Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Uten rulleskianlegg dør langrennssporten»

NYTT ANLEGG: Linderudkollen langrennsarena, her fra et renn tidligere i år. Foto: Heming Harnæs (arkivfoto/Utlånt)

MENINGER: Jeg håper politikerne ser viktigheten av rulleskianlegg på Linderudkollen og prioriterer dette i sine budsjetter. Det vil glede veldig mange barn og voksne i vårt område.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Vi er mange i Norge som er glade i å gå på ski, og jeg er en av dem. Jeg elsker å gå på ski både sommer og vinter. Langrenn er også en viktig del av vår kultur. Dessverre har endringer i klimaet medført at vintrene ikke er like lange og snøsikre lenger. Å gå på rulleski har derfor blitt en viktig del av treningen for oss skientusiaster, men politikerne har enda ikke tatt til seg viktigheten av en rulleskiarena.

Selv er jeg aktiv skiløper i Kjelsås langrenn, og vi har en stor del av treningene våre på Linderudkollen arena på vinteren, men vi trenger å bruke den hele året. Så bygg et rulleskianlegg på Linderudkollen!

På samme måte som de som spiller håndball eller fotball er avhengig av handballhaller og fotballbaner, er vi som skiløpere avhengig av en god arena å bruke både om vinteren og sommeren. Jeg synes også det er viktig at det ikke skal være så langt å dra for å komme seg på trening slik at det blir stress og mas. I Kjelsås langrenn er de fleste treningene vinterstid lagt til Linderudkollen arena. Her er det også fullt av liv på vinteren av barn og voksne som trener og går turer på ski. Skiarenaen er ypperlig om vinteren, men for å kunne gå på rulleski der må grusveiene asfalteres.

Deler av traseen i Linderudkollen langrennsanlegg, sett fra hoppbakken. Linderudkollen sportsstue skimtes til venstre bak trærne. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I Kjelsås langrenn er vi over 1000 aktive skiløpere fra 6 år og oppover som alle må være trygge på trening. Vi begynner å trene på rulleski når vi er 9 år gamle. Så små barn kan ikke være ute i trafikken og gå på rulleski. Alternativet i dag er at de minste barna går på rulleski på parkeringsplasser. Det er langt fra optimalt. Også for større barn og for voksne kan det være farlig å gå på rulleski på veiene blant biler.


Eline Aasdalen. Foto: Privat

Nærmeste rulleskianlegg for oss som bor på Grefsen og Kjelsås blir Lillomarka arena ved Grorud som er et godt stykke å dra. Dit er det ikke god bussforbindelse fra Kjelsås. Hvis man skal ta kollektiv transport må man enten gå langt eller ha flere bussbytter. Noe som jeg har erfaring med kan være veldig tungvint. Det innebærer at nesten alle blir avhengig av foreldre og bil for å komme seg på trening, noe som ikke er like lett for alle. Derfor blir det vanskeligere å delta, noe som er veldig synd. Det er mye mer fristende og enklere å komme seg på treningen dersom en ikke må være avhengig av bil og foreldre. Det fører til at flere unge vil og kan trene, og ungdom og voksne blir mer aktive. Til Linderudkollen går det en buss helt fram noe som gjør at fleste enkelt og greit kan komme seg dit på egenhånd.

Motstanderne av asfaltering av arenaen på Linderudkollen mener at dette vil være et stort inngrep i naturen og ødelegge deres turglede. Selv om noen får redusert sin turglede, tror jeg at det vil bli veldig mange flere som få økt sin treningsglede dersom det blir etablert et rulleskianlegg på Linderudkollen. Det er jo også milevis av skogsveier rett ved arenaen for dem som ønsker å gå på tur i skogen.

Derimot for dem som ønsker å gå på rulleski må man enten gå på trafikkfarlige veier eller kjøre rundt 20 minutter med bil eller mer enn 50 minutter med kollektivtransport. For dem som argumenterer for at asfaltering er et stort inngrep i naturen vil jeg si at det allerede er en etablert skiarena på Linderudkollen, og derfor er det allerede gjort et inngrep i naturen her. Selv om asfaltering innebærer et større inngrep mener jeg at fordelene ved asfaltering er større enn ulempene.

Jeg håper politikerne ser viktigheten av rulleskianlegg på Linderudkollen og prioriterer dette i sine budsjetter. Det vil glede veldig mange barn og voksne i vårt område. Så blir det også lettere å legge snø til vinteren noe jeg tror veldig mange vil sette pris på. Bedrede forhold for rulleskigåing vil også gjøre det lettere å beholde langrenn som en nasjonalidrett.

Fakta: Rulleskitrasé i Linderudkollen

  • Asfaltering av en ca. 3 km lang rulleskitrasé i Linderudkollen langrennsanlegg ble prioritert i idrettsbehovsplanen fra 2016. Prisen ble beregnet til 3 millioner kroner, og avsatt i budsjettet for 2017.
  • I 2017 kom det frem at anlegget ikke er regulert til asfaltering og Bymiljøetaten, som tiltakshaver, søkte om dispensasjon fra Markaloven.
  • I 2018 ble det avklart fra Fylkesmannen at asfaltering ikke kan skje innenfor gjeldende regulering. Bymiljøetaten (BYM) varslet at de ville starte en prosess for «mindre endring av reguleringsplan».
  • Dette ble avslått av Fylkesmannen, som krevde at det skal utarbeides en ny reguleringsplan.
  • I september 2019 opplyser BYM at de har søkt om tillatelse til oppstart av reguleringsarbeid etter Markalovens bestemmelser. Plan- og bygingsetaten har videresendt søknaden til Fylkesmannen som har fullmakt. Saker ligger nå hos Fylksesmannen.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...