Slik vil naboene bruke sveitservillaen:
– Vi trenger et sosialt pusterom på Kjelsås

Sveitservillaen i Kjelsåsveien 114 - 116 og som etter planen skal flyttes til andre siden av eiendommen, mot Myrerskogveien. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Det er store planer i Kjelsåsveien, med blokker og mange omsorgsboliger. Nå drar naboene i gang engasjement for å sikre at sveitservillaen, «Villa K», blir en møteplass for hele området.
Publisert: 16.10.2019 kl 08:56
Sist oppdatert: 27.10.2019 kl 07:40
KJELSÅS: Boligbygg har store planer for eiendommen Kjelsåsveien 114-118, noe også Nordre Aker Budstikke har omtalt flere ganger. 80 nye, moderne Omsorg+-boliger skal opp i blokker, og den gamle villaen på tomta skal flyttes til andre siden av eiendommen, mot Myrerskogveien.

Boligbygg presiserer for Nordre Aker Budstikke at skissen vedlagt presentasjonen til naboene er en tidlig enkel skisse laget i forbindelse med konkurransen for prosjektet, og at det kan bli justeringer, i forhold til denne skissen vedlagt saken. Foto: Hille Mellbye Arkitekter og WK Entreprenør
Sveitservillaen har lenge fungert som beboerinstitusjon, men bruken av villaen når den er flyttet på andre siden av tomta, er ikke bestemt.
– Når det gjelder sveitservillaen, har vi møter med bydelen for å beslutte hva denne skal brukes til. Det er ennå ikke avgjort, og endelig avgjørelse om utforming og bruk vil bli gjort i nært samarbeid med Bydel Nordre Aker som en del av forprosjektet, sier kommunikasjonsrådgiver Anine Johnsen i Boligbygg.

