Nordre Aker Budstikke

Foto: Christian Fredrik Borg

Nå er det bålforbud:

Vi ble med kommunen på kontroll i marka

– Vi er redde for at det skal bli skogbrann, det er derfor vi er ute, ifølge skogoppsynsleder Karianne Johansson i Bymiljøetaten. I Oslo i helgen rykket også Brann- og redningsetaten ut til skogbrann og flere meldinger om bål.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.04.2020 kl 17:30

ØYUNGEN: Det er en varm vårkveld i hovedstaden. Koronasituasjonen har lammet mye av Norge de siste ukene, og folk har i hopetall trukket ut i marka. Da «påskefjellet stengte», ble Maridalen og marka redningen for mange.

I motsetning til påskeuka er det god plass mellom bilene på Skar, fredag kveld.

Onsdag 15. april inntrådte det nasjonale forbudet mot griller, bål og annen åpen ild i skog og utmark. Følger folk bålforbudet? En hvit pickup med kommunevåpenet svinger inn på en av grusveiene som følger Skarselva innover i marka. Det er Bymiljøetaten som skal ut på kontroll ved ett av Oslomarkas mest populære vann.

Litt lenger bort: Et par unge menn tar seg en siste slurk øl og plasserer et par vedkubber under armen før de begir seg på stigningen fra parkeringsplassen. Samtidig begynner vi den korte kjøreturen på skogsbilveien. Det skal senere vise seg at vi har samme mål: Øyungen.

Foto: Christian Fredrik Borg


Karianne Johansson og Bjørnar Johansen er skogoppsynsledere for Nordmarka og Lillomarka i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Johansson har allerede vært på en oppsynsrunde ved det populære badevannet Steinbruvann ved Grorud. Selv uten badetemperaturer har mange funnet frem engangsgrillene eller fyrt opp bål. Men det er ikke lov.

Foto: Christian Fredrik Borg

Nå fester hun et ID-kort med bilde rundt halsen. Med riksvåpenet og påskriften «politimyndighet» gjør de seg klare til å ta bena fatt. Ifølge Johansson så forventer de «en del» brudd på reglene.

Bål ved vannet

Det tar ikke lang tid før det kan konstateres at det skal bli litt å ta tak i denne fredagskvelden. Klokka har akkurat passert 20.30, og røyken siger opp fra flere bål ved vannet.


Foto: Christian Fredrik Borg

- Vi er redde for at det skal bli skogbrann, og det er derfor vi er ute. Vi ønsker at folk skal overholde reglene, og at vi slipper skogbranner, sier hun.

– Det er hardt press på marka og ekstremt mye folk, skyter kollegaen inn.

– Det er derfor vi er ute i marka nå. Det er fint vær, fredag og fortsatt hytteforbud. Vi regner med at det er en del folk her, følger Johansson opp.

Foto: Christian Fredrik Borg


Oslo kommune er også grunneier i deler av skogen ved Øyungen og ønsker selvfølgelig ingen skogbrann. Men som offentlig etat har de også et ansvar for å informere.

Ett unntak

I Norge er det et nasjonalt forbud i perioden 15. april til 15. september mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark. Unntaket er godkjente bål- og grillplasser i kommunen. I Oslo er det Brann- og redningsetaten som godkjenner disse.

Foto: Christian Fredrik Borg

Bymiljøetaten ønsker først og fremst å informere, når de er ute på oppsynsrunder. De siste dagene har de vært ute på flere runder ved flere ulike steder, til ulike tidspunkt på døgnet.

I bilen på vei opp til Øyungen forteller også Johansson at de ønsker at folk skal forstå alvoret, men kommunen kan også politianmelde. Hun forteller videre at de vil vurdere å anmelde hvis de kommer over det de omtaler som grovt uansvarlige bål.


Foto: Christian Fredrik Borg

Vennlig tone

På Øyungen er det to godkjente bålplasser. Ved den første er det et forlatt bål. Et skilt viser at plassen er godkjent som ildtenningssted.

