Nordre Aker Budstikke

– Vi pisser ikke i brønnen til naboen!

Velleder Per M. Olsen til venstre peker hvor renseanlegget ligger - ved boligen. Til høyre bakerst, Hans A. Aanesen fra Frp Nordre Aker, og foran Lars Petter Solås, Oslo Frp og medlem i Oslo bystyre og i bystyrets miljø- og samferdselskomite, som også skal behandles forskriftssaken onsdag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Per M. Olsen, leder i Solemskogen vel, er klar i talen når det gjelder den nye foreslåtte forskriften. Hundrevis av oslobeboere skal ikke lenger selv skal ha ansvar for tømming av avløpsanlegg, kommunen vil overta. – Tryggere, sier byrådssekretær Daniel Rees (MDG). – Overbyråkratisering, svarer Frp.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2018 kl 18:04

SOLEMSKOGEN: Vi samles rundt kjøkkenbordet til Per M. Olsen, for en prat om den nye forskriften «Forskrift om tømming av slam og avløpsvann fra mindre avløpsanlegg, Oslo kommune». Den skal opp i miljø- og samferdselskomiteen på Rådhuset onsdag. Deretter til bystyret for endelig vedtak.

I tillegg til Olsen selv, velleder for Solemskogen, så har også Fremskrittspartipolitikerne Lars Petter Solås fra Oslo bystyre og Hans A. Kielland Aanesen fra Nordre Aker, tatt turen.

Vellene enige

– Solemskogen, Sørbråten, Maridalen og Sørkedalen vel er enige om at det ikke er behov for endringer på noe som vi opplever at fungerer veldig bra fra før av. Vi har gode ordninger for både tømming og tilsyn allerede. Og det jo slik i dag at Vann- og avløpsetaten kan komme når som helst og sjekke og kontrollere anleggene våre så mye de vil. Hvorfor skal de endre på noe som vi beboere opplever at fungerer veldig bra?

– Vi pisser ikke i brønnen til naboen! sier Olsen, som også stilte til deputasjon på Rådhuset tirsdag for å snakke vellenes sak.

Fra høringsuttalelsen til Solemskogen vel, står det blant annet følgende med fet skrift:

Frarår innføring av ny forskrift

«Solemskogen Vel vil frarå innføring av ny forskrift, da den ikke vil føre oss nærmere måloppnåelse enn vi er i dag for våre renseanlegg. Vi er overbevist om at forskriftens største og sannsynligvis eneste virkning, blir en økning av byråkratiseringen. Resultatet av dette er at man trolig også får en høyere kostnad (…) Dette vil også føre til en rolleblanding for Vann- og avløpsetaten gjennom en utførende og kontrollerende funksjon.»

Kommunen vil overta

Saken er at ifølge Forurensningsloven § 26 første ledd, har kommunen plikt til å sørge for tømming av slamavskillere og tette tanker, knyttet til eiendommer hvor det ikke finnes offentlige vann- og avløpsledninger, slik som i de nevnte vel-områdene.

I selve forskriftssaken forklares videre:

«I dag er det eierne selv som sørger for tømming i henhold til krav i utslippstillatelse gitt av kommunen. Forskrift om tømming av slam og avløpsvann fra mindre avløpsanlegg, Oslo kommune innebærer at kommunen vil overta ansvaret for tømmingen, og at det innføres et tømmegebyr.»


Altså Vann- og avløpsetaten.

600 eiendommer

Anslagsvis dreier det seg om 600 eiendommer i Oslo. I dag er det et vilkår i utslippstillatelsene at mindre avløpsanlegg skal tømmes etter behov. Det er også et vilkår at eieren må inngå avtale med et firma om jevnlig tømming av slam og avløpsvarm.

«Ulempene med denne ordningen er at Oslo kommune, ved Vann- og avløpsetaten som forurensningsmyndighet, ikke har kontroll med at anleggseier sørger for tømming etter behov. Dagens ordning er heller ikke i tråd med kravet om kommunal tømming i forurensningsloven,» står det videre i saken.

Plikt

I tillegg til at ifølge forarbeidene til Forurensningsloven, innebærer Forurensningsloven § 26 første ledd en plikt for kommunen til å ha tvungen renovasjon når det gjelder blant annet slam fra renseanlegg og ubehandlet sanitært avløpsvann på tank. Renseanlegg for hoteller og annen større virksomhet faller utenfor bestemmelsen. Det legges til at skolene, serveringsstedene og annen næringsvirksomhet i Oslomarka ikke kan karakteriseres som større virksomhet. De omfattes dermed av denne forskriften.

Frps - ved Lars Petter Solås fra Rådhuset, og lokale Frp'er Hans A. Aanesen, støtter beboernes protest mot den nye forskriften om tømming av private renseanlegg, bak solemskogbeboer og leder i vellet, Per M. Olsen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Mistenkeliggjøring

Lars Petter Solås forteller at Frp heller ikke ser behovet for det de kaller ytterligere byråkratisering og unødvendig mistenkeliggjøring av grunneierne i nevnte vel i Oslo.

