Nordre Aker Budstikke

Nå skal koronadagbøkene skrives:

Samler inn fortellinger

«Helsesenteret for papirløse migranter er det eneste stedet i Oslo der mennesker uten lovlig oppholdstillatelse kan få helsehjelp. Senteret eies og drives av Kirkens Bymisjon og Oslo Røde Kors, og har en stab av rundt 100 frivillige arbeidere. Bildet viser et av senterets legekontor. Den ordinære driften ved Helsesenteret nå stengt. De er en av dem vi hører fra I Koronadagbøkene» Foto: Håkon Bergseth/NTM 2010

For å huske og forstå dette best mulig i ettertid skal fortellingene samles.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.03.2020 kl 11:39

KJELSÅS: Vi står nå midt oppe i en situasjon vi som samfunn aldri tidligere har opplevd. For å huske og forstå hvordan koronautbruddet påvirker våre liv, inviterer Medisinsk museum/Teknisk museum til å gi et bidrag til den kollektive hukommelsen, skriver Teknisk museum i en pressemelding torsdag.

«Dette er et eksperiment», sa statsminister Erna Solberg og leder ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, til NRK TV 12. mars.

Vi oppfordres til å holde oss mest mulig unna hverandre. Nye lover vedtas i all hast. Det er unntakstilstand. Det er også en dugnad, for å minske faren for at liv og helse skal gå tapt.

For å huske og forstå dette best mulig i ettertid, inviterer Medisinsk museum/Teknisk museum til dokumentasjonsdugnad mens koronadugnaden pågår:

Gi et bidrag til den kollektive hukommelsen, bli med på å dokumentere og fortelle samtidshistorie!


-Vi samler inn fortellinger fra ulike miljøer og enkeltpersoner om hvordan korona preger deres arbeidshverdag, forteller prosjektleder ved Nasjonalt medisinsk museum, Ellen Lange. Vi tenker dette som en plattform for sentral samtidig medisinhistorie, fortalt av de menneskene som opplever og skaper den. Målet er å lytte til stemmer og fortellinger som går litt under radaren i offentligheten for øvrig. Dette håper vi vil kunne gi ny innsikt om hvordan epidemien virker inn på og preger samfunnet vårt – på kort og lang sikt, på individuelt og på systemisk nivå. Vi ønsker ikke minst å høre fra personer som er knyttet til helsevesenet og helseforvaltningen, oppfordrer hun.

Teknisk museum på Kjelsås. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Dokumentere hverdagen

Hva slags nye vilkår, problemstillinger og utfordringer er dukket opp i de siste?

Hvilke dilemmaer står du i, hvilke avgjørelser tar du, hvorfor og hvordan?

I en selvvalgt periode skal prosjektets deltakere dokumentere sin hverdag, og hvordan koronaviruset preger denne.


Dokumentasjonen gjøres via mobilvideopptak, tekst eller foto.

Materialet skal oppbevares i museets arkiv, i henhold til personvernforordningen GDPR. Hele eller deler av materialet kan også bli publisert på museets nettsider og/eller i den nye faste medisinhistoriske utstillingen «Medisinske rom» som åpner mot slutten av 2020, etter nærmere avtale med den enkelte deltaker.

Kan dette være noe for deg, så kan du sende en mail til korona@tekniskmuseum.no

Her kan du klikke deg inn og se hva som allerede er samlet til dagbøkene.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...