Nordre Aker Budstikke

– Vi lurte på hvorfor elevene ikke hadde kontakt med de eldre?

Anne Stine Hole startet Generasjonsmøte M sammen med Christina Væting Nergård.

De tok forretningsideen med fra videregående skole, og har nå 60 ansatte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.08.2017 kl 11:34

KJELSÅS:– Alle besøksvennene er i alderen 14 - 20 år. De besøker ulike sykehjem og omsorgsboliger i Oslo, Asker og Oppegård, forteller Anne Stine Hole (22), fra Kjelsås.

Anne Stine Hole staret opp bedrift med medelev, da de begge gikk ved Foss videregående skole. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA / GAD, WIKIMEDIA COMMONS

Som sammen med Christina Væting Nergård (23), startet de opp ungdomsbedriften M, for verdiene mening, mestring og moro, da de begge var elever ved videregående skole, og som senere ble til Generasjonsmøtet M.

Rett ved Foss videregående skole, ligger også Paulus sykehjem.

– Vi tenkte at hvorfor er det ikke mer kontakt på tvers av generasjonene - mellom elevene ved skolen og de eldre ved sykehjemmet? Så var vi i gang med å sette ideen vår ut i livet, mimrer Anne Stine.


Spill er gøy, uansett alder. Foto: GENERASJONSMØTE M

Sosiale aktiviteter sammen

Hun forteller videre om engasjerte ungdommer, som vil jobbe deltid som besøksvenner.

– De jobber på sykehjemmene en gang i uken og er ansvarlige for å organisere sosiale aktiviteter sammen med beboerne. Det er alltid de samme ungdommene som besøker hvert sykehjem. Ikke bare får de en jobb, men du utvikler seg jo også som medmennesker, sier den unge gründeren.

Aktiviteter kan være en-til-en og fellesaktiviteter. Alt fra tradisjonelle aktiviteter som boccia og bingo, til Youtube og Spotify. Eller hjelp til å lakke neglene?

Kanskje får de eldste et gjensyn med barndomshjemmet via Google Streetview? Eller de blir med på å vandre gatelangs i Champs-Élysées med VR-briller.

Mening, mestring og mye moro

– Det handler om mening, mestring og mye moro. Vi tilpasser besøkstjenesten til hvert sykehjem, både i forhold til struktur, aktiviteter, besøkenes varighet og antall besøksvenner. Og ungdommene kan jo ofte jobbe kveld og helger, når det ellers er mest stille og lite skjer ved eksempelsvis sykehjemmene, sier Anne Stine videre.

– Det vi også ser, er at de eldre virker å være trygge og komfortable med ungdommene. Jeg er sikker på at de forskjellige generasjonene har mye å gi hverandre!

Mats og Hallfrid (91) fant tonen ved Tåsen Seniorhus. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Så hyggelig når de lurer på når jeg kommer tilbake!

Før sommerferien møtte Nordre Aker Budstikke på Mads Mølbach (17) fra Kjelsås. I anledning besøk ved Seniorhuset på Tåsen mellom nettopp beboere og de unge. Mads er en av besøksvennene engasjert i Generasjonsmøtet M.


Sammen med flere andre unge andre besøksvenner, er de i ivrige samtaler med beboere ved seniorhuset, og andre eldre som er invitert denne dagen.

Det skravles over kaffekoppen, og ingen ser ut til å mangle noe å snakke om. Verken unge eller gamle.

Mads så annonse om det å være besøksvenn på facebook. Han trengte en ekstrajobb ved siden av skolen.

Han forteller at han trives veldig godt med å være besøksvenn.

– Det er hyggelig å jobbe med noe som føles så bra å gjøre. Og så hyggelig når de lurer på når du kommer tilbake, sa blant annet Mads til lokalavisa.


Her kan du lese hele saken om eldre, unge, som i skjønn forening skulle ut og rulle med russebuss.

Nordre Aker Budstikke møtte både besøksvenner, brukere og beboere ved Seniorhuset ved Tåsen, før sommerferien. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

12 omsorgsboliger og sykehjem

I 2015 hadde står Generasjonsmøtet M registrert med en omsetning på rundt 600.000 kroner

– Per i dag er våre unge besøksvenner jevnlig ved 12 omsorgsboliger og sykehjem i Oslo, Asker og Oppegård. Vi har nylig fått trivselstilskudd fra Sykehjemsetaten, og kommer til å starte opp på fire nye sykehjem i Oslo etter sommeren, forteller gründer Stine videre.

Og at de som sosiale entreprenører er opptatt av bærekraftige løsninger på samfunnsutfordringer.

– I Generasjonsmøtet M jobber vi spesielt med å få ungdom inn på arbeidsmarkedet, og å skape aktivitet og redusere ensomhet blant eldre. Ved å ansette ungdommer mellom 14-20 år som besøksvenner ved omsorgsboliger og sykehjem oppnår vi nettopp det. Videre er vår erfaring at unge og eldre har gjensidig glede av historiefortelling og erfaringsutveksling, avslutter hun.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...