Nordre Aker Budstikke

Senterdirektøren til sjøs!

Unni Merethe Aasgaard, snart ombord og på vei fra Trondheim til Bergen. Foto: PRIVAT

Hun har valgt seg en helt annerledesferie i år, senterdirektør Unni Merethe Aasgaard ved Storo Storsenter, og seiler fra Trondheim til Bergen, med staselige Christian Radich.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.08.2021 kl 13:54

STORO: I år har senterdirektør ved Storo Storsenter, Unni Merethe Aasgaard, valgt seg en helt annerledesferie. Hun har nemlig nå mønstret på Christian Radich:

– Jeg har aldri vært medseiler på noen av skoleskipene. Men jeg har en venninne som har vært medseiler, hun har stadig kommet tilbake til hvor fantastisk dette er. Jeg ble inspirert, og i april meldte jeg meg på seilasen fra Trondheim til Bergen, med Christian Radich, ifølge Aasgaard som nå er underveis til Bergen.

Unni mønstret på i Trondheim på tirsdag og er fremme i Bergen i morgen, fredag. Og hun har en far som har seilt med skipet tidligere:

– Min far mønstret på Christian Radich som 17 åring, og var ute i tre måneder. Mens han levde delte han mange fine opplevelser fra ombord. Hadde han levd så hadde han nok synes at det var stas at jeg ville ta en tur med skipet.

Mange oppgaver

Hun forteller at de jobber fire timer ombord, så har de fri noen timer. Alle som sjekker inn, eller mønstrer på, får tildelt et nummer, som blant annet står på køya og skap.

Her henger og sover de. Foto: PRIVAT

– Vi er medseilere og er en del av mannskapet. Som eksempelsvis rorvakt med kaptein, styrmann eller første styrmann, sikkerhetsvakter eller kanskje utkikkspost. Da står man foran og rapporterer om eventuelle gjenstander i sjøen som vrakgods, oransje ballonger hvor noen har satt ut garn - eller kanskje andre båter. Da ringer vi i en bjelle og gir tegn til kapteinen om hva vi ser. Han responderer tilbake. Det kan være litt krevende å stå der, ikke alltid så lett å se. Det faste mannskapet her er veldig imøtekomne, forteller Aasgaard videre fra ombord:

– Vi lærer også mye om knuter og livet generelt ombord. Vi lever tett sammen her.


Unni er 62 år, men hun forteller også at det er flere som er eldre enn henne ombord. Og yngstemann er ni år.

Unni Merethe Aasgaard, som ellers er å se som senterdirektør ved Storo Storsenter, har valgt en annerledes ferie i år, som medseiler på Christian Radich. Foto: PRIVAT

Og selvfølgelig kommer det andre båter forbi:

– Forleden dag kom Redningsselskapet opp på siden og hilste på oss. Mange småbåter følger oss, det er veldig koselig. I går møtte vi på Hurtigruta, da er det vanlig å de tuter tre ganger hver. Da strømmer passasjerene på dekk og vi vinker til hverandre.

Hurtigruta, foreviget av Unni på Christian Radich. Foto: PRIVAT


Og så klart er det eget språk på sjøen:

– Når mannskapet skal kontrollere at alle er samlet på stordekk til informasjon og så videre, så roper de navnet mitt og jeg responderer høyt og tydelig: Hoy!

Skoleskipet Christian Radich fortøyd i Bjørvika i Oslo, fra tidligere anledning. Foto: Paul Kleiven/NTB

Program for unge

Hun legger til at turen virkelig har innfridd så langt, og snakker også varmt om Windjammer-programmet i regi av skoleskipet:

– Christian Radich har en Windjammer program for ungdom, som har falt utenfor skole og jobb. Jeg kom i prat med en ungdom på nattevakta, og som er så takknemlig for å kunne få en utdannelse og erfaring via dette programmet. Han delte en sterk historie med meg, sier Unni.


Unni blogger også om opplevelsen - her kan du se flere bilder og lese mer.

Her ligger Christian Radich til kai i Vågen i Bergen fredag 30. juli. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...