Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Varsler sesongens første skikkelige skihelg

Pål og hunden Mira hadde gått fra Badedammen på Grorud da vi møtte dem på Solemskogen. Med VR45-smøring under skiene kunne han melde om perfekt glid, og bedre føre jo lenger inn i Marka han kom. Pål er nok av de mer ivrige skiløperne, dette var dem femte skituren hans så langt i vinter. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det er bare å finne fram skiene, sier Skiforeningen! For nå er det skiføre i Marka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2017 kl 15:49

MARKA: Snø og kuldegrader: Nå er det gode muligheter for sesongens første skitur i Marka.

Snøen kom tidlig i år; allerede i slutten av oktober. Men på grunn av varmegrader og regn fikk den ikke ligge lenge. Snøen som har kommet de siste to dagene ser imidlertid ut til å bli! Nå er det meldt kuldegrader i en lang periode fremover.

Tirsdag meldte Bymiljøetaten at de var i gang med kjøre kyper fra Sognsvann, Ullevålseter opp til Frognerseteren, og til Nordmarkskapellet. I tillegg ble det kjørt fra Brekke og Grinda.

Onsdag oppdaterer løypekjører Roar Grønvold med følgende:

– I dag har vi kjørt med scooter ved Sognsvann øst og vestsiden, til Ullevålseter. Det går greit med vanlige ski, men veldig mye bedre når man kommer opp mot Åklungen. Før helgen har vi også planer om å kjøre opp med scooter fra Sandermosen, mot Tømte og Burås.

Nordre Aker Budstikkes journalist fant frem skiene i boden og tok turen opp til Solemskogen.

– Det er fint med snø og god glid, men man bør ha grusskiene, enn så lenge, sier hun.

Her oppe er det foreløpig ikke kjørt opp løyper, men det går fint an å gå likevel.

Se video fra Solemskogen her:

Vinteren er her!

I skianlegget på Linderudkollen er de klare for å sette i gang full snøproduksjon.

– Men det er fremdeles litt lite snø, noe er kjørt ut på sletta. Dersom kulda kommer som planlagt i kveld går vi i full produksjon. Tror sløyfa rundt Kapteinsputten – rød sløyfe – kan være klar over helgen, sier langrennssjef i Kjelsås IL, Pål Jensen, til Nordre Aker Budstikke onsdag ettermiddag.

Første skihelg

Dette kommer til å bli sesongens første skikkelige skihelg i Marka, melder Skiforeningen i en pressemelding onsdag.

– Det er veldig gledelig at vi får skiføre i Marka allerede nå i slutten av november. Våre løypebaser har tidligere pakket den snøen som har kommet, og skapt et godt grunnlag for snøen som har falt de siste par dagene, sier Erik Eide, generalsekretær i Skiforeningen.

Det snødde i hele går og i natt, og snødybdene varierer fra fem til 30 cm, avhengig av hvor mye det har føyket. I Marka var det onsdag morgen lettskyet vær, og temperaturer fra 0 til -4 grader.

Tirsdag gikk Skiforeningens første tur til Sørsetra, nord for Sollihøgda. Foto: SKIFORENINGEN

Det blåser heftig mange steder, så kle deg godt om du skal ta deg en skitur. Opplevd temperatur er ofte betydelig lavere enn reell temperatur når det blåser som nå, oppfordrer Skiforeningen.

– Her i Skiforeningen er det store smil om dagen. Det er dette vi jobber for hele året, sier Eide.

Han anbefaler alle å finne frem skiene fra boden, og nyte de flotte forholdene vi har nå. Er vi veldig heldige kan dette holde frem til jul.

Har du tatt sesongens første skitur? Send oss gjerne bilder til tips@nab.no!

Føreforhold i Marka

Her er en oversikt over forholdene i de ulike områdene i Marka onsdag. Sjekk også ut føremeldingen på Skiforeningens nettsider.

Nordmarka nord
På Svartbekken er det 10-25 cm snø. Løypene ut fra Svartbekken vil bli kjørt på nytt i dag med scooter. Det kjøres på veien mot flisbanen og inn til Kalvedalen. Det kom ganske mye snø i går så her er det flotte forhold nå! På Svea/Mylla skal det settes spor i løpet av onsdag.

Skiløper i sporet ved Svartbekken, Harestua. Foto: SKIFORENINGEN

Romeriksåsene
På Brovoll blir det flotte forhold. Der pakkes og prepareres det med scooter først, slik at vi kan kjøre med stormaskin på skogsbilveiene når sålen er god. Sporene blåser lett igjen, og vi anbefaler klassisk ski fremfor skøyteski.

Nordmarka syd
Skiforeningen har pakket terrengløypene fra Kikut til Nordmarkskapellet, og vi fortsetter arbeidet i dag. Her er det foreløpig veldig variabelt på grunn av mye vind. Oslo kommune har kjørt med skuter og dekkrulle fra Sognsvann-Ullevålseter-Frognerseteren. Løypene er ikke sporsatt. Det er mulig å gå på ski, men vær obs på stein og kvister. I Holmenkollen nasjonalanlegg er det preparert en løype på omkring 700 meter.

Krokskogen
I Sørkedalen er det mellom 5 og 20 cm snø. Løypa fra Skansebakken til Lysedammene og videre til Løvlia er preparert med skuter og matte. Her vil vi kjøre med løypemaskin i morgen. Det er stort sett bra, men stedvis lite snø og stein stikker opp. På Ringkollen har det kommet 30 cm med snø det siste døgnet. I lysløypa, på stadion og på treningsrunden er det kjørt med maskin og sporsatt. Det er også gode forhold videre til Løvlia. Vær forsiktig i utforkjøringene, og ikke ta de nyeste skiene. På Sollihøgda er Djupdalsveien preparert med løypemaskin for både klassisk og fristil. Det er også flotte forhold fra Sollihøgda til Sørsetra.

Løypemaskin i aksjon et godt stykke nord for Oslo, ved Femputten ved Ringkollen. Foto: SKIFORENINGEN

Vestmarka
I lysløypa ut fra Solli er det to spor og skøytetrasé, og det er fine forhold på skogsbilveiene. Fortsatt litt lite snø i løypene som går i terrenget. I Asker nærområder er det fortsatt litt lite snø, men det jobbes med å pakke snøen. Grønlandsveien fra Vestmarksetra til Mikkelsbonn er det preparert, men det er lite snø, så vær forsiktig. De første 200 meterne fra parkeringen er ikke sporsatt.

Kjekstadmarka
Det er fine forhold i lysløypa Spikkestad, Elvelia og veinettet Kjenner-Heggsjø-Sørummyra. Det er mest snø vest i Marka. På Eidjordet er det fine forhold i den ca 400 meter lange runden på skileiken. Det er gode forhold fra Eiksetra i Lier.

Østmarka
Golfbanen Ytre Enebakk og Krokhol er kjørt for klassisk, og lysløypa på Driv-plassen og Krokholveien er pakket med scooter. På grunn av vinden er det stor variasjon i snøforholdene.

Sørmarka
Runden på golfbanen på Greverud på 400 meter har fine forhold.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...