Foto: Christian Fredrik Borg

På den andre skal det en time senere vise seg at det ikke er noe bål. De som oppholder seg ved plassen har ikke ved.

– Vi er ekstra godt sikret, smiler de til oppsynslederne.

Med målrettede skritt nærmer de seg det første bålet. De henvender de seg vennlig til bålbrennerne og forteller at de er fra Oslo kommunes naturoppsyn.

- Vi er her for å kontrollere at alle overholder bålforbudet, starter de.

Foto: Christian Fredrik Borg

- Vi har sjekket opp hvor vi kan ha det. Det står at man kan ha det så lenge det ikke er i nærheten av lyng, svarer en av bålbrennerne denne kvelden.

Skogoppsynslederne forklarer:

- Det finnes ett unntak, og det er at man kan ha et bål der det overhodet ikke kan oppstå brann. Det kan der det fortsatt ligger en meter snø, i fjæra hvor det ikke finnes noe vegetasjon eller når det har regnet i ukesvis og alt er søkkvått.

Bålbrennerne, en venninnegjeng, ønsker ikke å stå frem med navn eller bilde i avisa.

- Da blir vi arveløse, sier en av venninnene etter at bålet er slukket.

Dette er den tørreste tiden på året, så det skal det godt gjøres å lage et bål der det overhodet ikke kan oppstå brann.

Bli med skogoppsynslederne Karianne Johansson og Bjørnar Johansen i Bymiljøetaten på kontroll ved Øyungen i Nordmarka fredag kveld. Foto/redigering: Christian Fredrik Borg.

Misforståelser og uvisshet

Venninnegjengen er langt fra de eneste som har tent opp bål. Etter en runde på den ene siden av vannet oppsummerer Johansen funnene så langt.

- Det har vært ganske mange som har hatt bål fordi de ikke har vært klare over det eller misforstått reglene. Alle vi har snakket med har skjønt det og tatt det veldig greit, så de har slukket bålet og koser seg uten, sier han.

Foto: Christian Fredrik Borg

På vei tilbake vil de gå på befaring på samme ruta. Hva skjer om noen da ikke har etterfulgt anmodningen?

- Vi stopper og prater med dem igjen, og prøver å finne ut av hva vi har sagt de ikke har forstått. Hvis de bare nekter, kan det være aktuelt med en anmeldelse. Det første skrittet kan i hvert fall være å ta personalia, og så får vi heller diskutere videre hva som vil skje, svarer kollegaen.

Foto: Christian Fredrik Borg

Liten del av arbeidet

Hittil har de ikke kommet over noen grovt uforsvarlige bål, og mener det er snakk om små bål som er godt sikret.

– Vi har snakket med de som er ute, og det var det som var målet, sier skogoppsynsleder Johansson.

Foto: Christian Fredrik Borg

De ønsker å få folk til å forstå hvorfor det er bålforbud og hva farene ved å ignorere det er.

Hun påpeker at det bare er en liten del av informasjonsarbeidet som pågår gjennom sommeren for å hindre skogbranner i marka. Bymiljøetaten vil også ta flere turer ut.

- Vi kommer nok til å ta flere turer ut. Både her og andre steder i marka, spesielt der hvor det er tett med teltere og folk i hengekøyer, men også der det er mange som bruker engangsgriller på ettermiddagene.

Begrenset politimyndighet

Oslo kommunes naturoppsyn har begrenset politimyndighet. Det gjør at de kan kreve personalia, som man ellers ikke vil kunne kreve.

– Det gir oss også en trygghet ved at vi er sikret på lik linje som en politimann når vi er på jobb, i forhold til angrep og muligheten til å få backup fra andre patruljer, sier Johansson.

Foto: Christian Fredrik Borg

Klokka har akkurat rukket å bli 22 i det oppsynsrunden avsluttes. Iløpet av den halvannen timers lange inspeksjonen ber de om at rundt 20 bål slukkes.

