrig.

Det viser Nova-undersøkelsen Ung i Oslo 2015. 24.000 ungdommer på ungdomsskolen og videregående i Oslo har deltatt, noe som gjør den til en av de største ungdomsundersøkelsene som noen gang er gjennomført i Norge. Formålet har vært å kartlegge ungdoms hverdag og levekår, og sammenlikne med tidligere undersøkelser.

Øker med alder, og jenter overrepresentert

15 prosent av alle 10. klassinger i Oslo oppgir at de har depressive symptomer. I tredjeklasse på videregående har tallet økt til 22 prosent, viser Nova-rapporten. Jentene er i klart flertall. 24 prosent av jentene i 10. klasse, mot 6 prosent av guttene, har depressive symptomer. Siste året på videregående svarer hele 30 prosent av jentene det samme, mens tallet for guttene er 12 prosent.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen (t.h.) tar grep for at bydelen skal bli bedre på å forebygge psykiske plager hos ungdom. Her sammen med professor Arne Holte fra Folkehelseinstituttet, som nylig foreleste for ansatte fra alle skolene og enhetene i Nordre Aker. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


I Nordre Aker oppgir 16 prosent av ungdommene at de har depressive symptomer. Brytes tallene ned på skolenivå, er svarene 13 prosent for alle ungdomsskole-elever, og 19 prosent for alle videregående-elever, som bor i Nordre Aker. På spørsmål om selvbilde sier 16 prosent av Nordre Aker-ungdommene at de ikke er fornøyde med seg selv. Dette er ganske likt som snittet for Oslo.

Skal jobbe tettere sammen i bydelen

– Dette er en kjempeviktig utfordring, og noe vi må jobbe med på tvers av enhetene og skolene i bydelen, sa bydelsdirektør Øyvind Henriksen, da representanter fra skolene, barnevern, helsetjenester og andre tjenestesteder i bydelen var samlet til fagdag på Trikkehallen på Kjelsås tidligere denne uken.

Målet er et tettere samarbeid mellom skole og bydel, og en felles fagutvikling for dem som jobber med barn og unge i bydelen.

Som et grep for å bli bedre på forebyggende arbeid når det gjelder psykisk helse for barn og unge, har bydel Nordre Aker samlet alle tjenester i én avdeling, under ledelse av Trine Urholt.

LES OGSÅ: Bekymringsmeldingene til barnevernet bare øker i Nordre Aker

Psykisk helse hovedsatsing på Nordberg

Rektor Jan Heidel på Nordberg ungdomsskole kjenner igjen utfordringene Nova-rapporten viser til, fra egen skole.

Salto-koordinator Unni Haug i Bydel Nordre Aker, og rektor Jan Heidel ved Nordberg ungdomsskole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det har vært en økning av ungdom med problemer tilknyttet psykisk helse i de årene jeg har jobbet som rektor. En perioden følte vi at vi var overrepresentert på statistikken. Samtidig har det generelt blitt mer fokus på ungdoms psykiske helse de siste årene, sier Heidel.

Han forteller at psykisk helse er en av hovedsatsingene på Nordberg skole, og at de jobber med å fange opp elever som sliter, tidlig. Skolen har utarbeidet egne strategier og retningslinjer, og jobber også tett med bydelens Salto-team.


(Salto – Sammen lager vi et trygt Oslo – er Oslo kommune og Oslo politidistrikts samarbeidsmodell for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge.)

Skolen har nedsatt en egen arbeidsgruppe som spesifikt følger opp arbeidet med psykisk helse. Psykisk helse er også fast tema på lærernes ukentlige trinnmøter, gjennom hele året, sier rektoren. De ansatte læres opp i hvordan de skal se og snakke med ungdom som ikke har det greit.

– Og vi har tett kontakt med BUP (barne- og ungdomspsykiatrien), barnevernet, foreldre og helsestasjonen, sier han.

