Bydelsdirektørene på «podcast-toget»:
– Vi vet at vi ikke er Lindmo eller Skavlan

Bydelsdirektøren i Nordre Aker, Øyvind Henriksen, og jans kollega i Bydel Nordstrand, Tore Molstad Andresen, under innspilling på t-banen. Foto: Ida Karoline Thomsen
En halvtimes t-banetur mellom Nydalen og Lambertseter blir en ukentlig podcast der bydelsdirektørene i Nordre Aker og Nordstrand skal løfte frem engasjerte ansatte — og inspirere til nytenkning og samarbeid. – Et herlig initiativ, sier byrådsleder Ramond Johansen.
Publisert: 08.02.2020 kl 11:30
Sist oppdatert: 09.02.2020 kl 08:03
NORDRE AKER/NORDSTRAND: Hvordan hadde du reagert du om din øverste sjef ba deg bli med på et intervju ombord på t-banen, tvers gjennom byen, for å snakke om jobben du gjør? Og at det hele skulle tas opp som en podcast.
– Jeg ble ikke skremt, men tenkte vel «hva kan jeg komme med, eller si som skal engasjere andre?», forteller Linn Dahl Eikås, fagkonsulent forebygging og mestring ved Seniorhuset i Pastor Fanges vei 22 på Tåsen.
– Øyvind er jo «sjefen i bydelen», men han er en synlig leder, som ufarligjør det å ta kontakt for oss som er ansatte. Så prestasjonsangsten ble ikke så stor, sier Eikås.
Direktørshow med ansatte
Og den hun snakker om er bydelsdirektøren i Nordre Aker, Øyvind Henriksen. Fredag 7. februar «slapp» han første episode av den rykende ferske podcasten «Bydelspraten», som han lager sammen med bydelsdirektøren i Bydel Nordstrand, Tore Molstad Andresen.
– Han har drevet med radio, og vi to har en god tone. Vi har samarbeidet en del på andre områder, og tenkte at en podcast var en fin måte å nå ut på, sier Henriksen.
Hver uke tar de to direktørene med seg en ansatt fra hver sin bydel, setter seg på t-banen, enten i Nydalen, der bydelsadministrasjonen i Nordre Aker holder hus, eller på Lambertseter, der Bydel Nordstrand nettopp har flyttet inn i nye lokaler. Så kjører de tvers gjennom byen, og spiller inn podcasten på den halvtimen det tar mellom de to stasjonene.

Innspillingen starter på Nydalen eller Lambertseter, her er Linn Dahl Eikås og Rosanna Sevan klare for opptak på Nydalen t-banestasjon - sammen med Tore Molstad Andresen og Øyvind Henriksen. Foto: Ida Karoline Thomsen
Bydelsdirektørene har bedt lederne i enhetene foreslå ansatte de mener kan fungere bra i et podcastkonsept. Ansatte som har spesielle ting de er opptatt av eller brenner for.
– Vi har så mange medarbeidere som gløder i jobben sin, med en spesiell interesse for feltet sitt. Vi ønsker å løfte dem frem og jobben de gjør, men også dele erfaringer på tvers – innad i bydelen, og mellom bydeler, sier Henriksen.
Episodene spilles inn «live» på den tiden t-baneturen tar. Med skikkelig utstyr fungerer settingen godt, til tross for reiselyd, medpassasjerer og «dørene lukkes» over høyttaleranlegget. Og de to direktørene har lært seg mye om intervjuteknikk og det å snakke «på lufta». Og ikke minst klare å skape en atmosfære som innbyr til at gjestene åpner seg og finner tonen sammen på den begrensede tiden de har til rådighet.
– Men vi er amatører i faget ennå. Og vi vet at vi ikke er noen Lindmo eller Skavlan, humrer Henriksen.
Seniorer og familier
I den første episoden som ligger ute, har Linn Dahl Eikås fått følge av Rosanna Sevan, som jobber i NAV i Bydel Nordstrand. Mens Eikås ved Seniorhuset jobber med å skape et større sosialt fellesskap for eldre, slik at de kan bo hjemme lenger og øke livskvaliteten, ved å tilpasse aktiviteter og tenke utenfor «boksen» – er Sevan, i levekårsteamet hun jobber i, også opptatt av å se det enkelte mennesket. Hun jobber blant annet med å hjelpe innvandrere med å skape gode liv og ta gode valg, og vil bli kjent med menneskene bak fasaden.
– Vi spør dem om hva de gjør for dem de jobber med, og hvordan det påvirker menneskene. Vi har ulike roller i bydelene, men vi vil det samme alle sammen. Da må vi tørre å tenke utenfor boksen, finne de gode ideene, utvikle oss. Hvis ikke stagnerer vi, og blir stående fast med det vi holder på med, sier Henriksen, som mener arbeidet med podcasten også har vært nyttig for ham som sjef.
– Samtalene med de ansatte i forkant av innspillingene har betydd veldig mye. Det er en fin måte for meg å komme ut i tjenestestedene og høre mer om hvordan det jobbes.
For Eikås var t-baneopplevelsen svært givende.
– Det var veldig gøy å prøve noe nytt, og en fin måte å utveksle erfaringer på. Vi klaffet godt, Rosanna og jeg, til tross for at vi har ulik bakgrunn og arbeidshverdag.
I kjølvannet av innspillingen har Eikås blant annet foreslått å invitere noen av familiene Sevan jobber med i Bydel Nordstrand til fellesaktiviteter med beboerne og brukerne av Seniorhuset i Nordre Aker.
– Og vi vil invitere NAV i bydelen til våre temamøter for å høre hvordan de jobber. Det motiverer å finne samarbeidsarenaer både i bydelen og på tvers av byen.
Håper å inspirere
Henriksen håper denne tankegangen, som han kaller «samskaping» vil spre seg i organisasjonen – både innad i bydelen, og gjerne ut i hele Oslo kommune.
Så spørs det om det er podcasten Bydelspraten som vil være den utløsende faktoren. Ideen, som oppstod allerede i fjor sommer, var først å snakke om ledelse. