Nordre Aker Budstikke

Vaksinenyhet for 16- og 17-åringene

Bydel Nordre Akers vaksinesenter har holdt til i Nydalen siden 10. august. Foto: Christian Fredrik Borg

Ungdom født i 2004 og 2005 skal nå tilbys koronavaksine. De skal som hovedregel få vaksinen fra Biontech/Pfizer med åtte til tolv uker mellom de to dosene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2021 kl 20:14

NORGE: 16- og 17-åringene vil få tilbud etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert, opplyste regjeringen onsdag.

– FHI har kommet med faglig råd om at det er bra for den enkelte i denne aldersgruppen å bli beskyttet mot smitte. Det har også en fordel med tanke på å hindre videre spredning i samfunnet, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Vurderingen er at fordelene er større enn ulempene.

– Også i denne aldersgruppen er det fare for at noen kan få alvorlig sykdom. Avveiningen av risikoen for bivirkninger opp mot risikoen for alvorlig sykdom taler klart i favør av vaksinasjon, sier Høie.

Smitteøkning blant unge

FHI kom i sommer med en foreløpig anbefaling om å tilby vaksine til denne aldersgruppen, men ønsket å gjøre en ny vurdering når det forelå oppdatert kunnskap.


– De nye kunnskapene som har kommet de siste seks ukene, styrker anbefalingen om å tilby vaksine til 16- og 17-åringer, skriver FHI i sitt oppdragssvar.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier til NTB at vaksinasjon av denne aldersgruppen har mange fordeler.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Vidar Ruud / NTB (Arkivfoto)

– Ja, de har lav risiko for alvorlig sykdom. Men vi ser en betydelig smitteøkning særlig i denne aldersgruppen, så det er en fordel for den enkelte å få beskyttelse. Det er alltid noen som har risiko for å få alvorlig sykdom, og hvis mange er smittet, vil flere få det, sier hun.

Hun vil ikke svare klart på hvorvidt dette styrker håpet om å oppnå flokkimmunitet i befolkningen.


– Vi er varsomme med å bruke det begrepet fordi det gir mange en forestilling om at det finnes et knekkpunkt. Det er mye usikkerhet rundt hvorvidt det finnes et slikt punkt, særlig fordi vi har ulike varianter med ulike grenser for når man oppnår beskyttelse. Og det kan komme nye varianter.

Pfizer-vaksinen

De i aldersgruppen 16–17 år skal som hovedregel tilbys koronavaksinen fra Biontech/Pfizer, som har hatt godkjenning lengst.

I USA er 12 millioner ungdommer i alderen 12–17 år vaksinert med første dose og 9 millioner med andre dose av denne vaksinen.

Modernas vaksine fikk godkjenning for ungdom først i slutten av juli i år, og det er derfor mindre erfaring med denne.

Åtte til tolv uker mellom dosene

16- og 17-åringene vil få tilbud om to vaksinedoser, slik den voksne befolkningen får. Planen er at det skal være åtte til tolv uker mellom de to dosene.


Regjeringen oppgir to grunner til tidsintervallet. For det første er det fortsatt noe begrenset kunnskap om den sjeldne, men alvorlige bivirkningen med hjertebetennelse, myokarditt, etter vaksinasjonen. Dette er imidlertid først og fremst rapportert etter andre vaksinedose.

– Før vi gir ungdom i Norge andre vaksinedose, ønsker vi enda mer kunnskap om risiko og sykdomsforløp som følge av bivirkningene med hjertebetennelse. Det vil vi få i løpet av de neste månedene, sier Høie.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

Den andre grunnen er at første dose gir god beskyttelse, og at studier har vist at et langt intervall mellom dosene kan gi bedre beskyttelse enn et kort intervall, skriver regjeringen i en pressemelding.

Avventer med de yngre

Vaksinasjonen skal foregå på vaksinasjonssentre i kommunene. Det er ikke meningen at helsesykepleiere på skolene skal bindes opp i arbeidet med vaksineringen.


Regjeringen opplyser at fra fylte 16 år er personer helserettslig myndige. Ungdommer som har fylt 16 år, kan derfor selv bestemme om de ønsker å bli vaksinert.

Det er også varslet at det snart vil komme en vurdering av vaksinering av unge mellom 12 og 15 år.

– Vi er ikke ferdige ennå, men den vil komme i løpet av kort tid. Det vi vurderer, er hvilken nytte den enkelte har av det, immuniteten det gir og hvilken risiko man har for bivirkninger, sier Stoltenberg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...