
Verdensmesteren har troen på å ikke aktivisere eller reise jorda rundt for mye med barna

Anne Margrethe Hausken Nordberg løper for sitt fjerde VM-gull, i en alder av 43, i midten av august i orienterings-VM i Østfold. Foto: Christian Fredrik Borg
Orienteringsløper Anne Margrethe Hausken Nordberg har troen på å ikke aktivisere barna for mye eller dra jorda rundt. Bare uker før verdensmesterskapet på hjemmebane neste måned camper hun i telt med familien.
Publisert: 24.07.2019 kl 08:10
Sist oppdatert: 24.07.2019 kl 10:09
SOMMERPRATEN: I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med en rekke lokalprofiler. I Sommerpraten blir du bedre kjent med de lokale fjesene, og hva de skal i sommer. Denne gangen har vi snakket med Anne Margrethe Hausken Nordberg.
43 år gamle Anne Margrethe Hausken Nordberg er trolig av de i denne spalten som har en mer aktiv sommerferie. I midten av august løper trebarnsmoren for sin tolvte VM-medalje. Før hun representerer Norge, i det første verdensmesterskapet i Østfold uansett idrett, skal hun tilbringe tid med familien på o-løp i Sverige.
- Hva opptar deg mest akkurat nå?
- Sitter i en fullpakket bil og lurer på om jeg har husket alt vi trenger de neste ukene. Jeg er familiens pakkesjef, og mannen min er rå til å få plass til alt i bilen.
- Hvilke planer har du denne sommeren?
- Nå skal vi til O-Ringen i Sverige, hvor 20 000 deltakere løper fem o-løp på en uke. Verdenseliten konkurrerer i de samme skogene som nybegynnere. Vi er over hundre fra Nydalens SK som deltar, og bor samlet på arrangørens camping. Ellers blir det hytta og litt hjemme før VM i Sarpsborg uka før skolestart.
LES OGSÅ: Det kan være stress å ha ferie

I august jakter Anne Margrethe Hausken Nordberg igjen gull i de grønne skogene. Da på hjemmebane i det første verdensmesterskapet uansett idrett i Østfold. Foto: Ivar Haugen / Orienteringsforbundet
- Kan du fortelle litt om ditt beste sommerminne.
- Nå som vi har tre barn under åtte år, tenker jeg tilbake på enkle dager med familien på hytta på Seljestad. Jeg har to søsken, og husker vårt evigvarende bondegårdsprosjekt med kongler, pinner, lyng og mose. Jeg har tro på å ikke aktivisere barna for mye, og ikke reise jorda rundt med dem. Så lenge barna får være ute, klarer de seg fint uten innblanding fra oss voksne. Kjede seg har de heller ikke vondt av, det er en bra ting å gjøre i ferien.
- Hva har opptatt deg mest siden sist sommer?
- Vi fikk vårt tredje barn i august 2018 og jeg har vært hjemme med ham, så det har vært et år i babybobla. Skal jeg nevne en annen ting er det familieklimaavtalen vi lagde på nyttårsaften, der vi skrev under på konkrete endringer i hverdagen for å bidra der vi kan.
- Hva førte deg til Nordre Aker, og hva er det beste med bydelen, synes du?
- Jeg flyttet til Oslo for å studere farmasi, og ønsket å bo nær Blindern og Marka. Jeg liker naturen, nærheten til sentrum og at vi har alt vi trenger like ved. Bil bruker vi sjelden i hverdagen, for ungene går eller sykler til skolen, barnehagen og trening.
- Hva synes du er det aller beste å gjøre på en varm sommerdag?
- En gang i uka i vår/sommer har jeg syklet innover i marka på dagens første trening, for eksempel til Bjørnholt eller Lørenseter. Derfra har jeg løpt 90-120 min orientering alene i verdens flotteste terreng, og syklet hjem. Jeg har valgt dager med bra vær, og tenkt at jobben min er jaggu ikke så verst. Dagens andre økt har ikke vært like spektakulær, men slik er det vel i alle jobber...
- Hva leser du i sommer?
- Haha! Hadde med en bok til hytta på fjellet sist uke, men den ble ikke åpnet. Ungene legger seg seint i ferien, og når de er i seng blir det gjerne bare litt mobil før jeg skal sove selv. Like før ferien leste jeg Machosyndromet av Eirik Reppen, og lærte litt om finans på kjøpet.
- Klarer du å koble helt av og nyte sommeren?
- Tja... Jeg sitter ikke på ræva særlig lenge av gangen, uansett årstid. Prøver å sove 45 min på dagtid for å ha overskudd til både unger og trening, men ellers er jeg stort sett i gang med ett eller annet. Uka etter VM kunne jeg nok klart å roe meg ned, men i år skal mannen min operere kneet da. Han får fire til seks uker på krykker, og da regner jeg med å stå på ganske bra hjemme i vårt rekkehus med tre etasjer. For hvordan bærer man en ettåring i trappa med krykker? Eller hvordan triller man barnevogn med krykker? Tar gjerne i mot gode tips og/eller hjelp med ungene.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!