Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader
Seksjonsheader

– Foreldrepermisjon er ikke noe vi kan ta for gitt

Emil Mogstad, leder i Nordre Aker Ap, snart klar for pappaperm. Foto: Privat/Instagram

DEBATT: Om én uke går jeg ut i pappapermisjon, det er noe jeg gleder meg veldig til. Men foreldrepermisjon er ikke noe vi kan ta for gitt. Det er noe som har kommet fra, og blitt kjempet gjennom av arbeiderbevegelsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Høyre vedtok på sitt landsmøte å anerkjenne et uorganisert arbeidsliv. Det har dessverre fått ufortjent lite oppmerksomhet, men hvis man prøver å gå opp historien uten fagforeningene skjønner man fort hvor dramatisk dette vedtaket egentlig er.

Om én uke går jeg ut i pappapermisjon, det er noe jeg gleder meg veldig til. Til sammen skal jeg være 5 måneder alene med poden. Det kommer til å bli strevsomt, gøy, tidvis frustrerende, hyggelig, men viktigst av alt veldig meningsfylt.

Men foreldrepermisjon er ikke noe vi kan ta for gitt. Det er noe som har kommet fra, og blitt kjempet gjennom av arbeiderbevegelsen. Sammen med uføretrygd, alderspensjon og det vi forbinder med et trygt arbeidsliv danner det et sikkerhetsnett som skal gjøre oss i stand til å ta vare på barna, ta vare på hverandre, våre foreldre og kunne leve gode liv selv om helsen ikke tillater oss å delta fullt ut i samfunnet.

Det er dette som gjør Norge til et av verdens beste land å arbeide i. Tryggheten og vissheten om at vi stiller opp for hverandre når uhellet er ute, er et gode vi må hegne om.

Når Høyre nå anerkjenner et uorganisert arbeidsliv er det på tide å sette foten i bakken og tenke over hvor vi egentlig vil hen.


Hvem er det vedtaket er for? De aller fleste av oss, både som stemmer på høyre- og venstresiden, er vanlige lønnsmottagere ansatt i bedrifter som på sikt vil tape på et løsere arbeidsliv. Verden endrer seg med stadig høyere takt og med større utslag, og den eneste måten vanlige folk kan være med og legge føringer er ved å organisere seg.

Norge må sannsynligvis innen jeg pensjonerer meg omstille seg bort fra oljen. Det blir en stor omveltning, og uten et sterkt trepartssamarbeid vil de vanlige lønnsmottagerne stå igjen som tapere. Hvordan pensjonen blir i fremtiden er umulig å spå, men min generasjon må sannsynligvis jobbe lenger for hver krone. Da bør vi gjøre det mulig for oss å påvirke prosessen også.

Så hvor Høyre vil med dette vedtaket er vanskelig å si. Det virker dogmatisk heller en pragmatisk, og gjør ikke Norge til et bedre sted å bo eller jobbe.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...