Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader
Seksjonsheader

Gratulerer med dagen!

Bente M. Larsen ved statuene av fabrikkjentene som står på Beyerbrua ved Akerselva. Foto: Privat

KOMMENTAR: – Ja, vi trenger kvinnedagen! Vi skal feire alle seirene og vi må markere nye kamper.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 13:29

I dag, 8. mars er det den internasjonale kvinnedagen som markeres over hele verden.

Noen av de viktigste sakene som kvinnebevegelsen i Norge har kjempet for er kvinners rett til å få utdannelse, et yrke og mulighet til å tjene egne penger, kvinners rett til å stemme ved politiske valg, og kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp.

Den 8. mars 1978 gikk mange tusen kvinner og menn i tog. Dette året var både likestillingsloven og abortloven oppe til votering i Stortinget og det engasjerte mange. Nå, 40 år etter at abortloven ble vedtatt, har Erna Solbergs regjering vedtatt å redusere kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Det er ikke et resultat av at flertallet i befolkningen ønsker det. Det er rett og slett det som skulle til for å bevare de borgeliges makt. At dagens regjering strammer inn en lov som norske kvinner ikke ønsker å endre på, det er provoserende. Hovedparolen i 8. mars-togene over hele landet er: Forsvar selvbestemt abort! Jeg håper tusenvis av kvinner og menn samles for å protestere mot angrepet på kvinners rett til selvbestemt abort.

8. mars markeres Kvinnedagen med tog over hele landet. Her fra Youngstorget. Foto: Privat

Hvordan står det så til med likestillingen i Norge? I vårt samfunn er deltakelse i yrkeslivet det som gir økonomisk selvstendighet, muligheter og tilhørighet. Arbeid gir økt likestilling og bedre helse. I Norge er vi kommet langt, men vi er ikke i mål. Det er fremdeles slik at kvinner tjener gjennomgående dårligere enn menn. Kvinner jobber mindre enn menn, og det medfører at kvinner får dårligere pensjon, og dermed færre muligheter og dårligere levekår som pensjonist. Kvinner har mye verdifull erfaring knyttet til de oppgavene kommunene har ansvar for. Til tross for det er kvinner underrepresentert i politikken. Landsgjennomsnittet for andel kvinner i kommunestyrene er 39 % og kun 28 % er kvinnelige ordførere (kilde: SSB lokalvalg 2015). Det er alt for dårlig! Vi har en vei å gå før det er full likestilling.


Likeverd og like muligheter. I Oslo står tre tøffe tenåringsjenter bak en annen viktig parole i 8. mars-toget: «Jeg går på skole, ikke kall meg hore – stopp sexismen i skolegården». Jentene forteller om en omfattende seksuell trakassering og nå sier de tydelig fra om at det må skje endringer. Slik atferd er ikke akseptabel hverken i skolen eller i samfunnet forøvrig.

Vi har fortsatt mange kamper å kjempe, ha en fin 8. mars!

Bente M. Larsen (Ap)
Gruppeleder bydelsutvalget i Bydel Nordre Aker
1. kandidat og utfordrer til Høyres mannlige lederkandidat av bydelsutvalget ved høsten valg

DELTA I DEBATTN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...