Nordre Aker Budstikke

Men Nordre Aker er fortsatt blått

STØRST: Høyre er det desidert største partiet i Nordre Aker. Her fremtredende Høyre-politikere fra Nordre Aker, sammen med statsminister Erna Solberg (nr. tre f.v.), på landsmøtet tidligere i år. F.v.: Statssekretær Lisbeth Normann, stortingsrepresentant Kristin Vinje, statsråd Vidar Helgesen, byråd Bård Folke Fredriksen, bystyregruppelder Øystein Sundelin, BU-lederkandidat Per H. Christiansen og bystyrerepresentant Kristoffer Gustavsen. Foto: NORDRE AKER HØYRE

Det blå byrådet i Oslo kan bli felt etter 18 år. I Nordre Aker har de borgerlige partiene fortsatt solid flertall, men bydelen har blitt grønnere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.09.2015 kl 17:12

NORDRE AKER: Når 99,9 prosent av stemmene er talt opp tirsdag morgen, er det fortsatt uvisst hvem som ender med byrådsmakten i Oslo.

Miljøpartiet De Grønne har gjort en brakvalg, og havner på vippen med fem representanter på Rådhuset. Dermed er det valgets kometer (opp 5,7 prosentpoeng fra 2011-valget) som sitter med nøkkelen for maktfordelingen i Oslo de neste fire årene.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Høyre overlegent størst

Vi har sett på hvordan velgerne har stemt i Nordre Aker. Også her gjør MDG et knallvalg. Opp hele 6,1 prosentpoeng fra 2011, til 8,5 prosent oppslutning i bydelen.

Det er imidlertid borgerlig side som beholder flertallet. 55,3 prosent av stemmene har gått til Høyre, Venstre, Frp og KrF. Likevel er det en total nedgang for den blå blokka på nesten 2,2 prosentpoeng.


Høyre holder stand som det overlegent største partiet, går tilbake «kun» 1,9 prosentpoeng, og havner på 36,3 prosent i Nordre Aker.

Venstre står på stedet hvil som bydelens tredje største parti (10,3 prosent), mens Frp faller 0,9 prosentpoeng, til 5,2 prosent. KrF går fram 0,3 prosentpoeng, til 3,7 prosent i bydelen.

Arbeiderpartiet taper mest

Valgtaperen i Nordre Aker er Arbeiderpartiet. Til tross for at partiet ser ut til å bli størst i Oslo (32 prosent) selv med en svak nedgang fra 2011-valget, faller oppslutningen i Nordre Aker med 3,4 prosentpoeng. Arbeiderpartiet lander på 25,2 prosent av stemmene.

Også SV faller, fra et godt resultat på 7 prosent i 2011 er de nå nede i 5,4 prosent i Nordre Aker. Som i Oslo for øvrig vokser også Rødt i Nordre Aker, og går opp 0,4 prosentpoeng til 3,7 prosent oppslutning.

Grønn vekst

Nordre Aker-velgerne har omfavnet MDG. Partiet som i 2011 var bydelens minste (av partiene som fikk over én prosent oppslutning i Nordre Aker), har klatret til å bli det fjerde største.


De tre selvutnevnte miljøpartiene, MDG, Venstre og SV, utgjør til sammen 24,2 prosent av stemmene i Nordre Aker. Det er en samlet oppgang på 4,5 prosentpoeng på fire år.

(Artikkelen fortsetter under tabellen)

Resultater i Bydel Nordre Aker

Kommunevalget 2015, valg til bystyret.
(endring fra 2011-valget)

 • H – 36,3% (-1,9)
 • AP – 25,2% (-3,4)
 • V – 10,3% (-)
 • MDG – 8,5% (+6,1)
 • SV – 5,4% (-1,6)
 • Frp – 5,2% (-0,9)
 • R – 3,7% (+0,4)
 • KrF – 3,5% (+0,3)

«Blokkfordeling»:

 • Borgerlig: 55,3%
 • Sosialistisk: 34,7%
 • (MDG: 8,5%)

("Grønt" - totalt (MDG, V, SV): 24,2%)

NB! Det er verd å merke seg at dette er resultatet av kommunevalget, altså stemmene som avgjør sammensetningen av bystyret. Stemmene til bydelsutvalget telles først onsdag 16. september. Resultatet av dette valget vil bli klart først en gang mellom fredag og mandag, melder valgstyret i Oslo kommune.


LES OGSÅ: Slik ble resultatene i de elleve valgkretsene i Nordre Aker: I hvilken valgkrets får Høyre over 40 prosent av stemmene? Hvilken krets mister Arbeiderpartiet? Hvor er Frp tredje største parti? Og hvor får De Grønne over 12 prosent oppslutning?

