Mange vil være med på å påvirke kommunens håndtering av overvann
Borgerpanelet skal til slutt gi en anbefaling på spørsmålet: «Hvordan kan kommunen legge til rette for at innbyggerne best involveres i håndteringen av overvann på Grefsen og Kjelsås?»
Publisert: 19.11.2020 kl 16:45
NORDRE AKER: Nordre Aker Budstikke har tidligere omtalt Vann- og avløpsetatens pilotprosjekt om overvannshåndtering i området Grefsen og Kjelsås.
Flere husstander fikk veiledning, hjelp og støtte til å få på plass installasjoner som sørger for at overvann ved kraftig nedbør gjør nytte for seg, og ikke skade.
New Water Ways
New Water Ways er et forskningsprosjekt som ledes av NIVA, og med SoCentral og Vann- og avløpsetaten i Oslo som noen av samarbeidspartnerne. Vann- og avløpsetaten skriver i en pressemelding at New Water Ways utforsker nye metoder innen urban vannforvaltning, spesielt overvannshåndtering. Arbeidet skal hjelpe norske byer i å bli foregangsbyer i overgangen til bærekraftig vannforvaltning, og gjøre byene våre klimatilpassede og mer robuste til å håndtere store nedbørsmengder.
En viktig oppgave for New Water Ways er å utforske hvordan kommunale myndigheter kan involvere innbyggere i arbeidet med håndtering av overvann.
Som nevnt i den tidligere saken i Nordre Aker Budstikke, ble det i 2018 sendt ut en spørreundersøkelse til 462 husstander på Grefsen og Kjelsås for å kartlegge hvor mye beboerne selv var villig til å betale for overvannsløsninger på egen eiendom.
– I oktober i år ble det sendt ut en tilsvarende spørreundersøkelse til de samme husstandene for å se om det har skjedd noen endringer i interessen for å anlegge overvannsløsninger. Vi har ikke fått analysert resultatene her ennå, sier Håkon Iversen i SoCentral, og prosjektleder for innbyggerinvolveringsdelen av prosjektet.
Borgerpanel
Vann- og avløpsetaten ønsket også å undersøke om det finnes andre og potensielt bedre måter å involvere innbyggere i overvannshåndtering på.
– 16. november sendte vi derfor via SMS ut invitasjon til 3000 tilfeldig utvalgte beboere i Grefsen-Kjelsås-området mellom 18 og 85 år til å delta i et borgerpanel. Borgerpanelet skal sammen sette seg grundig inn i overvannshåndtering som tema, diskutere de beste løsningene, og til slutt gi en anbefaling til Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune på spørsmålet: Hvordan kan kommunen legge til rette for at dere som innbyggere best involveres i håndteringen av overvann på Grefsen-Kjelsås, for eksempel ved å ta i bruk virkningsfulle tiltak på egen tomt, oppsummerer Iversen.
Av de som innen 26. november svarer ja på invitasjonen vil det foretas en tilfeldig utvelgelse av 20 personer som gjenspeiler sammensetning av befolkningen på Grefsen og Kjelsås. Det for å sikre at panelet er representativt.
Og det er mange som vil sitte i et borgerpanel i området.
– Allerede ett døgn etter at invitasjonen gikk ut til de 3000 beboerne, hadde nesten 400 svart, hvorav rundt 150 ønsket å delta i borgerpanelet. Dette vitner om stor interesse blant beboerne om å være med og påvirke. Vi håper enda flere vil melde seg på, da det vil gi et sterkt signal til myndighetene om hvordan man kan tilrettelegge for god medvirkning i arbeidet med å gjøre byene våre klimatilpassede og mer robuste til å håndtere store nedbørsmengder, oppfordrer Iversen.
Planen er at borgerpanelet skal møtes på ettermiddagen fire ganger á 3 timer i januar og februar 2021. Møtene vil gjennomføres fysisk og/eller digitalt avhengig av smittesituasjonen og i tråd med gjeldende smittevernsregler.
Anbefalinger
Borgerpanelet skal til slutt komme med anbefalinger til politikere eller andre beslutningstakere.
– Dette er til forskjell fra vanlige involveringsprosesser, der innbyggerne selv må ta initiativ for å få innflytelse. Da risikerer man å ikke høre alle de ulike stemmene blant innbyggerne. Borgerpaneler er en type demokratisk innovasjon, utformet for å øke deltakelse, innflytelse og muligheter for påvirkning fra innbyggere inn i offentlige beslutningsprosesser. De siste årene er det satt i gang flere borgerpaneler på klimaspørsmål, i blant annet Storbritannia, Frankrike og Danmark. Metoden er foreløpig lite brukt i Norge, forklarer Iversen videre.
Overvann, det vil si regn- og smeltevann som renner av tette overflater som tak, veier og gårdsplasser, er en økende utfordring i Oslo generelt.
– Også på Grefsen og Kjelsås spesielt. Når det regner mye, fylles avløpsrørene her med vann som kan renne rett ut i Akerselva sammen med urenset kloakk og forurense elva. Det kan også føre til oversvømte kjellere. Vi må forvente at det blir mer kraftig regn i fremtiden, og trenger derfor å bli bedre på å håndtere overvannet som klimaendringene medfører, avslutter Iversen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!