Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Karantenehotell-helvete»:

– Vanvittig, hjerteløst og stupid. Og ikke minst: totalt inkonsekvent, uforståelig og ulogisk

Da Anne Marit Heber Nærby og familien kom hjem fra ferie på Kreta, hadde den greske øya blitt rød på koronakartet. Mottakelsen og håndteringen av koronahotellet da de ankom Gardermoen er hun lite fornøyd med. Foto: Torstein Bøe (NTB) / Privat

MENINGER: – Nei, dere må bli på rommet til en vekter banker på døren. Da er jeg i ferd med å klikke. Jeg er ingen kriminell, dere har ikke lov til å holde meg innesperret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

En versjon av dette innlegget ble først publisert i Dagbladet.

Etter å ha opplevd alt som skjedde etter at en datter på 16 fikk påvist koronasmitte etter en ferietur, er det verdt å gjøre seg noen refleksjoner over hvordan dette håndteres. Vi, foreldrenes, reaksjoner går fra vanvittig, hjerteløst og stupid til ikke minst: totalt inkonsekvent, uforståelig og ulogisk.

Vår familie på fire, mor, far og to døtre på 16 og 14 har vært på ferie på Kreta. Denne greske øya blir under oppholdet farget rødt på korona-kartet. Vi følger med og gjør alt etter boka. Vi tar test før avreise, alle er negative. Mor og far har tatt første dose og har korona-pass deretter. Ny test på Gardermoen: Vår eldste datter tester positivt på den innledende hurtigtesten. Vi skjønner selvsagt at tiltak må til, men det følgende overgikk enhver fantasi.

Eldstedatter må ta en grundigere test, den såkalte PCR-testen. Det er selvsagt ikke noe problem. Resultatet kommer ikke før om et par dager. Dr. Dropin på Gardermoen kan da fortelle at om vi hadde hatt egen bil på flyplassen, kunne vi dratt rett hjem. Det har vi ikke, så eldstedatter må på karantenehotell. Men vi har ikke lyst til å overlate henne alene et slikt sted, så det avtales at mor blir med henne, far og yngstedatter drar hjem. Hva slags opplegg blir dette da, tenker jeg, skal ikke en smittet i isolasjon? Hadde det ikke vært bedre å få henne hjem?

Det kommer en «smittetaxi» og henter oss. Vi kan ikke ta vanlig taxi. Et neste spørsmål: Kunne ikke denne «smittetaxien» kjøre oss hjem da, vi bor tross alt ikke så langt unna? «Nei, det går nok ikke.»


Isolasjon? Ha!

Eldstedatter og jeg skal altså på et hotell, vi får ikke vite hvor. Vi blir fulgt til en maxi-taxi og får beskjed om at han ikke kan hjelpe oss med bagasjen, og at vi må ta må ta på minst mulig, og sette oss bakerst. «Beklager, men det er bare sånne teite regler jeg er bedt om å fortelle dere om.» Vi ankommer hotellet. Det vil si bakinngangen. Det er nå jeg begynner å føle meg som en blanding av spedalsk og kriminell. Ingen hjelp, ingen smil, kun enstavelses ordre.

Så kommer det totalt ubegripelige: Min datter som da har påvist korona-smitte, og jeg som var negativ og ikke fullvaksinert, skal bo sammen på et rom på ca. 15 kvm. og dele dusj og bad! Og vi får kontant beskjed: «Ikke gå ut av rommer på 10 dager.» Smekk igjen døren. Jeg skjønner ikke dette: Ikke det at vi bor i et slott, men vi har hus der hun kan ha større avstand til oss andre enn på et rom på denne størrelsen? Det at rommet var mørkt, utrivelig, med et minimalt vindu med utsikt til en parkeringsplass og et lager, gjorde ikke saken enklere.

Jeg lurer også på om det er lege til stede... min datter har tross alt testet positivt, hva om hun blir veldig dårlig? Hun har også en astma-lignende tilstand... Ingen informasjon om medisinsk oppfølging. Ikke informasjon om noe som helst.

Jeg ser på det lille vinduet og tenker, her må vi jo bruke det lille vi får ut av air-con. Ingen lufting mulig. Et ideelt sted for korona-viruset å boltre seg, men andre ord. Hotell fra helvete.


En tanke holder motet oppe: De sa jo på Gardermoen at om vi hadde privatbil, kunne vi dratt hjem. Da er det jo ingen sak, tenker jeg. Far er hjemme, der er bilen vi burde hatt på flyplassen, han kan bare hente oss i morgen. Jeg håper jeg får sove med den optimistiske tanken, men at barnet ditt har en potensielt farlig sykdom, og at du ikke aner om det er lege i nærheten gjør det vanskelig. Jeg må også innrømme at en lettere klaustrofobi også begynte å melde seg. Jeg har aldri før fått beskjed om at jeg ikke får lov til å gå ut av et rom...

