Nordre Aker Budstikke

Styrker barnas forståelse, innsikt og opplevelse av mestring

Helsesykepleier Cindy og sosiallærer Birgitte, sammen med sjetteklassingene Alma og Mikkel, som var med på stand i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I anledning Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober inviterer helsesykepleier Cindy og hennes kollegaer på skolene i Nordre Aker bydelens elever og foreldre til det nystartede SMIL-gruppetilbudet. Sammen vil de bryte ned tabuer om psykisk helse, og styrke barnas mulighet til å mestre livet i en vanskelig situasjon.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2019 kl 14:05

TÅSEN: Et smil kan spre glede og trygghet, og i denne sammenheng står SMIL for «styrket mestring i livet» og er et nytt forebyggende og helsefremmende tiltak for elever i 3.-7. klasse og 8.-10. klasse i bydel Nordre Aker.

SMIL er organisert som et gruppetilbud for barn og unge som har foreldre med psykisk sykdom eller rusproblemer. Tilbudet er rettet mot hele familien, men barnas opplevelser og behov er i sentrum.

– Det er et erfaringsbasert program, laget av Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring. Vi ser at det fungerer bra når barn i grupper får snakke med andre barn som er i samme situasjon, sier Cindy Maria Engmark Sandvold, som er helseykepleier på Tåsen skole.

Gruppesamlingene, som starter i november, ledes av en helsesykepleier og/eller en psykolig, og en erfaringskonsulent, som er en voksenperson som har vært pårørende og i samme situasjon som de deltakende barna. Det kan være til hjelp både for barna og foreldrene.

Verdensdagen for psykisk helse

Vi møter helsesykepleier Cindy i anledning Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober. Hun har flyttet ut av helsesykepleierkontoret og til standen i skolegården. Der har hun med seg sosiallærer Birgitte Dodgson og representanter fra elevrådet.


– Det er viktig å vise at man bryr seg om psykisk helse. Det er mange som ikke har det så bra med seg selv og som ikke tør å si fra om det. Vi vil vise at de kan si fra, sier 6. klassingene Alma og Mikkel, som er to av ti elevrådsrepresentanter som meldte seg til å stå på stand sammen med Cindy og Birgitte i friminuttene på Verdensdagen for psykisk helse.

Det var først i fjor at barneskolene i Nordre Aker begynte å markere Verdensdagen for psykisk helse, som er en global markering, i år for 27. gang. Da satte skolene Tåsen og Kjelsås ekstra fokus på psykisk helse. I år har de aller fleste barne- og ungdomsskolene et opplegg denne dagen, eller i løpet av uka, forteller Sandvold.

Sosiallærer Birgitte Dodgson og helsesykepleier Cindy Sandvold på Tåsen skole, ser på hva elevene har skrevet om å gi tid. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Temaet for Verdensdagen i år er «Gi tid», og det er nettopp det Cindy gjør i skolegården på Tåsen, sammen med representantene fra elevrådet: De er tilstede synlig og snakker med elevene og svarer på spørsmål.

– Det handler om å gi tid, både til andre og til seg selv. Vi vil at alle skal tenke over «hva kan jeg gjøre for å styrke min psykiske helse», og finne hvilke aktiviteter og ting som er bra for akkurat deg, sier Sandvold.


Mer fokus på psykisk helse i samfunnet, også fra kjente personer, har den effekten at det reduserer tabuet som ofte er forbundet med å snakke om at man har utfordringer med egen psykisk helse. Det merker helsesykepleieren.

– Det hjelper, hver gang det snakkes om psykisk helse. Mer åpenhet gjør at det ikke blit så tabu, sier Sandvold og trekker frem et intervju med bloggeren Linnea Myhre.

– Hun forteller at hennes psykiske plager startet allerede på barneskolen. Og hennes råd er å snakke med noen.

Gi tid

Elevene har laget lapper med hvordan man kan gi tid, for at andre og deg selv skal ha det bedre. Disse er hengt opp over hele skolen, under kan du se noen eksempler:

Smil

Nettopp det er tanken bak lanseringen av SMIL-gruppetilbudet, der Bydel Nordre Aker tar fokuset på psykisk helse enda et skritt lenger.

– Noen vil nok synes det er skummelt å brette ut om privatlivet sitt. Men det er ikke det dette handler om. Målet er å bidra til økt støtte for barna, styrke barnas forståelse, innsikt og opplevelse av mestring i egen hverdag, sier Sandvold.

Gruppene legger opp til fellesskap som fremmer selvfølelse, sosial kompetanse og fremtidshåp.

– Vi skal blant annet også lage mat sammen hver gang, og gjøre aktiviteter, sier helsesykepleieren.


Gruppeopplegget er beregnet for 6-8 barn/deltakere og deres foresatte. Foresatte deltar på to familiesamlinger (første og siste samling) og to foreldresamling (med brukerrepresentant).

Evalueringen av SMIL-grupper viser at det å treffe andre i lignende situasjon har gjort at deltakerne føler seg mindre alene og får en større forståelse for psykisk sykdom og rusrelaterte utfordringer, samt bedre innsikt i egne følelser knyttet til sin livssituasjon.

Oppstart for SMIL er tirsdag 26.11. eller torsdag 28.11.2019.

Tas på alvor

– I SMIL-gruppa blir du tatt på alvor, du treffer andre på din alder og kanskje får du noen nye venner, sier Sandvold. Tilbudet beskrives videre slik:

«Du vil også lære om bl.a. psykisk sykdom og rusproblemer, og hvordan det kan påvirke alle i familien. Gruppelederne er voksne og har fagkunnskap om barn og unge, og det å vokse opp i en familie med psykisk sykdom og/eller rus. Det kan være godt å snakke med noen voksne som forstår og også møte andre barn og unge i samme situasjon.»

Informasjon om tilbudet har gått ut til BUP, DPS, fastleger, og på skolene. Du kan også lese mer om SMIL på mestring.no.

– Men det er bare å ta kontakt med oss som er helseykepleiere på skolene for mer informasjon, sier Cindy. Disse kan kontaktes direkte på telefon Cindy (helsesykepleier Tåsen) tlf: 95449361, Wenche (helsesykepleier Engebråten) tlf: 97193341, Anne Marte (helsesykepleier Kringsjå) tlf: 91695308, eller Kristin (psykolog Engebråten) tlf: 90806413.

Torvald, Ane og Milla fra sjetteklasse har laget en utstilling i skolebiblioteket, som kommer med konkrete forslag til hvordan du kan gi tid til andre, eller deg selv. Du kan for eksempel lese en bok, spille spill med venner, gå ut og leke, eller kanskje bake. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...