Nordre Aker Budstikke

Skulle bade i elva:

«Vannet var gjørmete og udelikat»

Ikke innbydende vann i Akerselva ved Brekkedammen, mandag. Foto: LESERBILDE

Bymiljøetaten gjør arbeider i elva, og det kan ikke vente.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2019 kl 07:47

BREKKEDAMMEN: Sommeren har gjort comeback, men leser forteller om grumsete vann i Brekkedammen og Akerselva, fra mandag:

«Nedtur for mange av oss som skulle bade i Akerselva i dag, ved Sagadammen i det fine været. Vannet var gjørmete og udelikat, pågrunn av graving av laksetrapp ved Grønvoldsdemningen lenger opp. Kunne ikke dette blitt gjort etter badesesongen?»

Spør leser på Nordre Aker Budstikkes facebookside.

Bymiljøetaten svarer:

– Det vil være grumsete vann i noen få dager. Vi skulle gjerne gjort dette arbeidet etter badesesongen, men vi har kort tid på å gjennomføre prosjektet. Alt arbeid i vannet må nemlig være ferdig til ørretens gyting om høsten.


Slik skal det se ut når fisketrappa er ferdig bygget. Foto: BYMILJØETATEN

Fisketrappa

Her er informasjon om den nye fisketrappa - fra tidligere sak i Nordre Aker Budstikke:

Du har kanskje sett at turveien ovenfor Brekkedammen er sperret av? Bymiljøetaten har startet arbeidet med å bedre kårene for ørreten i øvre del av Akerselva.

— Ved Grønvold skal vi anlegge ei fisketrapp og gjøre andre tiltak for ørreten, skriver Bymiljøetaten.

Fjerner «ørret-hinder»

Grønvoldsterskelen, rett ved Teknisk museum, har lenge vært et hinder for ørreten, ifølge etaten. Derfor skal det anlegges ei fisketrapp slik at ørreten lettere kan svømme oppstrøms.


— I tillegg skal vi lage en liten nedsenkning i selve terskelen, slik at det blir enkelt for fisken å vandre nedover.

Arbeidet som pågår i elva er ferdig til 1. oktober, slik at arbeidet ikke berører ørretens gyting om høsten. Arbeidet på land ferdigstilles innen utgangen av 2019.

Feller trær

Arbeidet medfører at noen trær er felt for at anleggsmaskinene skal komme frem, og turveien må legges om. Ved oppstart av graving i vannet, vil det dessuten kunne være grumsete vann.

— Fisketrappen ligger nærme turveien langs Akerselva. Trappa er nøye plassert der det fra før ikke er verdifull kantvegetasjon. Når fisketrappa er ferdig, gir den turgåere og andre muligheten til å oppleve fiskens vandring på nært hold, ifølge Bymiljøetaten.

Elvemusling

— I forbindelse med anleggsarbeidet har vi også flyttet på 165 elvemuslinger, hvor samtlige var lokalisert under Grønvoldsterskelen.


Elvemuslingen er en rødlistet art som lever her i øvre del av Akerselva. Muslingene ligger nå i et deponi på et trygt sted. Når oppvekst- og gyteforholdene for ørret forbedres, får det også positive ringvirkninger for elvemuslingen siden den er avhengig av ørret i sin formeringssyklus.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...