Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kjempet mot Inn på tunet-nedleggelse:

«Vi jublet helt til vi så noen av de nye kravene»

Inn på tunet på Skjerven går. her fra statsrådsbesøk av Bent Høie og Sylvi Listhaug i 2015. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KOMMENATR: Hvem styrer i Oslo kommune når det gjelder krav til Inn på tunet (IPT) tilbud til personer med demens? Er det politikerne eller Sykehjemsetaten?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2018 kl 20:26

Åpent brev til Eldrebyråden og Bystyret i Oslo Kommune

«Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. IPT-tilbudet skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktiviteten i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der» (Kommunal- og regionaldepartementet & Landbruks- og matdepartementet, 2013, s7)

Etter at beslutningen om nedleggelse av Skjerven gårds IPT virksomhet ble tatt ved juletid, har Venner av Skjerven gård (pårørende til tidligere brukere) kjempet mot nedleggelsen. Vi har etter publikasjon av et åpent brev til Eldrebyråden 11.01.2018 og intervju med henne i radio og presse, fått støtte for at Oslo trenger flere tiltak som det på Skjerven. Gården ligger vakkert til ved Maridalsvannet og bøndene har lang og god erfaring med denne virksomheten (2009-2018). De har fått flere priser og er blitt rost og omtalt i massemedia både i inn og utland.

Det er nå, etter mange ukers trenering, blitt utlyst 5 nye IPT plasser for Oslo kommune. Dette hørtes fint ut og vi jublet inntil vi så noen av de nye, skjerpede kravene som var stilt:

  • Kjøretid til gården for hver bruker skal være maksimum 35 minutter mot tidligere maksimum beliggenhet av gården 40 min fra rådhuset. Dersom det skal hentes 5-6 personer i samme bil, er dette er en teknisk umulighet. En av hjørnestenene i opplegget på Skjerven var at bonden selv reiste rundt og hentet brukerne samt kjørte dem hjem. Dette ga forutsigbarhet og trygghet.
  • Minst en person med minst 3-årig helsefaglig utdannelse og spesialisering i demens, skal være til stede kontinuerlig når brukerne er på gården mot tidligere minst én med helsefagutdannelse og erfaring med IPT. Hvor mange bønder har en lang helsefaglig utdannelse og hvorfor har man stilt et slikt krav når det gjelder Oslo kommune der det er kort avstand til offentlig helsevesen?

  • De 15 plassene som kommunen nå har avtale om ligger drøyt 40 minutters biltur en vei fra Rådhuset utenfor rushtid. Disse plassene skal fortrinnsvis være belagt før eventuelle nye plasser tas i bruk av kommunen. Hele kostnaden for tomme plasser må tilbudsgiver selv stå for. Hvem våger å gå inn i en slik avtale?

Rent juridisk har Sykehjemsetaten lov til å stille disse kravene, men som alle vil forstå, kan ikke en liten gård som Skjerven, slik vi har ønsket for våre pårørende, klare disse nye kravene. Vi opplever at Sykehjemsetaten har satt krav slik at de er umulig å oppfylle for den eneste gården i Oslo kommune som er IPT sertifisert. På denne måten vil de tvinge flere brukere til det virksomhetssenteret de allerede har inngått ny avtale med. Dette er stort og har mange involverte hvilket er forvirrende for mange med demens. Senteret ligger dessuten betydelig lengre unna brukerne. Dette passer ikke for alle i målgruppen.

Nå politikere, må dere vise hvem som setter premissene i denne byen og det haster!

LES MER OM SAKEN:

Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned


H, Frp og KrF: Forstår ikke hvorfor Skjerven gård-tilbud legges ned

Eldrebyråden har bestemt seg: Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...