ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

15 år siden de første dansetrinnene:

– Vi startet med «ingenting»

Fra Maridalen skole, for noen år siden... Foto: PRIVAT

På tåspissene i 15 år, med idealisme og kjærlighet for dansen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2020 kl 16:08

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Hele 15 år har gått siden de første ballettpartiene i regi av søstrene Irene Aarset Jansson og Siri Aarset Johansen startet opp på Maridalen skole.

– Vi startet med «ingenting», vi fikk en sjanse til å skape noe, med utspring i gymsalen på Maridalen skole i 2005, forteller Irene, og kan nå mimre tilbake på 15 år med ballettskoledrift, gjennom Den Norske Ballettskole og Akademi - DNBS&A.

Hun og søsteren vokste opp på Grefsen. Senere ble det undervisning flere steder i Nordre Aker, også i det romslige barndomshjemmet på Grefsen. For noen år siden samlet de mesteparten av ballettskoledriften på Carl Berner i Oslo. Men fortsatt er det danseundervisning rundt omkring på skoler og andre steder i bydelen, Oslo for øvrig og i Bærum: Klassisk ballett, men også moderne ballett, breakdance, funkjazz og ikke minst musikal, teater og sang.

Mer enn ballett i regi av Den norske ballettskole og Akademi, her fra tidligere år ved Maridalen skole. Foto: PRIVAT

Flere hundre danse-, teater- og sangglade fra to-treårsalderen og opp til 18 år, trener og opptrer i regi av DNBS&A. Ikke bare er det de ordinære kursene gjennom uka og skoleåret, men det handler også sommerkurs, teaterforestillinger, og ballettforestillinger.

ANNONSE

Også musikal i regi av ballettskolen. Foto: Stian Schioldborg/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Ikke minst også talentsatsningen Valdres sommerballett, i samarbeid med blant annet Valdres Sommersymfoni.

Flere tidligere elever har også hatt suksess som dansere - både innenlands og utenlands, mer om det lenger ned i saken.

Alle tre søstrene fra Grefsen, Heidi Nesbakken til venstre, Irene Aarset Jansson og Siri og ballerina Svetlana Biednenko i midten. Foto: PRIVAT/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Umulig å drive ballettskole i Norge?

For noen år siden fortalte søstrene til Nordre Aker Budstikke om det å gjøre noe så utradisjonelt som å satse på en privat ballettskole - i Norge:

ANNONSE

– Vi har jo hørt i alle år at det er umulig å drive en privat ballettskole i Norge med den utpregede elitetreningen som vi også bedriver. Men det funker å være i ballettbransjen, og vi gjør ting litt annerledes, fortalte søstrene til Nordre Aker Budstikke i den tidligere saken.

De har også sin egen balletthistorie. Blant annet med trening av en russisk ballettpedagog i Oslo, seks dager i uken, fra de selv var 10 til 18 år. Men ikke bare Siri og Irene, for det er enda en søster, storesøster Heidi (43), som selvfølgelig også har danset ballett.

Det fortelles at Siri var første skandinav på Bolshoi-akademiet i Moskva på slutten av 90-tallet. Irene danset ballett i Norge, og spilte også blant annet Annie på Bryggeteateret på begynnelsen av 90-tallet.

Irene er utdannet jurist, men sa opp jobben for å kunne bruke all sin energi og kreativitet på å få frem en best mulig privat skole med dans og teater.

Søster Siri fikk ifølge Irene et nærmest kall, for en del år siden, om at hun måtte bruke sin tid og sjel på å drive dans, teater og ballettskole.

ANNONSE

– Jeg tuller ikke, Siri deltok på et selvutviklingskurs. Der og da ble hun så veldig klar over hva hun skulle bruke sine evner og energi på i årene fremover, sa også Irene i den tidligere saken i lokalavisa.

15 år skal markeres

Men klart det skal markeres at skolen nå kan runde hele 15 år:

– Vi feirer med forestillinger på Chateau Neuf, 25. og 26. april, og 9. og 10. mai. I 2020 samarbeider vi også med Heltberg private videregående skole på Ullevål, om en egen ballettlinje. 14. mars er det også audition til Bolshoi ballet Academy summer intensives, på skolen vår. Av andre store ting som skal skje; Siri skal blant annet representerer Norge i juryen i den store og anerkjente ballettkonkurransen tanzolymp i Berlin - med jurymedlemmer som blant annet Vladimir Vasiliev og Nina Ananiashvilie.

– 15 år har gitt oss masse erfaring og glede. Vi mener at vi har et unikt opplegg og satsning med russisk ballett metodikk, og trening med spesialister på sitt felt. Det er en stor gave til norske talentfulle elever som vil nå lengst mulig.

Kristine Moe - tidligere elev ved ballettskolen. Foto: Stian Schioldborg www.magentastudios.no

ANNONSE

Talenter

Blant annet har Nordre Aker Budstikke fortalt om Kristine Moe, tidligere elev ved DNBS&A siden ung alder, og som nå fikk sin store drøm oppfylt, som danser ved selveste Michailovsky teateret i St. Petersburg.

Sist ut var også elev Joakim Visnes, som ble juniorverdensmester i ballett og moderne, og fikk i tillegg sølv i jazz:

– Blant 33 land og 3000 deltakere i Polen, der konkurransen ble avholdt, var det en enorm bragd, legger Irene til.

De nevner også lokale Line Engebretsen fra Grefsen, som ifølge Irene er den første norske som tar pedagogutdannelse i klassisk ballett på Vaganova-akademiet i St. Petersburg i Russland, og hvor Irene forteller at all undervisning går på russisk.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE