Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

«Verdien av språket»

Barnehager av høy kvalitet styrker språkutvikling, sosialisering og evne til læring, som igjen bidrar til sosial mobilitet, skriver Julianne Ferskaug. Foto: ILLUSTRASJON/ARKIV

Språk er avgjørende for læring, kommunikasjon og sosiale relasjoner, skriver Julianne Ferskaug (V).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2015 kl 12:44

Innsatsen for å sikre barn en utbytterik skolegang og et godt liv begynner i barnehagen, blant annet gjennom et aktivt og bevisst arbeid med språkstimulering. Språk er avgjørende for læring, kommunikasjon og sosiale relasjoner.

Barnehager av høy kvalitet styrker språkutvikling, sosialisering og evne til læring, som igjen bidrar til sosial mobilitet.

Julianne Ferskaug. Foto: VENSTRE

Det pedagogiske tilbudet må fange opp og støtte de barna som trenger det mest. Barnehagene i Oslo må derfor ha kompetanse på barns språkutvikling, slik at de raskt kan sette inn tiltak og sikre at barn får utvikle et rikt ordforråd.

For at de ansatte skal kunne hjelpe barna på best mulig måte er det viktig at vi fortsetter arbeidet med kompetanseheving av ansatte.

At barnehagene tilbys kostnadsfri etterutdanning om barns språkutvikling og språkarbeidet i barnehagene, slik at de ansatte får kompetanse i godt språkarbeid, mener Venstre er viktig.

Det kan være noe så enkelt som at man tar en liten pause i høytlesningen for å spørre barna om de tror den lille larven noen gang blir mett

I en by som Oslo krever det en spesiell innsats for å sikre at alle barn lærer å snakke godt norsk før de begynner på skolen.

Her spiller barnehagen en helt avgjørende rolle. Det handler ikke om at man skal innføre pugging og klasserom i barnehagen, men at pedagogene og assistentene som jobber med barna er bevisste på språkutvikling og bidrar til læring. Det kan være noe så enkelt som at man tar en liten pause i høytlesningen for å spørre barna om de tror den lille larven noen gang blir mett.

Enkle grep som fører til at barnet blir sett og får ta del i aktiviteter på egne premisser, samtidig som personalet kan identifisere barn som trenger litt ekstra oppfølging.

Venstre gjør mye for barnas språkutvikling i Oslo, men det aller viktigste vi gjør, er å sikre etter- og videreutdanning av barnehagelærerne i byens barnehager. De er med og legger grunnlaget for barnas fremtid.

Julianne Ferskaug (Venstre)
Kultur- og utdanningskomiteen,
Oslo bystyre

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...