Nordre Aker Budstikke

Kommer til Oslo fra 90 land:

– Vi setter Skandinavia på en pidestall

DEN INTERNASJONALE SOMMERSKOLE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø besøkte Den internasjonale sommerskole ved UiO. Foto: Janina Lauritsen

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø ønsker at flere nordmenn skal gjøre som studentene hos Den internasjonale sommerskole ved UiO.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

BLINDERN:Studenter fra hele verden har latt seg fascinere av det norske språk, kulturen og samfunnet vårt. I år er det faktisk 550 studenter fra 90 land som har kommet hit for å gå på Den internasjonale sommerskole ved UiO (ISS).

Mandag 9. juni besøkte forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ISS.

Sommerskolen har siden starten i 1947 hatt som mål å skape internasjonal "goodwill" gjennom utdanning. Under besøket ønsket de blant annet å vise fram hvordan skolens tilnærming og undervisningsformer bidrar til dialog, diskusjon og interaksjon på tvers av landegrenser.

– Setter Skandinavia på en pidestall

Nybø besøkte flere klasser for å høre om hva de lærer om på skolen og hvordan de endte opp på sommerskole i Norge.

– Lærer dere noe? spurte hun under besøksrunden.


– Ja! ropte klassen

– Har dere det gøy, da?

– Ja!

DISKUTERTE: Elevene fikk stille Iselin Nybø spørsmål og de fortale om sine erfaringer med skolen. – Jeg vil bli med dere resten av dagen, dette er jo så spennende, sa Nybø. Her sammen med direktør for ISS, Nita Kapoor. Foto: Janina Lauritsen

Nybø ønsket også å vite hva studentene syns er det mest fascinerende med det politiske systemet i Norge.


– Det mest fascinerende er hvor forskjellig det er fra vårt, men samtidig likt, sa en student fra USA.

– Hva håper dere å ta med dere videre fra denne skolen?

– Det er verdifullt å vite hvordan dere stemmer og hvordan landene er forskjellige. USA setter Skanidavia på en pidestall, og med god grunn, men det er godt å se at det er noen mangler her også, svarte en annen amerikansk student.

Vil få flere nordmenn til å studere i utlandet

Etter å ha besøkt klassene slo Nybø følge med sommerskolens studentråd bort til Blindern Studenterhjem. Der fikk ministeren og studentene god tid til å diskutere hvordan studentene endte opp her i Norge, hvorfor de ønsker å lære et så lite språk som norsk og studentene fikk muligheten til å stille Nybø spørsmål. Blant annet hva som er positivt og utfordrende med internasjonale studenter.

– Vi vil få flere nordmenn til å studere i utlandet. Hvordan skal vi få til det? Og hvordan kan vi bruke de internasjonale studentene som er her? Dette skal vi se nærmere på. Det er nyttig for norske studenter å komme i kontakt med dere og å lære fra dere. Det er viktig å mikse norske og internasjonale studenter, sa Nybø under samtalen med studentrådet.

– En unik mulighet

– Hvilke inntrykk sitter du igjen med etter besøket?

– Her er det mange engasjerte studenter som har tatt et bevisst valg om å komme hit for å studere. Dette er en unik mulighet for å diskutere forskjellige temaer på, sier Nybø til Nordre Aker Budstikke.

– Hva syns du om at norsk er et spennende språk for studenter fra andre land?

– Jeg lar meg alltid fascinere av det. Det er kjekt at de liker språket, men det handler ikke bare om språket. Det handler om vår og den skandinaviske kulturen. Denne skolen er en fantastisk mulighet! sier Nybø.


Nita Kapoor, direktør for Den internasjonale sommerskole ved UiO, er også fornøyd med besøket.

– Jeg kan avsløre at studentene syns det var kjempespennende med ministerbesøk. Det er ikke akkurat hverdagskost!

INTERNASJONALE STUDENTER: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø ønsker at flere nordmenn studerer i utlandet. Foto: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:

Her må du ha over 5 i snitt for å komme inn

Drømmen er ikke knust, men den tar litt tid å oppfylle

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...