Nordre Aker Budstikke

– Vi synes London kunne fått mer enn treet

De tor ordførerne fikk til slutt hjelp av elevene fra Maridalen og Manglerud til å fortsette fellingen av treet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Kanskje litt olje også? foreslår Maridalen-elevene som ble med ordfører og følge til skogs, da juletreet til Trafalger Square skulle felles i Nordmarka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2018 kl 14:17

NORDMARKA: Tradisjonen der Oslos innbyggere gir Londons innbyggere en julegran som takk til britene for hjelp og støtte under andre verdenskrig startet for over 70 år siden.

Årets tre er det 72. i rekken, og tennes torsdag 6. desember på Trafalgar Square i London, med ordfører Marianne Borgen tilstede.

Ordførere Marianne Borgen og treet fra Oslomarka. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Like ved Ullevålseter

Tirsdag 20. november inviterte Oslos ordfører Marianne Borgen til hogstseremoni ved Skjennungsåsen i Nordmarka, som ligger en kort spasertur, rundt en kilometer, fra Ullevålseter.

Årets tre er cirka 80 år gammelt og 21 meter høyt.

Ønsket velkommen

Den britiske ambassadøren til Norge, Richard Wood,. Oslos ordfører Marianne Borgen, og Lord Mayor of Westminster, Councillor Lindsey Hall Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lord Mayor of Westminster, councillor Lindsey Hall, og den britiske ambassadøren til Norge, Richard Wood, var med på seremonien, og ankom standsmessig i hver sin Land Rover med britisk flagg.

Ordfører Marianne Borgen ønsket velkommen.

– Alle trenger venner. Også byer trenger venner. Denne tradisjonen viser vennskap mellom Oslo og London. Tradisjonen viser takknemlighet over noe som har vært, og viser håp for fremtiden, sa blant annet ordføreren, og peker på treet som en kjærlighetserklæring fra Oslo til London.


Lord Mayor of Westminster, Councillor Lindsey Hall, og vår egen ordfører Marianne Borgen, i aksjon. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lord Mayor of Westminister, councillor Lindsey Hall, fortalte fra hun var liten jente, og så det norske treet fra Oslo, for første gang.

– Jeg var syv år og fikk fortalt historien rundt treet. Dette treet er imponerende, og jeg er så heldig at jeg jobber med utsikt til Trafalgar Square, slik at jeg kan få sett treet hver dag, sa hun.

Skolebarn fra Maridalen skole og Manglerud skoles internasjonale klasse underholdt med julesanger, og Bymiljøetaten serverte skogkaffe og skillingsboller.

Elever fra Maridalen skole sang julesanger, sammen med elever fra den internasjonale skolen på Manglerud. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Flere gaver?

– Vi synes London kunne fått mer en treet i gave, kanskje litt olje også? Og så synes vi litt synd på treet som må dra fra skogen. Men England hjalp oss jo under krigen, så de blir nok glade, tror maridalselevene, der de spent ventet på å se treet bli hugget, og ikke minst sikkert også ventet på lekre skillingsboller.

Kristin og Alexandra er også på plass med de minste, en i bæresele og en i vogna.

Venninnene og de små hadde tatt jobbeturen til Skjennungsåsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi har gått fra Hammern og Grinda, vi kjenner hverandre godt og er ofte på tur sammen. Det ble en fin powerwalk opp hit, det er vel Markas lengste stigning. Det tok 55 minutter opp, noe må vi jo ha å gjøre, ler de spreke damene.


Tirsdagsklubben med roere har møttes ukentlig i 40 år. Protokollen deres ble signert av de fornemt fremmøtte, slik den har blitt gjort i ti år allerede. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Tirsdagsgjengen, en kameratgjeng fra fra Christiania Roklub med bakgrunn fra hele byen, var, nær sagt selvfølgelig, også til stede. De har i ti år nå vært på alle trefellingene med destinasjon London. De har til med med en protokoll, hvor ordføreren må signere på oppmøte ved trefellingen.

– Vi kommer neste år også vi - hvis vi er i live da! gliser gutta, Jan, Per Kristian, Peter, Sigurd, Tom og Bjarne. Et par fra Bærum, en fra Torshov, en fra Grefsen og rundt omkring.

Tirsdagsklubben har vært med på Londongran-felling hvert år i mange år allerede, og kommer til å fortsette med det. F.v.: Tom Gerner, Per-Kristian Dahlstrøm, Peter Narvestad, Sigurd Dürbeck, Jan Bengtson og Bjørn Lundin. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Gjennomsnittsalderen er vel rundt 75 år. Men vi holder koken, og selvsagt ror vi ennå. Vi har vært en gjeng nå siden 50-tallet, forteller de spreke karene, som i dag har gått fra Sporten.

– Klart vi har det mye moro sammen, og ikke alt handler om trening og Marka. Vi har også årlig lutefisklag, det skjer nå første tirsdagen i desember, på Theatercaféen.

Jakten på treet

Skogssjef Jon Christensen i Bymiljøetaten vil få treet oppkalt etter seg når det kommer til London, kunne Lord Mayor of Westminster, Councillor Lindsey Hall, avsløre. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er Bymiljøetaten som hvert år sørger for gavejuletreet til London. De store juletrærne krever godt jordsmonn, eller bonitet. Treet må være jevnt greinsatt, kjegleformet og smalt nok til å transporteres med både bil og båt.

Treet er en vanlig norsk gran, Picea abies, og måler som oftest mellom 20 og 30 meter på rot. Det kortes ned til 21 meter for å kunne fraktes. Treet er vanligvis mellom 50 og 80 år gammelt.

Så hang det der og dinglet, treet som nå skal ut på reise med bil og båt før det kan reises igjen på Trafalgar Square i London. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det lages lister over potensielle juletrær og kandidatene får så ekstra pleie. Dette betyr at trær rundt utvalgte kandidater felles for å skape bedre lysforhold og ikke minst rotforhold. Fristilling kan skje når treet er bare 3-4 meter. I tillegg til fristilling gjødsles det jevnlig. Dette gjøres for å skape en mer mettet grønnfarge og tettere barmengde, men selv da vil kun 1 av 20 trær være egnet.

Roar Grønvold fra Korsvoll, og skogsarbeider i Bymiljøetaten, skjenker kaffe til Sigmund Hov Moen fra Kjelsås, som hadde kommet for å bivåne fellingen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

En julegran må dessuten stå i nærheten av en vei, slik at spesialbiler kommer til for å hente treet. En mobilkran løfter treet over på en lastebil med spesialbygd henger, en såkalt krybbe, og greinene bindes med ståltråd slik at det blir mulig å transportere det.

Etter felling fraktes treet til havnen i Brevik. DFDS står for transporten. Treet oppbevares under dekk, for å beskytte det mot saltvann. Skipet legger til kai i Immingham og fraktes derfra videre til London og Trafalgar Square. Sunnhetssertifikat utstedt av Mattilsynet er nødvendig for innførsel.

Elin, Helene, Gabriele og Hildurd er på plass for å bivåne trefellingen. De to sistnevnte opprinnelig fra Tyskland, men bodd i Norge i rundt 40 år. Vi føler oss kronisk norske, ler de. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

De to ordførerne måtte ha litt hjelp. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Mange hadde møtt opp for å høre sang og se trefelling. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...