VillaK jobber med saken:
– Vi har absolutt ikke gitt opp!

Kristine Gjerald serverer kaffe, Anja Hole på trappa med Erling Sundal, og Magnus Køber foran, noen av initiativtagerne bak VillaK. Foto: Kristin Tufte Haga
De har så veldig lyst til å komme seg inn i den gamle og tomme sveitservillaen i Kjelsåsveien, raskest mulig: – Tanken og målet er jo at alle skal få eierskap til huset, som vi tror kan bidra til et varmere nabolag, ifølge initiativtagerne bak VillaK.
Publisert: 07.12.2020 kl 14:30
Sist oppdatert: 07.12.2020 kl 15:19
KJELSÅS: Naboer har engasjert seg, og etablert prosjektet VillaK - et sosialt pusterom på Kjelsås. Nabogruppa ønsker å etablere et møtested i bydelen, og bruke den gamle sveitservillaen i Kjelsåsveien 114-116 - her kan du lese tidligere sak.
Blant annet ønsker de å få på plass en kafé og restaurant i villaen, som er planlagt flyttet på andre siden av eiendommen, mot Myrerskogveien, i forbindelse med planene ellers for eiendommen.
Presentasjonen av Villa K
«Villaen skal flyttes mot Myrerskogveien. Det skal også etableres "torg og park" i området der sveitservillaen skal flyttes. I reguleringsbestemmelsene står det blant annet: "Strøkstjenlig virksomhet tillates i bevaringsverdig sveitservilla." Bydelen leier villaen av Boligbygg og har en dialog med dem om hva huset skal inneholde. En idé fra bydelen er blant annet bolig og treningsleiligheter for psykisk helse, noe vi mener ikke er den beste løsningen (…) Siden reguleringsbestemmelsene åpner opp for andre typer virksomheter mener vi et nytt knutepunkt for alle vil forsterke bokvaliteten i området. En ny møteplass som samler både unge og eldre i et levende og moderne samfunnshus. Vi har et sterkt ønske om å skape noe sammen; intet mindre enn en lokal kulturbevegelse. Vi representerer ikke alle på Kjelsås, men vi ønsker å samle alle i nærområde over en kaffe og så mye mer.»
Anja Hole, Lars Marius Rognlien, Kristine Gjerald og Hanne Syse står bak presentasjonen. Det er ønsket om en møteplass på Kjelsås, for alle aldre, en plattform for kreativitet, for urbane tilbud og aktiviteter, tilby VTA-arbeidsplasser og arbeidstrening, et sentrum for god matkultur og et moderne samfunnshus, og ønsket om å skape noe som gir tilbake til lokalsamfunnet.
«Vi ønsker å skape et sosialt mangfold på Kjelsås som bidra til bedre helse og økt livskvalitet. Å investere i gode møteplasser er også en investering i den nasjonale folkehelsen. Når vi spør folk på Kjelsås om hva de savner har de alltid en ting til felles; de savner en møteplass. Hverdagsmøteplassene er utrolig viktige for trivsel, aktivitet og sosiale nettverk. Kommunepolitikerne bør prioritere å skape flere muligheter for interaksjonen mellom innbyggerne. Ressursene som brukes får man mest sannsynlig igjen i form av mer robuste lokalsamfunn og lykkeligere innbyggere. Skal vi bygge oss til bedre helse, må vi bygge flere og mer varierte møteplasser også utenfor sentrum. Der folk flest bor.»
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Leieboerne i det gamle hvite murbygget på tomta og beboerne i sveitservillaen er for lengst flyttet ut. Men initiativtagerne bak VillaK jobber videre. Nordre Aker Budstikke møtte noen av naboene ved villaen i forrige uke.
– Vi har absolutt ikke gitt opp! Vi har tvert imot utvidet arbeidskraften, og blant annet fått med tre kokker på laget. Dette er stort for oss, fordi det betyr at vi kan få til denne kafeen på dagtid og restauranten på kveldstid i første etasje, og deler av andre etasje, sier Anja Hole, Magnus Køber, Kristine Gjerald og Erling Sundal, sistnevnte en av kokkene som har engasjert seg i prosjektet.
Anja skyter inn:
– Erling står for 100 prosent kvalitet på kafeé og restaurant, det er viktig å ha seriøse og lokale folk med på laget!

Sveitservillaen i Kjelsåsveien, og tidligere politistasjon på Kjelsås. Nå står villaen tom. Foto: Kristin Tufte Haga
Huset er tomt
– Alle aktiviteter, arrangement og initiativ i huset vil har rot i kafeen og restauranten. Vi jobbar nå med å spisse konseptet og VillaK-gjengen har stadige møter om hvordan vi skal få til dette. Vi jobber også med en driftsmodell. I tillegg er vi i kontakt med andre bydeler som jobber med samme type initiativ, så kan vi lære av hverandre og hjelpe hverandre på tvers av bydelene, legger de til.
Sveitservillaen står tom nå.
– Vi har tenkt tanken, hvorfor ikke få bruke huset allerede nå? Kanskje til pop up-restauranter og andre sosiale aktiviteter. Vi jobber nok videre med dette initiativet også. Vi samler gjerne sammen en dugnadsgjeng for å sette i stand huset til bruk, før det skal flyttes, legger de til.
Nå håper de på å få en midlertidig brukstillatelse til villaen. Det er kommunen ved Boligbygg som forvalter eiendommen og villaen. Boligbygg, har tidligere sagt at utforming og videre bruk skal skje i nært samarbeid med Bydel Nordre Aker.
– Det gule påbygget her kan fungere som storkjøkken, og vi kan fylle huset med ulike og sosiale aktiviteter. Det har jo vært lite loppis i år, så det er vel kanskje noen skatter som kan doneres til et nabolagshus? Tanken og målet er jo at alle skal få eierskap til huset, som vi tror kan bidra til et varmere nabolag.
Men ingenting er spikret ennå.
– Vi har fått mye støtte fra politikere som liker konseptet vårt, i tillegg har vi vært i kontakt med bydelsadministrasjonen som vi oppfatter er positive til konseptet. Men vi har jo ikke fått noe løfte om at VillaK kan drifte huset, men slik vi forstår bydelen så er planen å etterhvert utlyse et anbud for et nabolagshus - eller kulturhus her. Om dette skjer, så søker vi jo selvsagt.
Så håper vel alle på at den vanskelige tiden vi er inne i nå, snart er over.
– Tenk om vi kunne samle folk i villaen her til våren eller sommeren, hatt en fest her med musikk, god mat og drikke, og kanskje en klem eller to?

De kan nesten ikke vente med å komme seg inn i villaen i Kjelsåsveien, initiativtagerne bak VillaK. Foto: Kristin Tufte Haga
Boligbygg disponerer
Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker, kommenterer kort at bydelen per nå ikke disponerer villaen.
– Vi kommer på banen når prosjektet for eiendommen er realisert, så per i dag er det Boligbygg som disponerer bygget, sier Henriksen.
For resten av eiendommen i Kjelsåsveien 114-116, har Boligbygg store planer, noe Nordre Aker Budstikke har omtalt flere ganger. 80 nye, moderne Omsorg+-boliger skal opp i blokker, og den gamle villaen på tomta skal etter planen tas ned og flyttes til andre siden av eiendommen, mot Myrerskogveien.
Men prosjektet er forsinket:
– Prosjektet er i rute når det gjelder de planmessige og prosjektrelaterte forholdene, men vil bruke noe lengre tid enn planlagt på kvalitetssikringsarbeid, ifølge Kristin Øyen, kommunikasjonsdirektør i Boligbygg.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!