Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Venstre lover grønn park i Nydalen. Slik skal de få det til

Venstres førstekandidat til bystyret, Hallstein Bjercke, og førstekandidat til BU, Ingeborg Briseid Kraft, vil ha bystyret med på å regulere inn park i Nydalen, der det i dag er parkeringsplass. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi skal ha en stor park i Nydalen, sier Oslo Venstres førstekandidat til bystyret, Hallstein Bjercke. Nå fremmer partiet forslag om å regulere inn en park på 15 mål, som en rekkefølgebestemmelse for de to tomtene i Sandakerveien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2019 kl 17:16

NYDALEN: Engasjementet for å etablere en stor grønn park i Nydalen har samlet mange støttespillere. Aksjonsgruppa for park fikk på kort tid over 2000 underskrifter for å få saken opp for bystyret. Den nedre grensa er 300.

Bydelsutvalget i Nordre Aker har gitt sin støtte til aksjonsgruppas krav, og også i Bydel Sagene er bydelsutvalget positive. Aksjonsgruppa har gjennom sommeren bedt om konkrete svar før valget, fra Oslo-partiene, på om de vil jobbe for parkkravet. Så langt har Senterpartiet, Rødt og FNB gitt sin støtte til aksjonen, mens byrådspartiene Ap, SV og MDG ifølge aksjonsgruppa er positive. Høyre har lovet svar i løpet av august, mens gruppa jobber med å få kontakt med KrF og Frp, opplyser de. Men allerede førstkommende torsdag inviterer aksjongruppa til «lunsj i det grå» på parkeringsplassen i Sandakerveien 113-119, og bystyrepolitikere fra Høyre, Venstre, Rødt og FNB har meldt din ankomst.

Venstre-garanti

Nå kommer også Venstre aksjonsgruppa i møte, og går lengst i å presentere en måte å sikre at det skal bli park i Nydalen. Hallstein Bjercke forteller hvordan de skal få det til.

– Venstre vil etablere en stor, sammenhengende park i Nydalen. Måten vi ser for oss å gjøre dette på er gjennom reguleringsplanene for Sandakerveien 113-119 ("t-banetomta", journ.anm.) sett i sammenheng med Sandakerveien 121 (trykkeritomta). Vi ønsker å regulere inn et større parkareal som strekker seg over begge tomtene, på omtrent 15 mål. Til begge tomtene vil vi så knytte rekkefølgekrav om at parken skal være sikret opparbeidet før byggingen på noen av dem kan starte. På den måten kan vi sikre at det faktisk blir park i Nydalen.

Bjercke vil fremme dette som et privat forslag for bystyret, og trolig vil det kunne komme til behandling i oktober.


I saksfremlegget skriver han at mange av de eksisterende friområdene i Nydalen er små og fragmenterte, og at det er stort press på de friområdene som finnes, slik som for eksempel Akerselva miljøpark.

– Mangel av park i Nydalen går spesielt utover de yngste beboerne. Barna tilbringer store deler av dagen på skole og i barnehage. En stor grønn park vil kunne bøte på noe av arealbehovet til skoler og barnehager i området, skriver Bjercke i forslaget. Han viser også til at mange studenter og unge voksne bor i trange hybler i Nydalen, og at behovet for rekreasjonsområder derfor er stort.

Vil ha med tomteeierene

Det er Avantor som eier t-banetomta i Sandakerveien 113-119, og har planer for utvikling av eiendommen, mens Obos eier trykkeritomta i Sandakerveien 121.

Bjercke og Kraft mener parken må inn i rekkefølgebestemmelsene i utviklingen av tomtene både i Sandakerveien 113-119, og Sandakerveien 121, der trykkeriet ligger. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Er det så enkelt, å regulere inn en park og så blir det en realitet?


– Det forutsetter at vi får med oss tomteeierne, for vi skal ha en park her, og vil søke å løse det gjennom vanlige reguleringsprosesser. Jeg tror Avantor er enig i at det er bra med grøntområder i Nydalen, at det gir bedre bokvalitet og er bra for miljøet, sier Bjercke.

– Og det vil bli mer attraktivt å kjøpe bolig i Nydalen dersom man lager en park her, sier Ingeborg Briseid Kraft. Hun er Nordre Aker Venstres førstekandidat til bydelsutvalget, og nåværende nestleder i BU.

Kraft er glad for at Oslo Venstre har lyttet til lokalmiljøet og egne lokalpolitikere og tatt et tydelig standpunkt i parksaken i Nydalen.

Grøntopprør

– Det foregår et grøntopprør i Oslo, med lokalt engasjement, enten det er for å oprette nye grøntområder, som her, eller å ta vare på eksisterende grøntområder som er under press fra utbyggere og byrådets fortettingsønsker. Vi trenger en byutvikling som spiller på lag med folk. Som bystyrepolitikere er det viktig at vi lytter til dem, sier Bjercke, og nevner engasjement på Vålerenga, Ensjø, Løren og Huseby som eksempler.

– Hva om grunneierne her ikke er enige og sier at skal det bli park, får kommunen kjøpe tomtene?


– Nå tror jeg ikke vi skal forhandle i avisa. Men vi skal ha park her, slår Bjercke fast.

– Jeg tror at Avantor ikke bare tenker denne ene tomta, men hele Nydalen, legger han til.

Nøyaktig hvordan parken skal anlegges, må bli en dialog mellom planmyndighetene i Oslo kommune, og utviklerne, mener han.

– Men parken må ligge innenfor dette området, og disse to tomtene, sier Bjercke.

BU-nestleder Kraft understreker at hun vil ha parken i den fremste delen av området, mot Sandakerveien, for at den skal bli mest mulig tilgjengelig.

Håper på flertall

At flere partier også sier de vil støtte parkinitiativet, eller er på gli som en følge av påtrykk fra aksjonsgruppa, synes Bjercke er bra.

– Men det som skiller oss fra de andre, er at dette er et konkret forslag til løsning. Parken må inn som en rekkefølgebestemmelse i reguleringssakene. Og det må settes av omtrent 15 mål til den.

Han håper på støtte i bystyret for dette.

– Det vil være bra å få avklart dette nå, tidlig i planarbeidet, med tanke på den videre prosessen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...