De oppsummerer sitt viktigste budskap:

- Bruk de godkjente bålplassene og ikke fyr opp bål andre steder. Selv om dere tror det er trygt, er det bålforbud. Hvis det ikke er søkkvått i hele skogen, så er det veldig lett at det tar fyr. Ellers, kos dere i skogen!

Stor brannfare

Det er for tiden stor skogbrannfare på Østlandet. Det har over en lengre periode vært tørt, og Meteorologisk institutt melder at det vil bli varmt og pent vær i hovedstadsområdet også fremover. Det kan medføre at også de godkjente helårsgrillplassene vil bli stengt.

Lørdag begynte det å brenne i et skogsområde i Østmarka.

Operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo-politiet sa til Nordstrands Blad at det var vanskelig å komme til brannstedet, for de var kun småstier som førte dit. Han fortalte at brannen skulle spre seg ganske raskt, fortere enn vitnene på stedet klarte å slukke.

Totalt brant rundt 300 kvadratmeter med lav vegetasjon.

Problematisk for brannvesenet

Lørdag kveld melder brannvesenet på Twitter at de får inn flere meldinger om folk som trosser bålforbudet.

Vaktkommandør ved brannvesenets alarmsentral - Oslo 110-sentral, Morten Grimstad, sier like etter til Nordre Aker Budstikke at brannvesenet lørdag kveld bruker flere ressurser på å kontrollere og informere i områder de har fått bekymringmeldinger.

- Vi har tre biler ute nå, blant annet på Åklungen og Årvollåsen. Det går på bål, og det er folk som ikke tar høyde for forbudet som trådte i kraft 15. april.

Foto: Christian Fredrik Borg

Rundt Åklungen går brannvesenets mannskap rundt vannet og informerer. Det skal ikke bare være ett bål, men flere bål rundt hele vannet. Brannvesenet er bekymret for at restberedskapen får en knekk - han peker på at det kan bli lengre utrykningstid når brannvesenets ressurser brukes slik.

- Mye av bålgreiene er politisak. De bryter en lov, og det er et ordensproblem, fortsetter han.

Hit til brannvesenets 110-sentral på Lysaker eller politiets operasjonssentral kommer bekymringsmeldingene som gjør at brannvesenet vurderer om de må rykke ut. Foto: Oslo Brann- og redningsetat

Lørdag kveld har brannvesenet med seg politiet til Årvollåsen.

Det er tørt, og bål ute av kontroll kan fort utvikle seg til skogbrann. Dette bildet er fra en øvelse i Nordmarka. Foto: Oslo Brann- og redningsetat

- Kan bli aktuelt å anmelde

- Vi fikk melding om tre-fire bål og noen fulle folk. Politiet er egentlig bare med hvis det skulle bli et ordensproblem. Brannvesenet tar seg av alt av branner, og så bistår vi hvis det skulle være noe annet, sier Sven Christian Lie, operasjonsleder Oslo politidistrikt.

- Bålforbudet inntrådte på onsdag. Skriver dere politianmeldelser på bålbrennere dere kommer over?

- Hvis vi får tak i de som har gjort det, kan det være et alternativ, Hvis vi kommer over det, og vi intervenerer i noe som helst form der, vil det være et alternativ. Vi prioriterer til enhver tid den den mest alvorlige kriminaliteten, uttaler Lie.

- Brannvesenet mener det blir mer et ordensproblem når folk tenner opp bål i tillegg til at det er lovbrudd.

- Vi skriver på det vi mener vi skal skrive på. Hele tiden prioriterer vi hvor vi skal sende våre patruljer, avslutter operasjonslederen.

Bålsak sendes politistasjonen

Den påfølgende morgenen, søndag morgen, kan vakthavende operasjonsleder Vidar Pedersen konstatere at en sak fra Årvollåsen blir fulgt opp videre.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...