Kjempet mot Inn på tunet-nedleggelse:
«Vi jublet helt til vi så noen av de nye kravene»

Inn på tunet på Skjerven går. her fra statsrådsbesøk av Bent Høie og Sylvi Listhaug i 2015. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
KOMMENATR: Hvem styrer i Oslo kommune når det gjelder krav til Inn på tunet (IPT) tilbud til personer med demens? Er det politikerne eller Sykehjemsetaten?
Publisert: 13.06.2018 kl 15:46
Sist oppdatert: 13.06.2018 kl 20:26
Åpent brev til Eldrebyråden og Bystyret i Oslo Kommune
«Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. IPT-tilbudet skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktiviteten i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der» (Kommunal- og regionaldepartementet & Landbruks- og matdepartementet, 2013, s7)
Etter at beslutningen om nedleggelse av Skjerven gårds IPT virksomhet ble tatt ved juletid, har Venner av Skjerven gård (pårørende til tidligere brukere) kjempet mot nedleggelsen. Vi har etter publikasjon av et åpent brev til Eldrebyråden 11.01.2018 og intervju med henne i radio og presse, fått støtte for at Oslo trenger flere tiltak som det på Skjerven. Gården ligger vakkert til ved Maridalsvannet og bøndene har lang og god erfaring med denne virksomheten (2009-2018). De har fått flere priser og er blitt rost og omtalt i massemedia både i inn og utland.
Det er nå, etter mange ukers trenering, blitt utlyst 5 nye IPT plasser for Oslo kommune. Dette hørtes fint ut og vi jublet inntil vi så noen av de nye, skjerpede kravene som var stilt:
- Kjøretid til gården for hver bruker skal være maksimum 35 minutter mot tidligere maksimum beliggenhet av gården 40 min fra rådhuset. Dersom det skal hentes 5-6 personer i samme bil, er dette er en teknisk umulighet. En av hjørnestenene i opplegget på Skjerven var at bonden selv reiste rundt og hentet brukerne samt kjørte dem hjem. Dette ga forutsigbarhet og trygghet.
- Minst en person med minst 3-årig helsefaglig utdannelse og spesialisering i demens, skal være til stede kontinuerlig når brukerne er på gården mot tidligere minst én med helsefagutdannelse og erfaring med IPT. Hvor mange bønder har en lang helsefaglig utdannelse og hvorfor har man stilt et slikt krav når det gjelder Oslo kommune der det er kort avstand til offentlig helsevesen?
- De 15 plassene som kommunen nå har avtale om ligger drøyt 40 minutters biltur en vei fra Rådhuset utenfor rushtid. Disse plassene skal fortrinnsvis være belagt før eventuelle nye plasser tas i bruk av kommunen. Hele kostnaden for tomme plasser må tilbudsgiver selv stå for. Hvem våger å gå inn i en slik avtale?
Rent juridisk har Sykehjemsetaten lov til å stille disse kravene, men som alle vil forstå, kan ikke en liten gård som Skjerven, slik vi har ønsket for våre pårørende, klare disse nye kravene. Vi opplever at Sykehjemsetaten har satt krav slik at de er umulig å oppfylle for den eneste gården i Oslo kommune som er IPT sertifisert. På denne måten vil de tvinge flere brukere til det virksomhetssenteret de allerede har inngått ny avtale med. Dette er stort og har mange involverte hvilket er forvirrende for mange med demens. Senteret ligger dessuten betydelig lengre unna brukerne. Dette passer ikke for alle i målgruppen.
Nå politikere, må dere vise hvem som setter premissene i denne byen og det haster!
LES MER OM SAKEN:
Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned
H, Frp og KrF: Forstår ikke hvorfor Skjerven gård-tilbud legges ned
Eldrebyråden har bestemt seg: Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!