Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Varmt spleiselag lar vente på seg

Det varme «spleiselaget» mellom stat, kommune og idretten lar vente på seg.

Før jul vedtok bystyret at byrådet skal utarbeide en finansieringsmodell for undervarme til kunstgressanlegg. Seks måneder senere er ingen modell på plass.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2014 kl 14:24

OSLO/KJELSÅS: Det var i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2014 at følgende verbalvedtak ble vedtatt:

«... Byrådet må i samarbeid med Oslo Fotballkrets kartlegge hvilke kunstgressbaner det er aktuelt og hensiktsmessig å ha undervarme ...Komiteen ber byrådet arbeide for at det etableres en modell for finansiering av undervarme, hvor idretten, staten og kommunen bidrar.»

Men noen finansieringsmodell er ikke i boks ennå.

- Både vi og Bymiljøetaten har svært mange oppdrag som vi følger opp og jobber med. Noen prosesser tar nok litt lenger tid enn både vi og bystyret hadde ønsket - en prioritering som gjøres fra dag til dag. Vi vil selvsagt rapportere til bystyret så fort vi har noe nytt om denne saken, sier miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) til dittOslo.no.

Nylig igangsatt

Men er arbeidet i det hele tatt påbegynt?

- Det er nylig igangsatt.  Vi har hovedsakelig brukt ressurser i Bymiljøetaten for å sikre at alle de kunstgressbanene som ble besluttet bygd eller rehabilitert i løpet av 2014 faktisk blir realisert, sier Melby.

Hun legger til at i løpet av de siste årene har kommunen bygget nesten 80 kunstgressbaner. Kommunen står for rehabilitering og nybygg i forbindelse med kunstgressbanene, men kostnadene for undervarme har så langt blitt betalt av den enkelte klubb.

- Flere klubber har tatt denne investeringen. En finansieringsmodell for undervarme av utvalgte kunstgressbaner i Oslo, må inkludere at alle parter bidrar;  idretten, staten og kommunen. Jeg mener at klubbene uansett må være forberedt på å ta en vesentlig del av undervarmeinvesteringen også framover, sier Melby.

Kommunen vil også se på hvilke teknologiske løsninger som gir best mulig forhold for fotballen, kombinert med lavest mulig driftskostnader.

Les også: Nå bygges det ny kunstgressbane her

- Rettferdig ordning

Kjelsås Fotball - og som også er en av kunstgressbanene som ble besluttet rehabilitert i løpet av 2014 - er ett av idrettslagene som nå lider under av at byrådet ennå ikke har fått på plass en finansieringsmodell for undervarme, som koster rundt 3.7 millioner kroner. Det planlagte anlegget er ifølge fotballklubben miljøvennlig, og tilfredstiller kravene til spillemidler fra Staten, også momsrefusjon. 

- Klarer vi i tillegg å skaffe 1.3 millioner i egenkapital, så gjenstår én million kroner som vi håper på at kommunen kan bidra mest mulig med. Det vil svi voldsomt økonomisk hvis klubben selv må ut og låne dyre penger til resten av finansieringen, sier Rune Rein i Kjelsås Fotball.

- En finanseringsmodell på plass ville gitt oss forutsigbarhet og mulighet til videre planlegging for gjennomføring av et slikt prosjekt på en trygg og forsvarlig måte. En slik finansieringsmodell er dessuten en mye mer «rettferdig» ordning, enn at enkelte utvalgte klubber skal få dekket alt, og selv senere få alle inntektene av drift og utleie, ifølge Rein.

Videre fremdrift for kunstgresset nå er at det i løpet av to til tre uker skal bore ett testhull for å skaffe  informasjon om grunnen under banen.

Les også: Trenger en million varme kroner

Oslo Fotballkrets støtter også opp under Kjelsås' behov for et første kunstgress med undervarme. Kretsen skriver følgende i sin støtteerklæring til klubben.

«Kjelsås IL Fotball er en stor og viktig breddeklubb i Oslo, som også over lang tid har hatt seniorlag i norsk 2. eller 1. divisjon. ...Oslo Fotballkrets gir sin fulle støtte til klubbens arbeid med undervarme, og vil innstendig oppfordre Oslo kommune om å bistå med finansiering og prosjektering av undervarme på Grefsen stadion.»

Ap følger opp

Arbeiderpartiet synes byrådsarbeidet med finansireingsmodellen går tregt.

- Vi sendte blant annet en henvendelse vedrørende finansieringsmodellen til Melby i april, og venter fortsatt på svar, ifølge Abdullah Alsabeehg, (ap) i bystyrets samferdsels- og miljøkomité.

Han viser til at flere kunstgressbaner vil få nye flater i løpet av året.

- Ap kommer til å følge opp denne saken opp mot byrådet, inntil en slik finansieringsmodell er på plass. Flest mulig av de de nye kunstgressbanene bør få undervame, slik at barn og unge kan spille fotball på kunstgresset også vinterstid, sier Alsabeehg.

- Kunstgressbanen på Grefsen er et godt eksempel på at staten, idretten og kommunen bør gå sammen om å finansiere undervarme. Staten har bidratt, idretten ønsker å bidra og da må kommunen stille opp med sin andel.

Vedtaket vedrørende finansieringsmodellen ble vedtatt i forbindelse med budsjettet 2014

- Så nå forventer vi at modellen i hvert fall er på plass i god tid før utgangen av 2014. Slik at også modellen i løpet av 2014 kan brukes til å få gjennomført finansiering av undervarme på de enkelte banene, sier Alsabeehg.

Les også: Holmlia får undervarme og nytt gress

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...