Nordre Aker Budstikke

Unikt dokumentslipp på frigjøringsdagen

Kronprins Olav på slottsbalkongen 13. mai 1945. Foto: Nikolai Ramm Østgaard (Østgaard, Nikolai Ramm og Ragni/Arkivverket/Riksarkivet/)

Selv om 75-årsjubileet for frigjøringen 8. mai blir sterkt redusert av koronatiltakene, markerer Arkivverket dagen med å publisere unike dokumenter og bilder.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2020 kl 11:07

KRINGSJÅ/SOGNSVANN: Det som nå legges ut på nett, består av både dokumenter og fotografier fra frigjøringen av Norge for 75 år siden, et arkiv over de tyske soldatene som satt i krigsfangenskap og alle fangeprotokoller, fangekort og andre registre om nordmenn i politisk fangenskap under andre verdenskrig.

Den sistnevnte oversikten – et digitalt fangeregister – blir tilgjengelig på en ny nettside som heter fanger.no. Her kan man søke etter alle nordmenn som satt i fangenskap under andre verdenskrig. Her kan man studere de håndskrevne originalkildene, skrevet dels på tysk og dels på norsk. Av og til vil du finne fotografier av og fingeravtrykk etter den enkelte fangen på kortene. Dette har nesten ingen sett tidligere, opplyser Arkivverket.

Riksarkivet holder til ved Sognsvann.

– En begivenhet

Riksarkivar Inga Bolstad. Foto: Arkivverket/BERRE

– Det er en begivenhet som vi vet mange har sett fram til. De fleste av oss har en i familien eller i bekjentskapskretsen som var fange under krigen. Nå kan alle endelig lett søke fram personene i en database på nett og samtidig se og studere originalkildene selv på Digitalarkivet, sier riksarkivar Inga Bolstad.


Med lanseringen av fanger.no og det som allerede er tilgjengelig på Digitalarkivet, kan man nå få tilgang til så godt som alt som finnes av registerinformasjon om nordmenn i fangenskap under andre verdenskrig.

Jubelscener fra 1945

Arkivverket markerer også frigjøringsjubileet med å publisere allierte planer for frigjøringen av Norge, dokumenter som viser den sivile maktovertakelsen og et utvalg av fotografier som viser jubelscenene i maidagene 1945.

– På en dag som dette er det grunn til å minnes og takke de nesten 45.000 som måtte ofre mange år av sine liv, og mange av dem måtte jo faktisk også ofre livet, i sin kamp mot okkupasjonsmakten. I dag er det under 50 av dem som er i live, men de lever alle videre i registrene og arkivene. Og i minnet til oss alle, sier Bolstad.

Se bilder fra arkivslippet:

Tyske fanger

Heller ikke fienden er glemt i den bunken med materiale som nå gjøres offentlig tilgjengelig. Et arkiv etter krigens «tapere» legges også ut og inkluderer opplysninger og dokumentasjon om de mer enn 300.000 tyske soldatene som var i Norge og som måtte vente lenge med å kunne reise hjem til Tyskland. Her fremkommer det blant annet hittil lite kjente opplysninger om at mange tyske soldater måtte bøte med livet under fangenskapet i fredstid.

Dokumentslippet 8. mai er del to av et «vårslipp» som totalt omfatter nærmere 100.000 sider med informasjon. Det første slippet ble gjort 9. april og omfattet invasjonen og begivenhetene som fulgte de nærmeste ukene etterpå.

(©NTB)

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...