– Alle vi som bor i Oslo har en felles interesse av at vi sikrer oss mot utslipp og forurensning, det gjelder selvsagt også de som ikke er koblet til det kommunale kloakknettet. Disse innbyggerne har gode ordninger for vedlikehold og tømming av tankene, derfor mener vi det er en unødvendig mistenkeliggjøring av vanlige Oslo-folk, sier Solås, som også er varamedlem i bystyrets samferdsel og miljøkomité.

– Overbyråkratisering

– Frp støtter velforeningene som har uttalt seg i denne saken og vi vil opprettholde dagens velfungerende ordning. Vi ser ikke behov for å overbyråkratisere dette på denne måten. Grunneierne og velforeningene håndterer dette bra med regelmessig tilsyn fra kommunen. Hvis denne forskriften blir vedtatt, så ser vi på dette som et skritt i retning av rekommunalisering: Mer byråkrati og administrasjon i kommunen, og at den nye ordningen blir et fordyrende mellomledd, mener Solås.

Burde vært i BU?

Partifelle Hans A. Kielland Aanesen fra Nordre Aker Frp skulle ønske at saken ble gitt bedre tid.


– Vi hadde sett at denne saken kunne blitt grundig behandlet i neste bydelsutvalgsmøte (BU) i Nordre Aker. Det hadde denne viktige saken, som berører så mange beboere i Oslo, fortjent. I tillegg så reagerer jeg på at kommunen, ved Vann- og avløpsetaten, skal både ha ansvar for tømming, og i tillegg kontrollere seg selv, om jobben blir riktig gjort, sier Aanesen.

Mer kontroll

I byrådssaken står det videre:

«Ved at kommunen inngår avtale med et tømmefirma, vil kommunen i større grad ha
kontroll med at anleggene blir tømt til rett tid. Dessuten vil det bli lettere å få til at flere anlegg innenfor samme område tømmes samtidig, noe som vil være med på å redusere
belastningen av tungtrafikk i området.»

«Minirenseanlegg er ikke omfattet av forskriften.»

«Vann- og avløpsetaten skal ha ansvaret for tømming, og må inngå avtale med ett eller flere tømmefirmaer, og fastsette tømmefrekvensen og tømmegebyret for de enkelte eiendommene.»

«Hvis det trengs tømming utover det Vann- og avløpsetaten har bestemt, så skal tømmefirmaet melde fra til kommunen når det har foretatt en tømming på oppdrag fra den ansvarlige. Disse opplysningene vil danne grunnlaget for kommunens vurdering av tømmefrekvensen for den enkelte eiendom.»

Kommunen bestemmer tømmefrekvensen

Kommunen kan av eget initiativ bestemme en annen tømmefrekvens når forholdene tilsier
det.

«Sammenlignet med Frogn kommune antas det at administrasjon av ordningen vil legge beslag på en 15 % full stilling. Det antas at ordningen kan legge beslag på noe større ressurser det første året som følge av innføring av et nytt system og nye oppgaver.»

Det legges også til grunn i saken at den nye ordningen vil ha stordriftsfordeler.

I strid med loven

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med byrådsavdeling for miljø- og samferdsel, og spurt om hvorfor det skal endres på en ordning som beboerne synes fungerer bra. Også om det finnes noe konkret informasjon på eventuelt hvor stor problemstillingen er, ved at private selv styrer tømming av renseanlegg.

Byrådssekretær for miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Daniel Rees, svarer følgende i en mail til lokalavisa:

– Dette handler ikke om mistenkeliggjøring eller byråkratisering, men om et forebyggende tiltak for å trygge vannforsyningen fra Maridalsvannet, som hundretusenvis av mennesker i Oslo er helt avhengige av. Bakgrunnen for dette forslaget er hensynet til en trygg vannforsyning fra Maridalsvannet til de aller fleste av byens innbyggere. Dagens praksis med at den enkelte selv tømmer slamavskillere er i strid med forurensningsloven. Fagfolkene i Vann- og avløpsetaten mener det er tryggere for vannsikkerheten at kommunen tar over ansvaret for tømming, slik kravet også er i loven. At kommunen overtar ansvaret vil også kunne gi stordriftsfordeler, i stedet for at den enkelte selv må inngå avtale med tømmefirma.

Fra deputasjonen

Byrådssekretæren viser til Vann- og avløpsetaten for eventuell konkret informasjon om problemstillinger nevnt ovenfor. Lokalavisa har ikke tirsdag ettermiddag lykkes å få svar fra Vann- og avløpsetaten om dette.

Men Lars Petter Solås kan i etterkant av møtet på Solemskogen, fortelle fra deputasjonen til vellene på Rådhuset.

– Når det gjelder et eventuelt omfang av problemer i forhold til at private selv ordner med tømming av egne renseanlegg, så ble vellene spurt av komiteen i dag om de kjente til noen slike forhold. Alle fire vellene svarte da at de ikke kjente til noen konkrete hendelser, knyttet til at de så langt selv har hatt ansvaret for tømming av renseanlegg.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...