Vekker nysgjerrigperer og forskerspirer
Edderkoppfeller, popkorn-popping i brusbokser, elektriske pappesker og bakteriejakt i sandaler. Realfag blir GØY når Forskerfabrikken inviterer på Sommerskole.
Publisert: 16.08.2018 kl 12:03
Sist oppdatert: 17.08.2018 kl 16:34
BLINDERN: Siden Forskerfabrikkens første sommerskole ble arrangert i samarbeid med Univeristetet i Oslo i 2006, kan så mange som 100.000 barn ha deltatt, anslår Hanne Finstad.

Lina Barstad og Magnus Nicolaysen synes Forskerfabrikkens sommmerskole er helt topp! Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Kreativitet og kjemi
Det var Kjelsås-kvinnen, med doktorgrad i biokjemi, som i 2002 etablerte Forskerfabrikken. I dag tilbyr de kurs innen forskning og teknologi til barn og ungdom over hele landet.
Nordre Aker Budstikke får besøke Sommerskolen, som har inntatt Kjemisk institutt på Blindern, den nest siste uka i skoleferien. Her vrimler det av forskerspirer i 5.-7. klassealder, med grønne t-skjorter og vernebriller godt plassert på nesa.
Når vi ankommer maler elevene kjemiske malerier, med en saft av rødkål.
– Her kombineres kunstneriske uttrykk med kjemi, sier Hanne.
Ved å tilsette væske med ulik pH-verdi, skifter maleriet farge. Syre gir rosa, og base gir blått. Med ekstra basiske løsninger, som salmiakk, kommer til og med grønnfargen frem.
– Men det er det de voksne som gjør, siden det er så sterkt, forklarer Poppy Nicholson Wragg.

Hanne Finstad (bak til venstre) og Kristin Vinje, sammen med Sofie, Poppy, Oda, Victor og Åsmund. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Raketter og mye annet gøy
Hun har sammen med Sofie Finholt Ødegaard, Oda Hjertvik Ganshol, Åsmund Myhre og Victor Lund Weum, brukt en uke av sommerferien på Kjemisk institutt.
– Det har vært mange eksperimenter, litt matte, masse gøy, nye venner, og mer gøy, forklarer gjengen, som alle kommer fra ulike steder i byen. Ingen av dem kjente hverandre fra før.
De har blant annet lagd raketter, sendt høyt til himmels ved hjelp av trykk, og undersøkt bakteriene rundt oss. Nå dyrkes bakteriene fra blant annet på dørhåndtak, ansiktet, under bordet – og fra et par godt brukte sandaler – på en seng av gele i et glass som ligger i hjørnet av klasserommet.
– Vi har også lært om verdensrommet, planeter og stjerner. Ved å røre inn hvetemel i vann har vi sett hvordan solsystemet vårt ble laget. De små partiklene blir slynget rundt når vannet beveger seg, forklarer Åsmund.
Åsmund viser frem magnetisk stein.
Edderkoppen i mikroskopet
De har også laget edderkoppfeller og fanget, ikke bare edderkopper, men ganske mange andre insekter også.
– Vi har lært at alt ser kult ut i et mikroskop, sier Victor.
Litt ekkelt var det likevel da en edderkopp stirret tilbake på dem gjennom linsa.
Sofie og Åsmund var på Forskerfabrikkens sommerskole også i fjor.
– Det var veldig gøy i fjor, og det er morsommere enn å være hjemme, sier de.
Alle fem er dessuten helt enige i at Forskerfabrikken er mye morsommere enn vanlig naturfagsundervisning på skolen.
– Det blir kjedelig med vanlig naturfag etter dette. De som er lærere her har fått tak i mange bra ting vi kan eksperimentere med.

Oda med edderkoppfangeren, som tiltrakk seg diverse småkryp på Blindern. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Praktisk læring
Og nettopp den praktiske delen av Forskerfabrikkens Sommerskole er essensiell.
– Forskerfabrikken gir en tidlig introduksjon til realfag, og vekker forhåpentligvis interessen for faget, sier Kristin Vinje.
Kjemisk institutt ved UiO var hennes «hjem» i 13 år, og stedet der hun tok doktorgraden sin i kjemi. Siden i vinter har hun dessuten vært styreleder i Forskerfabrikken.

Poppy og Sofie i samtale med Kristin Vinje, som har doktorgrad i kjemi. På bordet ligger kjemimaleriene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Vinje, som bor på Korsvoll, er tidligere finansbyråd i Oslo og stortingsrepresentant for Høyre, og har også vært direktør for Simula School of Research and Innovation. I dag er hun visedekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakult på UiO.
– Kombinasjonen av læring og lek viser at realfag er gøy, og forhåpentligvis kan det være med på rekruttere dem til realfagsstudier i fremtiden. Det er noe vi trenger, sier Kristin.
– Her kan elevene ta ut Nysgjerrigperen i seg, og utforske sin egen forskerspire. De blir kjent med grunnleggende temaer i kjemi, fysikk, astronomi og biologi på en lekende måte. De jobber praktisk, kan stille spørsmål og får litt mer «kjøtt på beinet», sier Forskerfabrikken-sjef Hanne.
For unge forskerspirer er det ikke nødvendig å vente helt til neste sommer for å bli med. Forskerfabrikken har kurs rundt om i landet gjennom hele året.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!