Nordre Aker Budstikke

Vi bruker et og et halvt Maridalsvann i året

Og hver og en av oss forbruker 160 liter vann hver eneste dag, ifølge Vann- og avløpsetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.05.2019 kl 14:55

MARIDALEN: Det er i en video publisert på Vann- og avløpsetatens Facebook-side Oslovann, at illusjonisten Alexx Alexxander forteller om "magien" i drikkvannet.

– Vann er nødvendig for alt liv, sier han i videoen.

90 prosent av befolkningen i Oslo får drikkevannet sitt fra Maridalsvannet, som er Oslos største innsjø. Den er 3,89 kvadratkilometer stor, og 44 meter på det dypeste.

Maridalsvannets nedbørsfelst er på nesten 209 kvadratkilometer, og tilsiget kommer fra råvann og snøsmelting i dette området. En av de største elvene inn til Maridalsvannet kommer fra Skjærsjøen i nordvest, der noe vann passerer gjennom Hammeren kraftstasjon, Norges eldste vannkraftverk i daglig drift.

Maridalsvannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


– Hver og en av oss bruker ca. 160 liter vann hver eneste dag. Det tilsvarer et og et halv Maridalsvann i året, sier Alexxander i videoen, som du kan se øverst på siden.

LES OGSÅ: Skjerper sikkerheten ved byens drikkevannskilde

Men Maridalsvannet er ikke nok. I 2017 fikk Oslo kommune pålegg av Mattilsynet om at en fullgod reservevannforsyning må være operativ innen 1. januar 2028. Kostnaden er estimert til 8,53 milliarder kroner.

En to år lang planprosess ble avsluttes i februar, med at Vann- og avløpsetaten la fram forslaget til ny vannforsyning til Oslo, fra Holsfjorden i Lier kommune. Planområdet strekker seg over 25 kilometer, fra Lier kommune til Sagene og Ullevål. Les mer her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...