Denne gjengen er initiativtagere til innspill om ny bruk av sveitservillaen i Kjelsåsveien 114 - 116. Fra venstre: Hanne Syse, Kristine Gjerald, Lars Marius Rognlien og Anja Hole. Foto: Aksel Jermstad
Naboene engasjerer seg
Naboer har engasjert seg i villaens fremtid, og troppet opp i forrige møte i miljø, plan- og samferdselskomitéen (MPS) i Bydel Nordre Aker.
I selve presentasjonen står det blant annet følgende:
"Strøkstjenlig virksomhet tillates i bevaringsverdig sveitservilla." Bydelen leier villaen av Boligbygg og har en dialog med dem om hva huset skal inneholde. En idé fra bydelen er blant annet bolig og treningsleiligheter for psykisk helse, noe vi mener ikke er den beste løsningen (…) Siden reguleringsbestemmelsene åpner opp for andre typer virksomheter mener vi et nytt knutepunkt for alle vil forsterke bokvaliteten i området. En ny møteplass som samler både unge og eldre i et levende og moderne samfunnshus. Vi har et sterkt ønske om å skape noe sammen; intet mindre enn en lokal kulturbevegelse. Vi representerer ikke alle på Kjelsås, men vi ønsker å samle alle i nærområde over en kaffe og så mye mer.»
«Villaen skal flyttes mot Myrerskogveien. Det skal også etableres "torg og park" i området der sveitservillaen skal flyttes. I reguleringsbestemmelsene står det blant annet:
Foruten Anja Hole, står også Lars Marius Rognlien, Kristine Gjerald og Hanne Syse bak presentasjonen. Det er ønsket om en møteplass på Kjelsås, for alle aldre, en plattform for kreativitet, for urbane tilbud og aktiviteter, tilby VTA-arbeidsplasser og arbeidstrening, et sentrum for god matkultur og et moderne samfunnshus, og ønsket om å skape noe som gir tilbake til lokalsamfunnet.
«Vi ønsker å skape et sosialt mangfold på Kjelsås som bidra til bedre helse og økt livskvalitet. Å investere i gode møteplasser er også en investering i den nasjonale folkehelsen. Når vi spør folk på Kjelsås om hva de savner har de alltid en ting til felles; de savner en møteplass. Hverdagsmøteplassene er utrolig viktige for trivsel, aktivitet og sosiale nettverk.
Kommunepolitikerne bør prioritere å skape flere muligheter for interaksjonen mellom innbyggerne. Ressursene som brukes får man mest sannsynlig igjen i form av mer robuste lokalsamfunn og lykkeligere innbyggere. Skal vi bygge oss til bedre helse, må vi bygge flere og mer varierte møteplasser også utenfor sentrum. Der folk flest bor.»
Det vises også til sak fra Bygg.no og Asplan Viak, om gode møteplasser - her kan du lese saken.
Pådriver
Initiativtagerne viser også til folk de har snakket med, om hva andre ønsker seg på Kjelsås: Det handler om kafé, felles arena, lokal, god møteplass, bakeri, selskaps- og eventlokale, filmvisning og minikino, et sted å spise søndagsmiddagen, et sted der det skjer ting på kveldstid, eller bare rett og slett en hyggelig plass å sitte ned.
Og de referer fra Bydel Nordre Akers strategiske plan:
«Vår visjon er å skape et godt sted å leve. Sammen skaper vi selvstendige, aktive og gode liv i bydel Nordre Aker. Våre hovedutfordringer er befolkningsvekst Det forventes sterk befolkningsvekst i Oslo og bydelen frem mot 2025 og 2030. Den største veksten kommer i aldersgruppen 25-67 hvor andelen som har behov for tjenester fra bydelen er relativ lav (…) For å skape de gode løsningene vil vi bruke innbyggerne som aktive bidragsytere og arbeide tverrfaglig og nettverksbasert på system- og individnivå. Bærekraftig atferd og utvikling av gode nærmiljø. Bydelen skal være et godt sted å bo, gode nærmiljø bidra til god trivsel og folkehelse. For å utvikle gode nærmiljø vil vi være en aktiv høringsinstans og pådriver for gode nærmiljø og bærekraftig byutvikling.»
Det foreslås også i presentasjonen å bruke lokalene til arbeidstrening.
Vil ha med flere
Initiativtagerne understreker at dette handler om hele området – om folka fra hele området:
– Villa K handler ikke om oss, det handler om alle de som bor på Kjelsås og som trenger en møteplass for alle, fra nyfødt til de eldre. Det er mer attraktivt å bo i områder med varierte tilbud, enn i et område med bare boliger. Vi trenger et sosialt pusterom på Kjelsås, og utfordrer bydelen på dette. For å få til et slikt prosjekt trenger vi flere på laget, og er derfor ute etter lokale krefter som ønsker å samarbeide med oss, sier Anja Hole, og oppfordrer de som vil bidra til å ta kontakt på e-post.
Det er også opprettet en egen facebookside for engasjementet rundt villaen, og vil du følge saken og eventuelt bidra så oppfordres til å bli medlem av Facebook-gruppa til Villa K.
Komiteen
Terje Olav Moen (Ap), avtroppende leder av miljø, plan- og samferdselskomitéen (MPS) i Bydel Nordre Aker, er positiv til innspillet fra naboene:
– Vi fikk en spennende presentasjon av Villa K-prosjektet på MPS-møtet mandag. Jeg synes absolutt dette er noe som vi bør prøve å få realisert på Kjelsås. Forslaget er godt gjennomarbeidet og drives fram av folk som kan klare å få det realisert. Utfordringen blir å få til finansiering og klare å drive det over tid. Flere andre kafeer og møteplasser har kommet og gått siste årene. Skjønner at de har dialog med større aktører som kanskje kan bidra. Nye samhandlingsmåter som for eksempel crowd-funding, private bidrag og abonnementsordninger kan også utprøves.
Han viser til at det ble foreslått mange typer aktiviteter i huset, både som uformell møteplass og for ulike aktiviteter.
– Pappaer og mammaer med fødselspermisjon trenger en møteplass for å slippe å dra til byen. Og hvis kaffe og mat er billigere enn kaffe-latte på Grunerløkka, så blir det ekstra attraktivt. Strikkekaffe, foredrag og debatter på kvelden vil tiltrekke folk. Og kanskje en lekekrok for barn og leseplass med blader/aviser for voksne. Som avtroppende MPS-leder vil jeg oppfordre bydelen til å bidra til at det blir realisert. Lokalene kan brukes til arbeidstrening, opplæring og kanskje pauser for hjemmetjenesten, når den flyttes til Tåsen. Villaen vil også kunne fronte "grønne-aktiviteter" som for eksempel utlån av verktøy, bytteordninger og gjenbruk. Villa K-forslaget åpner for mange spennende og kreative aktiviteter som vi trenger. Kanskje kan det bli et pusterom i et område som er i sterk utvikling og fortetting, mener Moen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!