Nordre Aker Budstikke

Nektes private tømmeavtaler:

Vellene har flere spørsmål til kommunen

Kommunen peker på forurensningsloven, og har nå selv, fra 1. januar, overtatt styringen av tømming av private avløpsanlegg. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/KRISTIN TUFTE HAGA

Vellene på Sørbråten, i Maridalen og på Solemskogen har nå samlet seg, og ber om flere svar fra kommunen om den nye tømmeordningen av private anlegg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2020 kl 10:40

SOLEMSKOGEN: Nordre Aker Budstikke omtalte også i fjor tømmeordningen der det ikke er lagt inn vann- og kloakksystem som det er gjort andre steder, blant annet i Maridalen, på Sørbråten og på Solemskogen. Til nå har beboerne hatt privat tømmeordning – Norsk Gjenvinning har vært en av leverandørene på Solemskogen.

Fra 1. januar har kommunen selv overtatt styringa, Norva24 har vunnet anbudet, og skal tømme på vegne av kommunen og Vann- og avløpsetaten.

– Vi blir tvunget inn i et regime av Vann- og avløpsetaten som ikke gir økt kvalitet på avløpsløsningene på Solemskogen. Vi får en tømmeavtale som vil koste oss mye mer enn den ordningen vi har hatt, som var med Norsk Gjenvinning. Normalt skulle man tro at man gjennom å samle volumet fra hele Oslo, som det nå er gjort, skulle få en billigere løsning. Men vi ser her det motsatte. For tette tanker er det vel også naturlig å tømme når de er fulle, og ikke at man tømmer de når man samtidig er i området, sa blant annet Per M. Olsen, fra Solemskogen velforening, til Nordre Aker Budstikke tidligere denne måneden.

– Vi har fram til nå hatt en velfungerende løsning fra Norsk Gjenvinning for tømming av svartvann og gråvann. Selskapet har faste sjåfører som kjenner alle anlegg og utfordringer på Solemskogen. I tillegg har beboerne på Solemskogen hatt en serviceavtale for renseanleggene, hvor det er årlig kontroll. Om renseanleggene ikke fungerer tilfredsstillende eller lignende, kan man få pålegg om utbedringer eller ekstra tømming.

Per M. Olsen har også satt opp et regnestykke med vanlig rutetømming fra april til oktober, som utgangspunkt, og som viser at det skal bli dyrere ved at kommunen skal styre tømmingen - i regi av Norva24-selskapet - her kan du lese hele den tidligere saken.


Velleder Per M. Olsen på Solemskogen, og hvor beboerne har private avløpsløsninger. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Vellene samler seg

Som nevnt er det også private avløpsordninger på Sørbråten og i Maridalen, og nå har de tre vellene gått sammen om et brev til Vann- og avløpsetaten, av 23. januar 2020, og det er ikke særlig stor stemning for den nye ordningen.

Blant annet spør vellene i brevet om hvorfor det kun er rutetømming i april til oktober, hvis hensynet er å redusere risiko for forurensing fra avløpsanleggene?

Det stilles også spørsmål ved at det kun er rutetømming i noen måneder i året.

Vellene ber også om forklaring på hvordan den nye ordningen er mer miljøvennlig enn tidligere ordning.


I forrige sak ba også Nordre Aker Budstikke om informasjon om hvem som - på Solemskogen - har fått billigere eller samme pris for tømming, slik kommunen hevder. Det ønsket ikke kommunen ved Vann- og avløpsetaten å kommentere. Kommunen viste derimot videre til at de har kopi av alle de tidligere private avtalene, og at de på bakgrunn av disse har grunnlag for å si at flere får billigere eller samme pris for tømming. Men som nevnt kunne ikke Vann- og avløpsetaten oppgi til Nordre Aker Budstikke antall husstander på Solemskogen som skal ha fått billigere, eller samme, pris for tømming, sammenlignet med tidligere private tømmeavtaler. Samme informasjon etterspørres også fra vellene.

I tillegg bes det om grunnlag for hvorfor et så stort tømmevolum som nå Norva24 skal utføre, ikke har medført lavere priser, slik vellene mener at det ikke har gjort.

Vellene poengeterer også i brevet til Vann- og avløpsetaten at kommunen bør vurdere andre måter å oppfylle forskriften om tømming av slam og avløpsvann fra mindre avløpsanlegg i Oslo kommune.

«Det er f.eks. ikke forskjell på kostnadene for søppeltømming i markaområdene og Oslo for øvrig. Levering av aviser og annet fra det private markedet koster det samme. Det er Oslo kommune som har tatt et bevisst valg og som ikke ønsker kloakkledninger i områdene der vi bor. Går vi tilbake til 1960- og 70-årene ble tømming av synkekummer dekket gjennom kommunale avgifter.

  • Er det vurdert andre mulige løsninger på tømmeordninger?
  • Er det vurdert, eller kan det vurderes, en ordning hvor markabeboerne betaler kommunale avgifter for tømming av grå- og svartvann tilsvarende avgift for avløp for eneboliger i Oslo?»


Velleder Per M. Olsen på Solemskogen utdyper overfor Nordre Aker Budstikke:

– Oslo-husstander ellers betaler en fast avgift for kloakk, og som er relatert til størrelsen på huset. Hvorfor kan ikke en fast avgift også gjelde for de som ikke er tilkoplet kloakk? Eventuelt at det vurderes kloakknett der det nå er private tømmeordninger, sier han.

Antall husstander i de tre vellene, med privat avløp:

Foto: VANN OG AVLØPSETATEN

Anbudet

Vann - og avløpsetaten informerer om selve anbudskonkurransen og tømmingen:


– I mars 2019 inviterte VAV til en anbudskonkurranse via Doffin - database for offentlige innkjøp. Det var totalt 12 tømmefirmaer som meldte sin interesse for å delta i konkurransen. I trinn 1 (prekvalifisering) var det tre firmaer som leverte inn tilbud. Det var to firmaer som gikk videre etter prekvalifiseringen. VAV gjennomførte forhandling med disse to firmaene hvor vi hadde følgende vekting på tildelingskriterier: pris 40 %, kvalitet 30 %, miljø 30 %. I september 2019 signerte VAV kontrakten med Norva24 Øst, skriver Vann- og avløpsetaten i en mail til Nordre Aker Budstikke.

Fra selve anbudsprosessen, om tømmingen i Oslo, står blant annet følgende:

Tømming av slam og avløpsvann fra mindre avløpsanlegg skal overtas av Oslo kommune, ved Vann- og avløpsetaten (VAV) i løpet av 2019. VAV har per i dag ikke kapasitet til å gjennomføre tømming av slam og avløpsvann selv. Derfor går etaten til anskaffelse av tømmetjenester som kan utføres av et privat tømmefirma, på vegne av VAV. Oppdraget omfatter alle eiendommer i Oslo kommune som ikke er tilknyttet offentlig avløpsnett, men som har innlagt vann. Disse eiendommene ligger hovedsakelig i områdene Sørkedalen, Nordmarka, Maridalen, Lillomarka og Østmarka. I tillegg er det et fåtall eiendommer som ligger utenfor disse definerte områdene spredt rundt i byen.

Nordre Aker Budstikke følger saken, og oppdaterer når Vann- og avløpsetaten har svart på brevet fra vellene.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...