Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Unge opplever det som mobbing, ikke å få nok «likes» på sosiale medier

Aina Stenersen (Frp) fra Oslo bystyre. Foto: Karl Bergvik

– Takk til Stine, for at hun deler sine erfaringer, om presset mange unge føler om å være perfekte og vellykkede på sosiale medier, sier bystyrepolitiker Aina Stenersen i Frp. Hun forteller også om en alarmerende økning av antidepressiva blant unge jenter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2017 kl 10:23

OSLO: Fremskrittspartiet-politiker og medlem av Oslo bystyre, Aina Stenersen, syns Stine Andrea Joynt (20) er tøff og modig som står frem og forteller om presset med sosiale medier, noe mange unge jenter og gutter føler sterkt på i dagens samfunn.

Besatt

Torsdag fortalte Nordre Aker Budstikke om Stine, som var ivrig bruker av sosiale medier, blant annet Instagram. Og la jevnlig ut bilder.

– Til slutt så føler du at du må legge ut bilder av deg selv hele tiden. Må få oppmerksomhet, og ikke minst likes. Liker folk sånn som jeg ser ut? I tillegg så blir man nesten besatt av å følge med på hva andre legger ut også - hvor mange likes får de andre? Hun er pen, hun har fin kropp, hvite tenner, perfekt hud, hvorfor ser ikke jeg så glad ut på mine bilder?

Stine Andrea Joynt (20). Foto: PRIVAT

Stine forteller at hun også ble så stressa av sosiale medier, at det også gikk utover nattesøvnen til den unge jenta.


– Og fikk jeg masse likes, da ble jeg liksom glad. Men det er jo helt verdiløst egentlig. Det gir jo egentlig ingenting, ingenting varig og verdt å ta med videre i hvert fall, sier Stine, som for noen måneder siden kuttet ut sosiale medier.

– Veldig mange usikre og stressa småjenter

Stine oppfordrer også foreldre til å følge med på hva de yngre legger ut.

– Det er mange stressa småjenter der ute. Som ned i 12-13-årsalderen legger ut bilder som aldri burde blitt lagt ut. Med lite klær. Jeg har sett mye, det er så skummelt å se utviklingen. Dette handler om mange veldig usikre småjenter, som skriker etter oppmerksomhet, og som er villig til å gå langt for å få flest mulig likes på bildene.

– For det er jo det det handler om - rop om oppmerksomhet, det å bli sett!

HER KAN DU LESE HELE SAKEN MED STINE

Forbilde

Aina Stenersen, som sitter i bystyrets helse- og sosialkomité, håper Stine kan bli et forbilde for andre unge.

– Jeg vil takke Stine for at hun deler sine erfaringer, at flere kan få et forbilde som setter ord på det mange unge føler, og for at hun oppfordrer foreldre til å følge med, og være klar over presset som mange unge føler på, om å være perfekte og vellykkede på sosiale medier.

For det er et stort press der ute.

– Vi ser at dette er noe mange unge føler på, det er et stort press blant unge, og flere melder også om fysiske smerter på grunn av stress, som også kan utløses av stresset som følger av presset på sosiale medier. Bruken av antidepressiva hos jenter i alderen 15 til 19 år, har økt med hele 57 prosent, det er alarmerende, sier Stenersen.

– Ta pause

Hun deler Stines oppfordring om at dette er noe foreldre bør snakke mye med barna sine om.

– Og at man godt kan ta en pause fra sosiale medier, og vurdere hvilke sosiale medier man ønsker å være tilstede på. Det inntrykket man får på sosiale medier, er ikke virkeligheten, sier politikeren, og legger til:

– Vi har fått en generasjon «perfekt», Mange unge speiler seg på internett hvor det alltid er noen som er vakrere, får flere likes og positive kommentarer. Statistikkene viser at norske jenter aldri har hatt så dårlig selvbilde som nå, det er alarmerende, sier hun.

Mobbing

Stenersen peker også på undersøkelse som viser at det å få få «likes», oppleves som mobbing.


– Så mange som fire av ti unge opplever det som mobbing ikke å få nok «likes» på sosiale medier, en ny undersøkelse gjennomført av Opinion og Norstat på oppdrag fra Telenor.

– Dette skal vi politikere ta på alvor, og dette er noe jeg skal ta med meg i arbeidet i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, avslutter Frp-politikeren.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...