Vet du hvilken dag det er i dag?
25. mars er den store vaffeldagen. Men kjenner du historien bak de gylne platene, og hvorfor det er akkurat i dag den feires? Det hele bygger på en misforståelse.
Publisert: 25.03.2020 kl 12:40
Sist oppdatert: 25.03.2020 kl 12:42
KJØKKENBENKEN: Kantine-lunsjen har falt bort for de aller fleste av oss i disse koronatider. Og dermed blir du kanskje ikke minnet på at 25. mars er en helt spesiell dag. I alle fall for alle vaffelelskere: Det er nemlig den store vaffeldagen!
Selv om du kanskje tenker på vaffelen som et norsk fenomen, med lokale varianter som pølse i vaffel, som de spiser i Moss, føyer den seg inn i serien av tradisjoner som er importert fra utlandet.
Vaffeldagen stammer fra Sverige. 25. mars er ni måneder før jul, og dermed dagen da Jomfru Maria fikk vite at hun var gravid med Jesus, Maria Budskapsdag.
Navn fra slurvete språk
Men hvordan i all verden ble dette til vaffeldagen?
Dagen har i Sverige fått tilnavnet vår frues dag, etter Jomfru Maria og vårens begynnelse. Ved hjelp av slurvete uttale og brede svenske dialekter, ble «vårfruedag» til «vaffeldag».
Selv om denne forklaringen kan høres i overkant kreativ ut, er ikke sammenhengen så fjern som man skulle tro. Maria Budskapsdag har nemlig blitt feiret med kakespising i både Norge og Sverige i mange år.
Og der passer vafler perfekt, ettersom det er den kaketypen vi spiser mest av i Norge. Selv om svenskene var først ute med den nordiske vaffeltypen, er vafler mye vanligere i Norge enn i Sverige i dag.
Gammel tradisjon
Vaffelens historie kan etter sigende spores helt tilbake til det gamle Hellas. Grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater, som hadde varmeisolerende håndtak av tre. Denne måten å steke på spredte seg gjennom middelalderen til store deler av Europa.
På 1300-tallet ble store, firkantede vaffeljern benyttet i Nederland og Tyskland. Navnet vaffel kommer da også fra det nederlandske wafel.
Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret. Disse laget det vi i dag kjenner som belgiske vafler, som også er den vanligste typen i USA.
Amerikaneren Cornelius Swarthout fikk for øvrig patent på det første vaffeljernet i 1869. Det er Swarthout-familien såpass stolte av at de vier dette stor plass på familiens nettside.
Det første elektriske vaffeljernet ble laget i USA i 1911. Det var ganske avansert for sin tid, og hadde termostat for at vaflene ikke skulle bli svidd.
Den hjerteformede vaffelen som vi er vant til er en skandinavisk variant som antagelig opprinnelig kom fra Tyskland. I andre land er det vanlig med vafler som er firkantede, store og runde eller formet som et kakestykke.
Verdens største
Mennesker liker rekorder, og det har skjedd flere enn én gang at det er satt verdensrekord i vaffel – når de gjelder å steke en største. Rolf Moen ham fikk plass i Guinness rekordbok i 2008 da laget en vaffel på over 2 kg, som målte 63,5 centimeter i diameter. Vaffeljernet Moen brukte på rekordvaffelen var av den urbane sorten. Kjempevaffelen ble nemlig stekt mellom to kumlokk fra Nedre Vollgate i Oslo, med en totalvekt på 180 kg. Her kan du se resultatet!
I 2011 tok speideren Joar Mortveit opp konkurransen da han stekte en vaffel på 98 cm i diameter, på et 250 kg tungt jern på en speiderleir på Karmøy. Den ble godkjent av Guinness rekordbok som verdens største. Se hvordan den så ut, her!
Men det finnes flere vaffelglade folk i dette landet, i den ekstreme kategorien. Allerede året etter prøvde komiker Rune Bjerga å ta rekorden, med et vaffeljern på 1,5 meter i diameter. Men rekordforsøket, som foregikk under Gladmat-festivalen i Stavanger i 2012, gikk ikke etter planen. Det ble "bare rør" skrev Rogalands Avis, om førsøket – som ble med nettopp det; et mislykket rekordforsøk.
Lokale vafler
I vår del av «verden» er det kanskje Hønse-Lovisas hus som er kjent for de beste, lokale vaflene? Stedet bel overtatt av Anne På Landet i 2019. Vaflene hos Høns-Loivsa er viden kjent for sin smak, og Anne Gravingen, som eier og driver Anne på landet sammen med Bendik Romstad, kunne fortelle til Sagene Avis, at oppskriften fra tidligere driver Anne Mette Hegdahl er med videre.
I disse tider med lite sosial kontakt, kan det være på sin plass å minne om at vi kommer til å møtes igjen. Og kanskje nettopp ever en vaffelplate?
Det er ganske hyggelig å steke vafler til andre, det fikk Nordre Aker Budstikkes utskremte erfare da de stilte opp som kafédrivere på seniorsenteret Kuben 62+ i fjor:
Kilder: Wikipedia, Matprat, Vafflor.se, Newswire, Vaffeldagen.no, Glomdalen.no, Rogalands Avis, NRK.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!