Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Var der da Berlinmuren falt

Søndag er det 25 år siden muren falt. Arne-Herman fra Kringsjå var der den dagen.

Arne-Herman Kulsrud (81) var på jobb i Vest-Berlin, 9. november for 25 år siden. Plutselig kom folk stormende inn og ropte at «...nå faller muren».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2015 kl 01:20

KRINGSJÅ: Søndag er det 25 år siden dagen for Berlinmurens fall. Arne-Herman Kulsrud (81) fra Kringsjå, var på jobb i Vest-Berlin, akkurat denne datoen for 25 år siden.

Det er mye historie i leiligheten til Arne-Herman Kulsrud på Kringsjå. Blant annet mange bøker og bilder. Den spreke 81-åringen har opplevd mye, rundt omkring i verden.

- Folk kom plutselig stormende inn

Også gjennom den mangeårige jobben i Forbrukerrådet, så ble det en del farting. Således hadde det seg at  Arne-Herman fra Kringsjå, faktisk var like ved Berlin-muren, på vestsiden, da nyheten om at muren skulle rives ble kjent.

- I forbindelse med det Europeiske Forbrukersamarbeide, så var også det norske Forbrukerrådet tilstede i Vest-Berlin i de samme novemberdagene for 25 år siden. Flere av oss møttes på en «bierstube», dagen før det store møtet, den 9. november.  Mens vi var samlet der, kom folk plutselig stormende inn i «bierstuben, og ropte at: «Nå faller muren!», forteller Arne-Herman.

Elektrisk stemning

Han beskriver det hele var en meget spesiell opplevelse. Noen timer tidligere hadde reisefølget fra Norge, fløyet fra Oslo til Øst-Berlin. For så å bli «sluset» gjennom tre forskjellige strenge sikkerhetssjekker, inn til Vest-Berlin.

Så, bare kort tid etter, kom nyheten om at muren, som nettopp delte byen i to,  skulle rives.

- Vi løp jo ut for å se. Folk samlet seg i gatene og ved muren, og jublet og feiret. Det var rene sirkuset, men likevel med en helt elektrisk stemning. Alle var jo opptatt av dette,  forteller Arne-Herman.

Selv har han bilde der han plukker ned stein fra den kjente muren. De steinene ligger «...et eller annet sted i leiligheten...» på Kringsjå.

- En av verdens største begivenheter

- Vi holdt det avtalte møtet neste dag. Men klart at den spesielle hendelsen var noe vi tenkte mye på mens vi var der. Vi var jo midt opp i en av verdens største begivenheter, sier Arne-Herman.

Etter reisen til Berlin i 1989, har han ikke hatt anledning til å dra tilbake.

- Men jeg har tenkt mye på den hendelsen. Det var jo en helt fantastisk det som skjedde.  

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...