Nordre Aker Budstikke

Frp vil fjerne politikken fra bydelene

Hans A. Kielland Aanesen (t.h.), Frps 1. kandidat til BU i Nordre Aker, foran bydelsadministrasjonen. Her bør man konsentrere seg om tjenesteutøvelse, ikke politikk, mener han. Her sammen med 2. kandidat til BU, Arne Østreng. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Dagens form for bydelsutvalg har gått ut på dato, mener Nordre Aker Frps 1. kandidat Hans A. Kielland Aanesen. En avpolitisering av bydelene vil styrke lokaldemokratiet. SV er «dundrende uenig».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2015 kl 10:00

NORDRE AKER: – Bydelene bør være tjenestetilbydere, ikke egne politiske enheter, sier Hans A. Kielland Aanesen, Nordre Aker Fremskrittspartis 1. kandidat til bydelsutvalget (BU).

Han har sittet i BU i Nordre Aker de siste åtte årene. Med mangeårig erfaring fra bydelspolitikken er han ikke fremmed for å kalle bydelsutvalgsordningen for et «supperåd uten reell innflytelse». Han skryter imidlertid av bydelens tjenesteadministrasjon.

– Lokaldemokrati må i dagens samfunn gå over i et direktedemokrati ved at man gjør mest mulig egne valg gjennom nye selvbetjeningsløsninger med faglige vurderinger fremfor dagens politiske taktikeri. Bydelene bør heller konsentrere seg om å gi innbyggerne gode tjenester, sier Aanesen.

– Et foreldet system

Oslo Frp har programfestet at antall bydeler i Oslo skal reduseres ytterligere, fra dagens 15 til 10. Og på sikt bør bydelsutvalgene helt bort. Bydelene bør bli rene tjenesteinstitusjoner med fokus på kvalitetssikring og tilsyn, styrt av en felles Oslo-politikk lik for alle bydeler, understreker Aanesen.

– Dagens ordning er et foreldet, formynderstyrt byråkrati, som gjør innbyggerne til klienter av det offentlige, ikke eiere, slik det bør være, sier bydelspolitikeren.


Han jobber til daglig med internasjonal internett-standardisering og mobile løsninger for helsesektoren, både i det private og det offentlige, og mener også de kommunale tjenestene kan kraftig moderniseres for å bli bedre for innbyggerne.

LES OGSÅ: Justisminister Anders Anundsen i Nydalen: Jeg er bare Anders, men jobben er en mektig posisjon

Vil profesjonalisere det offentlige

– Dagens mobile internettbaserte infrastruktur stiller helt nye krav til organisering av offentlig sektor. Vi er opptatt av å profesjonalisere det offentlige tjenestetilbudet i bydelen ved å redusere det kommunale byråkratiet i Oslo, sier Aanesen.

Han er derfor tydelig på at partiet ikke ønsker å fjerne bydelene som lokale tjenesteutøvere, med ansvar for blant annet eldreomsorg og barnehager. Tvert i mot; det er det politiske leddet som ligger i bydelene han vil til livs.

– Forskjellene mellom partiene er så liten at det ofte konstrueres uenighet der posisjonering og makt blir viktigere enn å gjøre det beste for innbyggerne. Ved å fjerne dette vil man styrke og gi en mer enhetlig tjenestepolitikk i alle bydelene i Oslo, uavhengig hvor i byen man bor. Frp vil sette mer fokus på kvalitet, tilsyn og sertifisering av tjenestetilbyderne, enten disse er offentlige eller private, sier Aanesen.

Oppgitt over «politiske hestehandler»

– Mange vil hevde BU har en viktig rolle ved å kjenne bydelens forhold bedre enn bystyret, og dermed kan påvirke i lokale saker. Med færre bydelsutvalg mister man vel denne muligheten?

– Definitivt ikke. Dagens hestehandel mellom partiene er lammende for moderniseringen og digitaliseringen av samfunnet. Vi som lokalpolitikere skal jobbe mer aktivt mot våre sentrale politikere som har reell makt. Lokaldemokratiet styrkes også gjennom selvbetjeningsløsninger og egne valg fremfor byråkratisk og politisk taktikkeri. Fagkompetanse er viktigere en politisk idealisme for å løse samfunnets viktige utfordringer, sier Aanesen.

LES OGSÅ: DU bestemmer om Nordre Aker skal få plass på Rådhuset. I dag er det «Nordre Aker-fritt»

– Dårlig idé å redusere antall bydeler

SVs 1. kandidat til bydelsutvalget, Heidi Rømming, er dundrende uenig med Nordre Aker Frp. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


Han møter lite forståelse hos SVs 1. kandidat til bydelsutvalget, Heidi Rømming.

– Jeg er dundrende uenig med Frp når det gjelder politisk og administrativ organisering av byen vår. Det er verdt å merke seg at hver eneste av Oslos 15 bydeler har en større befolkning enn en gjennomsnittlig norsk kommune. Å redusere antall bydeler til 10 er derfor en usedvanlig dårlig idé, sier hun.

For selv om også SV ønsker at byens innbyggere i større grad enn i dag skal kunne påvirke beslutninger som tas på deres vegne, mener partiet at nøkkelen til mer lokalt demokrati ligger i bydelsutvalgene. Derfor ønsker SV i Oslo, å overføre mer makt til bydelene og bydelsutvalgene.

– Politikerne i bydelsutvalgene kjenner lokalsamfunnet godt ved at alle bor og lever i bydelen. Derfor vil BU ofte komme opp med de gode løsningene når det gjelder blant annet skoler, barnehager, eldreomsorg, lokale miljøsaker og byutvikling, sier hun.

Mener BU-politikere er viktige for bystyret

Rømming har vært BU-representant i tidligere Bydel Sogn, og representert SV i bystyret.


– Min erfaring fra bystyret er at bydelsutvalgenes uttalelser blir lest og lyttet til, men at det er litt ulikt innad i partiene hvor mye man tar hensyn til det. Det er verdt å merke seg at bystyrepolitikere også tar direkte kontakt med bydelspolitikere når det gjelder saker som angår én eller flere bydeler spesielt. Så bydelsutvalgene har reell innflytelse, men de burde hatt ansvar og myndighet på langt flere områder enn i dag, sier hun.

Aanesen deler ikke Rømmings bekymring for at et Oslo uten bydelsutvalg forringer lokaldemokratiet.

– Tvert imot. Lokaldemokratiet skal styrkes gjennom utstrakt bruk av selvbetjeningsløsninger. Borgerstyrte valg styrker direktedemokratiet og fratar politikere dagens handlingslammende og byråkratiske makt. Frontlinjeyrkene, som er de reelle tjenesteutøverne, skal styrkes. Det er viktig at samfunnet nå skiller mellom det å ha beslutningsmyndighet og beslutningskompetanse, sier han.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...