Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Var ikke Norge som fant opp russefeiringen

Kjelsåsbanen, Øvre Grefsens småtroll kjører nettopp Kjelsåsbanen. Litt usikkert fra hvilket årstall, men kanskje noen lesere kan hjelpe? Foto: JOHN ERIK SKJEFSTAD

Men den norske feiringen er «særegen».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2016 kl 19:55

GREFSEN: Russ og russefeiring er etter 13 års skolegang, våren siste året på videregående skole.

LES OGSÅ: Vi skal rocke i 17. maitoget

– Historisk bygger den dels på en dansk tradisjon hvor elevene som avslutter videregående skole kaller seg russ, og markerer dette med en feiring. En markering av fullført gymnasium fins mange steder i verden, men den norske feiringa er i høy grad særegen, skriver wikipedia.no

LES OGSÅ: Alle vil ha en bit av campingrussen

...men denne 84-russen var også campingruss

Professor Allan Sande har skrevet doktorgrad om den norske russefeiringen.

Horn i panna

Han har tidligere uttalt følgende til Dagsavisen.

- Avgangselevene ved gymnasene tok i bruk den røde lua første gang i 1905, og russefeiringen ble samtidig for alvor en synlig markering av avsluttet eksamen.

LES OGSÅ: Tåsen skolekorps leder an i 17. maitoget - sjekk her hvilken rekkefølge de andre skolene har

Tradisjonen har røtter tilbake til 1700-tallet, da det ikke fantes universiteter i Norge og studielystne nordmenn måtte reise til København...Når eksamenen var levert, fikk elevene et horn i panna. Først når resultatene forelå, ble hornene fjernet i en egen seremoni - de ferske studentene gikk symbolsk fra å være «ville dyr» til dannede studenter - les hele saken her.

LES OGSÅ: Lavbudsjettbussen Brinkmanship i alle kanaler

Russ?

Ordet russ stammer fra cornua depositurus, som betyr «å legge av seg hornene».

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...