Tror eiendomsskatten var utslagsgivende

HOLDER STAND: Høyre går litt tilbake, men er klart størst i Nordre Aker. Det gleder partiets BU-lederkandidat Per H. Christiansen. Foto: NORDRE AKER HØYRE

– Disse resultatene er vi godt fornøyde med, sier Per H. Christiansen, Høyres BU-lederkandidat i Nordre Aker.

– Jeg vil takke alle i Nordre Aker som har stått på i valgkampen, stått på stand og delt ut brosjyrer. Vi har banket på 8000 dører, hatt morgenaksjoner og tre større Sognsvannsaksjoner, sier Christiansen.

Dersom disse resultatene gjenspeiles også i bydelsvalget, vil BU-lederen i Nordre Aker trolig hete Per H. Christiansen de neste fire årene.


– Vi får vente til vi får de endelige resultatene for bydelsvalget, men dette er hyggelige tall for oss, sier han.

Det borgerlige flertallet i Nordre Aker taper seg bare med 2,2 prosentpoeng fra 2011-valget. Hva er årsaken til at disse partiene holder stand i Nordre Aker?

– Det er vanskelig å svare på her og nå, men skal vi prøve å analysere litt, kan det ha med eiendomsskatten å gjøre, tror Christiansen.

Arbeiderpartiets eiendomsskatt-modell vil føre til at halvparten av boligene i bydelen blir beskattet.

– Jeg har stått på stand flere steder i bydelen og mange har tatt opp det temaet. Det er ikke umulig at det det har spilt inn, sier han.

At MDG gjør et brakvalg i Nordre Aker vil ikke BU-lederkandidaten kommentere.

– Men også Høyre er opptatt av miljøet i aller høyeste grad, og vi ønsker også mer og bedre kollektivtransport og færre biler i byen, avslutter han.

– Folk i Nordre Aker liker grønn politikk

VINNER: MDG og førstekandidat til BU, Liv Derås Bjørnstad med kanonvalg i Nordre Aker. Foto: PRIVAT

– Det er kjempegøy! Det blir veldig spennende å se hva vi får til, sier MDGs førstekandidat til bydelsutvalget, Liv Derås Bjørnstad.

Hun forteller om svært god stemning hos MDG i går. Partiet fikk 8,1 prosent av stemmene i Oslo. I Nordre Aker endte kometpartiet på 8,5 prosent.

– Det er tydelig at folk i Nordre Aker liker grønn politikk. Hvorfor de bosetter seg akkurat i Nordre Aker er vanskelig å si. Venstre har jo gjort det bra i Nordre Aker lenge, sier Bjørnstad.

Hun er like spent som alle andre på om partifellene som nå kommer inn i bystyret vil tippe makten i blå eller rød retning.

– Det blir spennende å se. Nå gleder vi oss til bydelsresultatene i Nordre Aker. Vi håper å få inn to representanter, og samarbeider gjerne med alle partier. Det blir veldig lærerikt i komme inn i BU og påvirke Nordre Aker i grønn retning, sier Bjørnstad.

Håper på Nordre Aker-representasjon i bystyret

SKUFFET: Arbeiderpartiet går mest tilbake i Nordre Aker. BU-lederkandidat Bente M. Larsen håper likevel på et maktskifte når stemmene til bydelsutvalget foreligger. Foto: PRIVAT

Hos Arbeiderpartiet er BU-lederkandidat Bente M. Larsen strålende fornøyd med at Ap er størst i byen, og gjør sitt beste lokalvalg nasjonalt på 30 år. Da er det bittert at partiet likevel går mest tilbake i Nordre Aker.

Nå håper jeg at Nordre Aker som bydel får flest mulig lokale representanter inn i bystyret, og at folk har fulgt oppfordringen fra Nordre Aker Budstikke. Vi ser jo at det i flere tilfeller ikke har vært god nok lokalkunnskap om Nordre Aker i bystyret, sier Larsen.

Om det er eiendomsskatten som har vært utslagsgivende for Ap-resultatet lokalt, slik Høyre antyder, er hun usikker på.

– Det kan være. Men jeg har ikke hatt inntrykk av det fra de jeg har snakket med på stand, sier Larsen, som er usikker på om velgerne har skilt mellom Arbeiderpartiet i bydelsutvalget og Arbeiderpartiet til bystyret.

Hun vil derfor ikke avskrive muligheten for å komme posisjon i bydelsutvalget, når resultatet og mandatfordelingen blir klart senere i uken. Hun ser ikke bort fra at den store fremgangen til MDG lokalt kan bidra til et maktskifte i BU.

– MDG kan få betydning hos oss, og Ap ønsker å komme i posisjon. Når bydelsutvalgsresultatene foreligger vil vi jobbe for et skifte i bydelen, og vektlegge grønn politikk. Valgresultatet viser helt klart at byen og bydelens befolkning ønsker seg en grønn by og en grønn bydel. Det må vi ta på alvor.

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

LES MER OM VALGET PÅ NORDRE AKER BUDSTIKKES VALGSIDER!

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...