Endelig er det morgen. Mannen og jeg blir enige om at det er logisk at han kan hente oss, siden det er privatbil som var det avgjørende kvelden før. Jeg ringer resepsjonen og sier at vi drar. Så begynner kafkaprosessen – ja, jeg overdriver nå, men jeg fikk følelsen som Josef K. at du slåss mot noe du ikke skjønner – du har gjort noe galt, men vet ikke hva. Og jeg er forbannet og fortvilet.

Jeg får en telefon fra en representant for Ullensaker kommune. Han kan bedrevitende meddele at Dr. Dropin tar feil om dette med privatbil. Vi må vente på resultatet av PCR-testen. Om eldstedatter er positiv, er det 10 dager på hotellet, også på meg. Igjen, isolasjon? Jeg skjønner ikke logikken. «Sånn er det.»

Jeg kjenner faktisk en panikk stige om jeg skal være innesperret der i 10 dager. Og siden det er så totalt ulogisk og at tilsynelatende ingen hører på fornuft, blir man rimelig fortvilet. Deretter følger et telefonaton som det tar altfor lang tid å beskrive i detalj, men det dreier seg i korthet om hvem og hva:

  • Nasjonalt kontrollsenter for innreisende til Norge: Opplyser om karanteneregler, og de skal melde om at Dr. Dropin er «feilinformert» om dette med privatbil.
  • Smittevernteamet på Gardermoen: Selvsagt kan du dra hjem om du har privatbil, og det er bydelsoverlegen i din bydel som må godkjenne at dere kan ta karantenen hjemme. Hvorfor kunne ikke fyren fra Ullensaker opplyse om det? Han må da være enig i at det er bedre for både datter og meg?
  • Smittevernteamet Vest, Oslo: Jada, dere kan ta karantenen hjemme om dere har plass nok. Hvorfor kunne ikke fyren fra Ullensaker opplyse om det? Han må da være enig i at det er bedre for både datter og meg?
  • Opptil flere fra smittevernteamet Vest, Oslo: Tror sikkert bydelsoverlegen godkjenner
  • Venner i FHI gir oss råd.
  • En annen (sur) dude fra Ullensaker kommune ringer: Det er bare sykdom som gjelder om dere skal forlate karantenehotellet. Om det går på velferd, må UDI inni bildet. Jeg begriper da ingenting. Men holder kjeft, tenker bare at det er «min» bydelsoverlege som godkjenner, og han er på vår side (Ja, vi er på det nivået.) «God bedring», avslutter han med.
  • Bydelsoverlegen Nordre Aker: Godkjenner at vi kan ta karantene hjemme om far kan hente mor og datter. Han skal ringe Ullensaker og meddele dette. Og det gjør han, men Ullensaker må ha det skriftlig. Bra med et tillitsbasert samfunn, tenker jeg og blir ikke mildere innstilt til dette opplegget.


Jeg ringer resepsjonen og sier vi har fått godkjent karantene hjemme, og vil gjerne ut. Kan vi bare gå ut på parkeringsplassen og vente på far der? Nei, dere må bli på rommet til en vekter banker på døren. Da er jeg i ferd med å klikke. Jeg er ingen kriminell, dere har ikke lov til å holde meg innesperret.

Førstedude fra Ullensaker ringer etter en god stund. Leser opp i detalj det skriftlige fra bydelsoverlegen «vår». Man får lyst til å barnslig hoverende.

Vekter kommer, og spør hva slags bil vi blir hentet med. Hva har det med saken å gjøre? Vi slipper ut da han er sikkert på at det er vår bil som er ankommet. Hva skulle det ellers være? En fluktbil? Ut samme bakinngang. Noen resepsjon så vi aldri.

Eldstedatter og jeg kom oss ut av hotellhelvetet etter et snaut døgn. Og det var ikke bare vår fulle rett, det var det mest fornuftige og logiske. Det skyldtes utrettelig innsats, utallige telefoner, innsikt i regelverk, gode kommunikasjonsevner, gode overtalelsesevner og bruk av råd fra venner i relevante miljøer fra både meg og faren.

Jeg er sikker på at det sitter folk på det ulidelige hotellet urettmessig. Det er galt. Jeg er også sikker på at jeg ikke hadde sittet her i isolasjon med korona om vi hadde kunnet dra hjem og ikke dra på karantenehotell.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...