Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

– Våkn opp forelder – dette kan du mer enn godt nok!

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen med datter. Foto: PRIVAT

– «Superekspertspesiellpersonersomvetbedreennfolkflestuttalelser» kan føre til at du glemmer din egne sunne fornuft. Det er da innlysende at et barn må lære en rekke ting om å dra sin del av lasset.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2015 kl 20:56

  • Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis på Grefsen. Han har tidligere yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil. Skaun Knutsen er fast spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Her og der i media står det fete overskrifter med forskjellig innhold.

Still krav til barna dine, sier ”superlæreren” ett sted. Ungdom renner ut i Nav-kø forteller Nav-medarbeidere et annet sted.

Barnehage-medarbeidere som har jobbet i barnehagen i over 40 år forteller om mer stressede og urolige unger nå enn tidligere i sine fora.

Ung mann forteller ungdommen om at han angrer vettet av seg fordi han ikke fullførte videregående med ståkarakterer.

Barn er utbrent i 10-års alderen forteller skrekkhistoriene. Ekspertuttalelser om at det er alt for mange krav på de unge i dagens samfunn står det også mye om.

LES OGSÅ: Vær så snill! Senk farten for banra våre!

Det er mange uttalelser å forholde seg til. Jeg tenker du egentlig vet hva som gjelder for barna dine når det gjelder barneoppdragelse.

Klarer du ikke egentlig å vurdere dette selv? Du har garantert ikke mistet all mulig normal og jordnær forståelse av hva det vil si å være et voksent menneske og en
oppdrager.

Jeg tenker du egentlig vet hva som gjelder for barna dine når det gjelder barneoppdragelse

Jeg snakker ikke her om å være superforelder eller ekspert på det ene og det andre. Du trenger egentlig ikke så mange ekspertuttalelser. Det er min praktiske mening.

«Superekspertspesiellpersonersomvetbedreennfolkflestuttalelser» kan føre til at du
glemmer din egne sunne fornuft.

Det er da innlysende at en barneoppdragelse uten krav og uten noen form for aktiv
sosialisering eller trening på å være i et felleskap med andre ikke vil fungere for barnet på sikt.

Det er da innlysende at et barn må lære en rekke ting i forhold til å dra sin del av lasset.

Det å oppdra en stakkarslig unge som i en alder av xx år ikke kan vaske klærne sine selv eller koke et egg eller sette inn i oppvaskmaskinen eller lage seg middag eller vaske et gulv eller sy et hull i en bukse for den saks skyld. Dette er en unge som selvfølgelig ikke har fått nødvendig trening for å kunne fungere i et samfunn.

Man kan kritisere et samfunn opp og i mente. Men en gruppe som driver på med noe vil aldri akseptere at noen som er medlem og nyter godt av gruppen ikke bidrar med sin del
av ansvaret inn i gruppen. Man kan kritisere et samfunn for ideologier og systemer, men
et barn som ikke kan å lage seg matpakke eller vaske sine egne klær er ikke forberedt.

LES OGSÅ: «Er man redd for at barna skal bli glad i skog og tro at park er bedre?»

En for myk barneoppdragelse er og blir en for myk barneoppdragelse.

Livskvalitet og trivsel vil på et eller annet nivå alltid handle om evne til deltakelse i et eller annet fellesskap.

Et barn som ikke kan å lage seg matpakke eller vaske sine egne klær er ikke forberedt

Jeg tenker at du egentlig vet hva som er gjeldende jeg. Kanskje du har glemt det litt. Det er vel ikke helt rolige ustressede dager på tomgang for deg heller?

Men, det går da fint å dra inn den slakken.

Så har vi den andre siden av saken. Det å drive mental trening/coaching fra skolens side på barn i tidlig ungdomsskole-alder, eller aktivt skape en idé om av at barnet er en merkevare og at dets verdi er direkte ekvivalent med dets prestasjoner, merkeklær og hvilke typer aktiviteter det gjennomfører seks dager i uken, er da vel også en innlysende og monsteriøs demonstrasjon på det rene idioti.

Nei kjære medforelder. Våkn opp. Dette kan du egentlig mer enn godt nok.

Det er en konstant og levende prosess dette med barneoppdragelse. For myk barneoppdragelse er for myk. For hard barneoppdragelse er for hard. Selvsagt.

Noen barn er slik bygd at de ikke kan få stilt nok krav på seg. Noen har det sånn. Barn som elsker å spille fotball, programmere data eller spille fiolin, tilsvarende.
Mange har det ikke sånn.

Det er en konstant og levende prosess dette med barneoppdragelse

Hvor balansepunktet ligger i barneoppdragelsen av ditt barn, vil være helt avhengig av hvordan ditt barn er. Ikke hvordan én eller annen falsk idé i samfunnet definerer at et
barn burde være. Både arv og miljø virker inn.

Balansekunst er en pågående og levede prosess.

Se for deg en som balanserer på stram line. Personen føler seg fram, fullt konsentrert fra side til side, oooops, for mye over mot venstre, holder balansen over mot høyre ved hjelp av en lang stang, puh i balanse igjen. Roe ned. Fortsette rolig bortover linen.

Det er balanse som gjelder. Balansekunst og barneoppdragelse. For mykt er for mykt.
For hardt er for hardt.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog, Nordre Aker

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...