LES OGSÅ: Kommentar: Slapp av. Ungen din kan aldri bli FOR mentalt sterk

Fra angst til spiseforstyrrelser

Lederen for bydelens Salto-team, Unni Haug, roser Nordberg for sin innsats. Skolen skiller seg ikke lenger ut negativt blant ungdomsskolene i Nordre Aker.


– Nordberg er kanskje den skolen der de nå er mest åpne på disse utfordringene, sier hun.

Ungdommene i Nordre Aker sliter med angst, spiseforstyrrelser, selvskading, ensomhet og selvmedisinering.

– Vi har hele spekteret, sier Heidel, og forklarer at skolen er opptatt av å fange opp symptomene tidlig.

– Det er primært tre måter vi gjør det på. Det er medelever som melder fra til skolen. Elever som selv henvender seg til helsesøster, lærere eller til BUP på Glasshuset. Og naturligvis henvendelser fra foreldre. Som skole jobber vi med å legge til rette og å finne løsninger for den enkelte elev, og å videreformidle til rette instans slik at den enkelte får den oppfølgingen han eller hun trenger, sier Heidel.

Også egne tilbud, som for eksempel jentegruppa på Glasshuset, er arenaer der de voksne er beredt til å snakke med ungdommene om psykiske plager.

– Samtidig vil vi understreke at det er lov å være nedfor en gang i blant. Det er i orden å ha en dårlig dag, uten at det trenger å være en depresjon av den grunn, sier Nordberg-rektoren.

LES OGSÅ: Petter begynte å røyke hasj på ungdomsskolen: – Mange utrolig naive foreldre. Det er lettere å få tak i hasj, enn alkohol

Stort press på å være vellykket

Rapporten fra Nova viser at dagens ungdom gjør det bra og trives på skolen, de lager lite bråk, er hjemmekjære og generelt flinke. 96 prosent av ungdommene i Nordre Aker sier de trives på skolen, 60 prosent er mye hjemme, 85 prosent trener ukentlig, 95 prosent røyker ikke, og 97 prosent blir aldri mobbet.

– Hvorfor ser vi likevel en økning i antallet ungdommer som sier at de ikke har det bra med seg selv (fra 12 prosent i 1996 til 19 prosent i 2015)?

– Det er helt riktig at det spesielt er en av disse søylene som går feil vei. Det har nok med samfunnsutviklingen å gjøre. Mange unge føler på et enormt press på å være vellykket, fra skolen, fra venner og foreldre. Og mange ungdommer sier de føler seg ensomme, sier Unni Haug.

Ungdom skal prestere i idrett, gjøre det faglig godt på skolen, og de skal se perfekte ut.

– Det er en forventning om vellykkethet, og en frykt for å skille seg ut negativt, sier Haug.

LES OGSÅ: Sterkt press på å være vellykket i Nordre Aker. Stadig flere unge sliter psykisk

Arne Holte fra Folkehelseinstituttet og ansatte ved bydelens skoler og enhetene som jobber med barne- og ungdomsarbeid. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

For skal du skille deg ut, skal det gjøres skikkelig, og som en valgt protest.

– Hipstere for eksempel. Men da gjøres det som et tydelig signal, og til en egen greie, sier Heidel.

Foreldre har et ansvar

Salto-koordinatoren og rektoren frikjenner heller ikke foreldrene. Forventninger om helse, trening og å spise sunt er «in», og overføres fra forelde til tenåringene. Men for noen blir også det vanskelig å leve opp til.

– Men det ungdommene sier er at det største presset setter de på seg selv. Om å være vellykket, se bra ut og få femmer i alle fag, sier Haug.

For at arbeidet med forebygging skal bli mest mulig vellykket, må det starte tidlig. Ifølge professor Arne Holte ved Folkehelseinstituttet, som foredro for de ansatte på samlingen i Trikkehallen, må det begynne allerede ved svangerskapskontrollen på helsestasjonen.

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...