Går til valg på rosa busser i alle bydeler

FAST PASSASJER: Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), var med Hans Brandsarbakken (92) på kjøretur med rosa buss i Bydel Sagene i desember i fjor. Foto: Janina Lauritsen (Arkivfoto)
De rosa bussene er nominert til EU-pris med 10 millioner kroner i førstepremie. Vinner Oslo vil pengene gå til å utvide tilbudet, sier eldrebyråden.
Publisert: 03.06.2019 kl 12:59
OSLO: Fredag kunne Nordre Aker Budstikke fortelle at Oslo kommune og Ruter gjennom De rosa bussene – prosjektet «Ruter aldersvennlig transport» – er én av ti finalister i en konkurranse om mobilitet i eldrebefolkningen. Førsteprisen det konkurreres om er på 10 millioner kroner (1 million euro), med premier på om lag 2,5 millioner kroner til andre-, tredje- og fjerdeplass.
Konkurransen inngår i EUs rammeverksprogram Horisont 2020. Prisen tildeles som EU Social Innovation Prize. I 2019 tildeles prisen "nyskapende prosjekter som har bidratt til å øke mobilitet og sosial deltakelse i eldrebefolkningen". Vinneren kåres i andre halvår 2019.
Nordre Aker, Sagene og Vestre Aker
Bydel Nordre Aker var først ute med tilbudet i 2017, som var en del av piloten Alders- og demensvennlig by, der Nordre Aker ledet an. I 2018 ble det utvidet til bydelene Sagene og Vestre Aker. De rosa bussene er et fleksibelt reisetilbud for personer som er 67 år eller eldre, som kjører passasjerene fra dør til dør for prisen av en Ruter-billett.
– Jeg er kjempestolt over at vi er blant de nominerte til prisen. Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger fra eldre i de bydelene som tester dette ut, og eldre i andre bydeler spør utålmodig om når de kan vente seg å få dette, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), til Nordre Aker Budstikke.
Reisestatistikk viser at det i de tre bydelene tilsammen er kjørt i snitt 3500 turer hver måned så langt i år.
Vi spurte byråden om hvordan pengene skal brukes, dersom Oslo vinner en millionpremie.
– Vi har fortalt juryen at hvis vi vinner vil pengene gå til videreutvikling av tilbudet, sier Tellevik Dahl.

Pådriver for Rosa busser-prosjektet, tidligere prosjektleder for Alders- og demensvennlig by i Nordre Aker, Heidi Karsrud Nordal, sammen med bydelsutvalgets seniorer: Sidsel Salte (H), BU-leder Per H. Christiansen (H) og Bjørn Gilbert (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Lover rosa busser i hele byen med valgseier
De rosa bussene er fortsatt på et prosjektstadium, og enn så lenge er det uklart hva som skjer etter 2019. Kan byråden garantere for at bussene kjører også i 2020?
– Jeg kan ikke si noe om hva som skjer med prosjektet i 2020. Byrådet legger frem sitt budsjett for 2020 i slutten av september. Det som er klart er at Arbeiderpartiet går til valg på at rosa busser bør tilbys i alle bydeler, lover Tellevik Dahl.
Selv om busstilbudet er tatt godt imot, har enkelte beboere i de involverte bydelene blitt skuffet: Bussene kjører nemlig ikke i Marka. Det betyr at beboere i Maridalen i Nordre Aker og Sørkedalen i Vestre Aker ikke får glede av det fleksible reisetilbudet.
Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til vil det måtte komme et tilbud også til disse beboerne, dersom tilbudet blir permanent og rulles ut til hele Oslo.
Aldersvennlig transport
Konseptet er enkelt: Rosa minibusser kjører på kryss og tvers av bydelene. De bestilles via en app eller telefon, og kjører passasjerene fra dør til dør, mandag til lørdag kl. 10-18. Kriteriet for å bruke bussen er at man er 67 år eller eldre – ikke funksjonsnivå. Du kan altså enten være dårlig til beins, eller supersprek – så lenge du oppfyller "aldersgrensen" kjører bussen deg dit du vil innenfor bydelens grenser. Men det er lov å ta med en reisevenn, og denne kan godt være yngre. Prisen er vanlig Ruter-billett for hver av dere.
Bussene er tilrettelagt for rullatorer og rullestol, og sjåførene har fått opplæring i aldersvennlighet og kan bistå med hjelp eller veiledning. Les mer om hvordan Ruter Aldersvennlig transport fungerer, på Ruters nettsider.
Fakta: De nominerte
Nominerte til EUs Horizon Prize for Social Innovation
I tillegg til Oslo kommunes og Ruters Aldersvennlig transport (Rosa busser), er disse prosjektene nominert:
- The WiiGO Retail (Portugal) - løsning for automatisk å transportere varer mens man handler.
- Sopotniki (Slovenia) - biltransport for eldre på landsbygda. Organisert som frivillig tjeneste.
- Walk With Path (Danmark) - et automatisk hjelpemiddel som festes til skoene som hjelper personer med nevrologiske sykdommer å holde balansen.
- The PlusBus Local Strong (Nederland) - et transporttilbud for eldre med lav mobilitet, for å forhindre ensomhet, med fokus på kultur- og sosiale aktiviteter.
- The Freebird Club (Irland) - En reiseklubb for eldre som kobler medlemmer sammen, for reise og utleie av rom.
- The MyoSuit (Sveits) - Et robotaktiv klesplagg som fungerer som en muskel som styrker brukerens bevegelsesmønster.
- Mob4Seniors (Frankrike) - Et "intelligent", individuelt seniorkort som gir brukerne tilgang til en lang rekke aktiviteter, slik som kultur, sport og digitalt i Toulouse.
- The Scoozy (Nederland) - en neste generasjons mobilitetsscooter.
- Adopt Grand Parents (Spania) - en app som kobler eldre personer og yngre fivillige sammen.
Kilde: European Commission
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!