Nordre Aker Budstikke

Dårlig melding før sommerferien:

Varsler nedleggelse av skolebuss også her

De fleste elevene på ved Maridalen skole har fått tilbud om skolebuss. Det blir det en stopper for etter sommerferien. Da er det varslet av ordningen vil avvikles og at mange av elevene må benytte transport i regi av kollektivselskapet Ruter. Foto: Christian Fredrik Borg

– De har gitt ganske mange familier en dårlig start på sommerferien, svarer FAU-leder ved Maridalen skole.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2021 kl 07:55

MARIDALEN: – Alt tyder på at de som ikke bor på Sørbråten, får skoleskyss i form av månedskort med Ruter. Altså at skolebussen legges ned, sier rektor ved Maridalen skole, Henriette Randsborg, til Nordre Aker Budstikke.

Denne uken har 33 elever ved skolen fått varsel om situasjonen. Det er alle skolens elever som ikke bor på Sørbråten.

Rektor ved Kjelsås og Maridalen skoler, Henriette Randsborg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Akrivfoto)

Nesten alle Maridalen-elevene har så langt hatt tilbud om skolebuss, som er over 70 elever.

Avviklingen av skolebussen vil skje fra skolestart i august. Elevene som bor på Sørbråten, har ikke andre alternativer. Tilbudet om skolebuss vil derfor opprettholdes for dem.

Andre avvikling på en uke

Nyheten kommer bare en uke etter at Kjelsås skole meldte fra om det samme til familier som bor på Solemskogen. I et brev fra rektor kommer det frem at skolebussordningene for elever bosatt på Solemskogen avskaffes.

«Skolen gjør dette etter pålegg fra Utdanningsetaten», heter det i brevet.

Syv elever ved skolen vil fra høsten istedet benytte seg av rutebussen - 56-bussen.


– Elevene bosatt på Solemskogen vil i stedet få månedskort med Ruter sånn at de kan ta 56-bussen til og fra skolen, sa rektor Randsborg til Nordre Aker Budstikke.

Bussen går ikke helt til skolen, men eventuelle potensielle holdeplasser er Rundhaugen og ved Rønningen Folkehøgskole.

Negative tilbakemeldinger

Randsborg, som er rektor ved begge skolene, sier at Utdanningsetaten har bedt dem se på all skoleskyss.

51-bussen, som går fra Skar til Nydalen, blir trolig løsningen for elevene som mister skolebussen. Den går hver halvtime om morgenen og ettermiddagen, ifølge Ruter.

51-bussen har til vanlig timesruter, men avgang hver halvtime om morgenen og ettermiddagen. Foto: Christian Fredrik Borg


– Har dere fått noen tilbakemeldinger så langt?

– De er ikke fornøyde. Jeg har pratet med et par foreldre. Noen er veldig opprørt og sinte. Jeg har hatt et par veldig fine og konstruktive samtaler med to andre foreldre som stilte endel spørsmål og lurte på saksgang og mulighet for klage, svarer hun.

Familiene kan uttale seg om varselet, og de har fått frist til over helgen på det.

Mulig å klage

Hver enkelt elev har rett til å få en individuell vurdering. Utdanningsetaten legger føringene for hvilke faktorer som spiller inn i vurderingen.

– Maridalen skole fatter det endelige vedtaket. Foreldrene har tre ukers klagefrist på det, forklarer rektor Randsborg.


Dersom et barn har en funksjonshemming eller det er andre ting som gjør at det ikke kan benytte vanlig buss, må skolen vurdere om det er krav på drosje.

– Den vurderingen må vi gjøre når foreldrene får uttalt seg. Det kan være en situasjon med noen av barna som vi ikke helt har innsikt i.

Hvis skolen opprettholder vedtaket, vil klagen sendes videre til Utdanningsetaten og til sist Statsforvalteren som vil vurdere saken på nytt.

I løpet av neste uke vil det bli vedtatt en endelig avgjørelse.

– Forstår ikke at det handler om barn

Leder ved FAU - Foreldrenes Arbeidsutvalg - ved Maridalen skole, Kristian Ulvestad, reagerer på beskjeden. Han fikk først vite om omfanget i et møte med rektor torsdag morgen.

– Vi synes det er veldig synd. Det verste er at vi får beskjed nå som skoleferien har begynt. En viktig forutsetning for barn og familiene som går på Maridalen, endrer seg plutselig. Det synes vi er helt urimelig, sier han.

Maridalen skole ligger langs Gamle Maridalsvei og har rundt 75 elever. Foto: Christian Fredrik Borg

Ulvestad forteller at elevene og familiene deres ikke har noe valg nå.

– Hadde de fått varsel i god tid, kunne de gjøre sine tiltak. Det er ikke et alternativ for noen å bytte skole nå. Stressfaktoren for foreldrene har vært enorm. De fikk en sommergave de ikke så for seg. Det har ikke ligget i kortene i det hele tatt, fortsetter han.

– Når burde dere blitt varslet?

– Vi synes det egentlig burde blitt avviklet over tid. Vi har ingen fasit. Hadde de kommet nå og sagt at fra skolestart i 2022 blir det ikke skolebuss, har alle familiene mulighet til å ta konsekvensene av det på en annen måte. Det burde minimum vært et halvt år varsel.

– Dårlig start på sommeren

Et mindretall av elevene som vil miste skolebuss-tilbudet, er bosatt utenfor Maridalen. De har til nå blitt hentet i nærheten av bostedet sitt. FAU-lederen sier at de har forståelse for at skolen ser på avvikling for dem, men synes likevel det er synd.

– Vi har ikke har fått diskutert konsekvensene av bortfall av buss for de som bor i Maridalen, men vi er skeptiske til sikkerheten for de som skal innover dalen etter skoleslutt. Det er ikke en trygg vei for fotgjengere, understreker Ulvestad.

Mange av elevene på Maridalen skole må fra skolestart bruke 51-bussen i stedet for skolebussen smil de har gjort frem til nå. Foto: Christian Fredrik Borg

– Kommer FAU til å engasjere seg rundt saken?

– Vi støtter de familiene det gjelder. Vi har meddelt rektor at vi synes det er veldig synd, i hvert fall det med kort tid. Det finnes ikke én god unnskyldning for det, sier han.

– Lik behandling

– De har ikke ødelagt, men gitt ganske mange familier en dårlig start på sommerferien. Det synes jeg er veldig dårlig gjort. Og det er barn vi snakker om, avslutter FAU-lederen.

Nordre Aker Budstikke har forelagt kritikken fra FAU for rektor. I en e-post svarer hun at de følger reglene i forvaltningsloven og reglene for skoleskyss.

– Elevene har ikke rett til skolebuss, men skoleskyss. Hovedregelen i Oslo er at elever som har rett på skoleskyss får reisekort med Ruter. Utdanningsetaten er opptatt av at elevene i Oslo behandles likt, skriver Randsborg.

Rektor har ikke besvart Nordre Aker Budstikkes spørsmål om det var mulig å sende ut varselet tidligere eller om skolen eller Utdanningsetaten vil gjøre noe for å gå foreldrene i møte.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...