Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ungdomsraner (18): - Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Straffen er ikke avskrekkende nok, mener han.

I storbyene er mulighetene for å peke seg ut ofre større, mener voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk. Foto: Arkivfoto: Politiet

Raske penger og lav straff gjør at mange unge begår ran, sier 18-åring som er dømt for to ran.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2013 kl 10:54

OSLO: 18-åringen kommer fra Oslo øst og har nettopp fått sin andre dom for ran. Han hevder han ikke var med på det siste ranet han ble dømt for, men at han har sluppet billig unna med henholdsvis 370 og 150 timers samfunnsstraff.

- Det er egentlig ganske chill. Jeg var ikke med og det er så lite bevis i saken, men jeg tør ikke anke, for da risikerer jeg en strengere straff, sier gutten, som ønsker å være anonym.

De siste månedene har antall ran eksplodert i Oslo. Bare på to uker ble det anmeldt 54 ran. Sist helg ble en raner angrepet av vitner da han prøvde å ta en mobiltelefon fra en tiåring.

Kalkulert risiko

Den ransdømte 18-åringen forteller at kjappe penger er motivet for mange ungdom som raner andre.

- Jeg ble ikke noe gruppepåvirket, men litt pumpa opp av rap-musikk om raske og store penger, da får man lyst til å tjene noen raske penger, sier han.

En annen årsak er det lave straffenivået i Norge. Det er rett og slett ikke avskrekkende nok.

- Lovene er altfor milde. En femtenåring får en telefon hjem eller blir kjørt til barnevernet. Ungdom vet hva straffen blir. Det er en kalkulert risiko de er villige til å ta, sier han.

Les også: Skal stoppe ransbølgen med gammel suksessoppskrift

Tøff straff likevel

Likevel mener han samfunnsstraff tar mer tid og er mye verre enn det høres ut som.

- Dette er bare min egen feil, jeg skal ikke klandre andre. Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at man bor i Norge, sier han.

18-åringen kjenner til at en bekjent ble dømt til tre års fengsel i et annen europeisk land for tilsvarende ran som han er dømt for. Selv tenker han ikke så mye på dommene i dag.

- Jeg angrer selvfølgelig. Det var dumt og feil det vi gjorde, men vi skada ingen, sier han og viser til kioskranet hvor han fikk 370 timers samfunnsstraff.

Les også: Gutt (15) ranet to ganger på tre måneder

Har kuttet kontakten

18-åringen vet ikke helt hvorfor en ransbølge skyller over Oslo akkurat nå.

- Men det pleier å skje på høsten og vinteren når det blir tidligere mørkt ute, sier han.

Gutten sier han nå har sluttet med ranene, har jobb og skal begynne å studere.

- Jeg har kuttet kontakt med venner som fortsatt driver med sånt, sier han til dittOslo.

Andre saker fra dittOslo.no:

Rømte på sykkel etter ransforsøk

Stakk fingeren i øyet på kunde som snek i køen

Politiet fant påhengsmotor på toalettet

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...