Nordre Aker Budstikke

Både Høyre og Ap taper og vinner – Venstre gjør et brakvalg

SKOLEVALG: Høyre vinner på Bindern, men taper på Nydalen. Arbeiderpartiet er størst på Nydalen, men taper terreng på Blindern. Venstre er populær på begge skoler.

Elevene ved de to videregående skolene i Nordre Aker er dundrende uenige i årets skolevalg. Men én ting er de enige om: Venstre.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2015 kl 14:00

NYDALEN/BLINDERN: Mandag ble skolevalget avholdt på videregående skoler i Norge. Selv om valget ikke har noen reell konsekvens, ses det gjerne på som en pekepinn på hvordan kommunevalget vil gå, og hvordan ungdom kommer til å stemme når det virkelig gjelder, 13. og 14. september.

Nasjonalt er Arbeiderpartiet den store vinneren, mens regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet går kraftig tilbake.

Slik er også fasiten i Oslo. Ap får 32,9 prosent oppslutning, mens Høyre er nede på 18,3 prosent.

Store forskjeller

På de videregående skolene i Nordre Aker; Nydalen og Blindern, spriker resultatene i hver sin retning.

Nydalen-resultatet er ikke ulikt Oslo-resultatet. Arbeiderpartiet får 30,1 prosent av stemmene, mens Høyre bare får 13,1 prosent. Frp får bare 2 prosent, mens SV er oppe i 14,3 prosent.


På Blindern er resultatet nesten snudd på hodet. Her la 28,3 prosent av dem som stemte Høyres stemmeseddel i valgurnen, mens bare 13 prosent valgte Arbeiderpartiet. Frp får kun 1,8 prosent av stemmene, mens Miljøpartiet de Grønne får hele 12 prosent.

Venstre-boom

Både Nydalen- og Blindern-elevene omfavner Venstre. Totalt for Oslo er Venstre byens tredje største parti i skolevalget, med 10,2 prosent av stemmene. På begge Nordre Aker-skolene er partiet det nest største.

På Nydalen stemte 20,7 prosent på Venstre, mens hele 26,3 prosent valgte det det samme på Blindern.

Det gleder Tor Frøytvedt Dahl fra Tåsen. Han er leder i Oslo Unge Venstre.

– Jeg tror vi gjør det bra fordi elevene ser og vet at vi er borgerlig parti med samvittighet, og et miljøparti med næringsvett. Venstre setter de globale sakene som klima og flyktningkrisen på dagsorden, samtidig som vi presenter lokale løsninger, sier Oslo Unge Venstre-lederen, og legger til:


– Jeg tror Oslos ungdom vil ha et grønt og liberalt parti som setter folk først.

LES OGSÅ: Venstre: Marka vernes best gjennom bruk

Tor Frøytvedt Dahl fra Tåsen er leder i Oslo Unge Venstre. Foto: OSLO UNGE VENSTRE

Fritt skolevalg er en forklaring

Høyres yngste bystyrerepresentant, Kristoffer Gustavsen fra Grefsen, tar det dårlige oslovalget til orientering.

– Vi skulle gjerne vært høyere enn vi er, men vi styrer Nordre Aker, Oslo, vi styrer landet. Vi må finne løsninger for den verste flyktningekatastrofen siden andre verdenskrig. Nå må vi brette opp ermene og fortsette å fortelle om hvilket Oslo vi vil ha. Styringen av skolen, offensiv satsning på miljø og en tryggere by for alle, sier Gustavsen, som tidligere har vært leder av Oslo Unge Høyre.


Han tror det store spriket mellom Nydalen og Blindern videregående har en god forklaring.

– Forskjeller skjer fordi vi har det frie skolevalget der ulike mennesker møtes på tvers av skolekretsene. Det er bra. Så har Oslo Unge Høyre en jobb å gjøre på Nydalen neste gang, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: Høyre: Halvparten av alle boliger i Nordre Aker får eiendomsskatt

Kristoffer Gustavsen, bystyrekandidat for Høyre. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Førende resultat

Fra skolevalgsvinneren Arbeiderpartiet er bystyrekandidat Jørgen Foss, leder av Grefsen Arbeiderpartilag og foreløpig fortsatt bosatt i Nydalen, et eneste stort smil.


– Det er kjempegøy at Arbeiderpartiet gjør det så bra. Det er veldig positivt, og jeg tror det vil gjenspeile seg mandag når vi får de ordentlige valgresultatene, sier han.

Han er enig med Høyres Kristoffer Gustavsen om at forskjellene mellom Nordre Aker-skolene skyldes at Oslo har fritt skolevalg.

– Dermed er det ikke bare elever fra Nordre Aker, men elevmassen er sammensatt av elever fra hele byen, sier Foss.

LES OGSÅ: Jørgen Foss flytter. – Jeg måtte ut for å tenke

Miljøet er vinneren

– Men dersom jeg skal analysere resultatet, vil jeg si at miljøet er vinneren blant de unge. MDG gjør det bra, og SV gjør det overraskende bra. Og så er det Venstres gode oppslutning. Det er de tre grønne partiene, sier Foss.

Jørgen Foss, bystyrekandidat for Arbeiderpartiet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han tar selvkritikk på vegne av eget parti.

– Her tror jeg vi i Arbeiderpartiet ikke har vært tydelige nok på vår miljøpolitikk. Det må vi være fremover. Ap ønsker også en grønnere by, med færre biler, og mer sykkel, kollektivtransport og gange, sier Foss.

Ujevn oppslutning

Det er imidlertid stor forskjell på valgoppslutningen på de to skolene. Mens 92,2 prosent av elevene ved Nydalen vgs. avla stemme i skolevalget, deltok kun 51,3 prosent på Blindern vgs.

– Dermed er det nok knyttet mer sikkerhet til valgresultatet på Nydalen. Jeg tror for eksempel ikke at Venstre ender med 26 prosent av stemmene på mandag, sier Jørgen Foss.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet: – De fleste vil merke svært lite til eiendomsskatten

Høyres Kristoffer Gustavsen er klar på hva det regjerende byrådspartiet må gjøre for å rette opp inntrykket etter skolevalget:

– Nå skal vi bruke den siste uken på å fortelle Oslos innbyggere at vi har de beste løsningene for Nordre Aker og resten av byen.

I Oslo har det totalt blitt avlagt 14.606 stemmer ved 30 videregående skoler. Valgdeltakelsen var på 79,6 prosent. Du kan se alle resultatene fra skolevalgene på samfunnsveven.no.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...