Nordre Aker Budstikke

Omfavner Teknisk museum, men Tøyen truer suksessen på Kjelsås

Teknisk Museum på Kjelsås er en publikumsmagnet. Oslo Vitensenter er et museets mest populære installasjoner. Nå frykter museumsdirektøren konkurransen fra et nytt vitensenter på Tøyen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIVFOTO

Lokalpolitikerne i Nordre Aker vil kjempe for å beholde Teknisk museum på Kjelsås. Museumsdirektøren takker og bukker, og ber om mobilisering mot en trussel fra Tøyen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2015 kl 15:21

KJELSÅS: Det svært populære museet på Kjelsås, som de siste årene gang på gang har knust sine egne besøksrekorder, har tidligere luftet tanker om å flytte på seg fordi lokalene ved Akerselva begynner å bli for små.

Bydelsutvalget har tidligere gitt støtte til å utvikle museet i dagens lokaler i Kjelsåsveien, og pipen har ikke skiftet lyd nå rett foran valget.

Både Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og SV nevner eksplisitt at Teknisk museum må forbli på Kjelsås i sine bydelsprogrammer for kommende fireårsperiode. Arbeiderpartiet skriver til og med at de vil «arbeide for videre utbygging av Teknisk museum på Kjelsås».

Nordre Aker Budstikke har spurt samtlige partier som stiller lister til bydelsutvalget om de vil jobbe for å beholde museet på Kjelsås, og også Fremskrittspartiet, Rødt, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet svarer ja. Bare Miljøpartiet De Grønne vil gi slipp på museet.

– Om det blir aktuelt å flytte Teknisk museum til Tøyen unner vi østkanten det, sier MDGs førstekandidat Liv Derås Bjørnstad.

Mye positivt på Kjelsås

Museumsdirektør Hans Weinberger gleder seg over engasjementet fra bydelens politikere.

– Vi er naturligvis glade for at bydelen setter pris på Teknisk museum og verdsetter det tilbudet vi har. Teknisk museum trives på sin side godt på Kjelsås, det finnes mye som er positivt her, ikke minst de gode kollektivforbindelsene og beliggenheten ved Akerselva, sier Weinberger, og legger til at museet også har et godt samarbeid med skolene i bydelen.

LES OGSÅ: Enda en internasjonal pris til Teknisk museum

Konkurrerende Vitensenter på Tøyen

PRISBELØNNET: Her mottar, fra venstre, museumsdirektør Hans Weinberger, kurator Henrik Treimo og leder for Oslo Vitensenter, Jan Alfred Anderson, pris for utstillingen Ting i Trento i Italia tidligere i år. Foto: TEKNISK MUSEUM


Museumsdirektøren ser imidlertid en fremtidig trussel mot Teknisk museums videre liv på Kjelsås. Han ber lokalpolitikerne følge med på konsekvensene av oslopolitikernes ambisjoner om å etablere et helt nytt vitensenter på Tøyen.

– Det vil skade Teknisk museum på mange måter. Det vil gå utover det vi kan tilby bydelen og hele regionen, gjennom færre besøkende og redusert økonomi med dertil færre arbeidsplasser i Nordre Aker, sier Weinberger.

Oslo Vitensenter har vært en del av Teknisk Museum på Kjelsås siden 1980-tallet og er svært populært hos museets besøkende.

– En satsing på et nytt vitensenter i Bydel Gamle Oslo vil gå ut over kulturtilbudet i Nodre Aker, sier Weinberger.

Mer naturvitenskapelig på Tøyen

Forslaget om et Vitensenter ved Tøyenparken har kommet som en del av Tøyenløftet, som skal bedre levekårene og tilbudene i bydelen i Oslo øst.


I utredningen Oslo kommune har gjort i forkant, anslås det at Vitensenteret på Tøyen kommer til å ha et besøkstall mellom 300.000 og 370.000 hvert år, skriver NRK.

– Det er veldig høye tall. Det er mer enn hva andre attraksjoner, som for eksempel Vikingskipet, har i løpet av et år, sa Weinberger til Østlandssendningen i juni.

Teknisk museum har årlig rundt 250.000 besøkende.

Bystyrerepresentant fra Høyre, og Nordre Aker-beboer, Øystein Sundelin, kunne i juni ikke gå i detlajer på hva et Vitensenter på Tøyen skal inneholde, men understreker at det ikke har til hensikt å utkonkurrere Teknisk museum.

– Men jeg tror at et vitensenter på Tøyen må ha en mer naturvitenskapelig tilnærming, siden det ligger ved siden av universitetets campus og Botanisk hage, sa han til NRK.


LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...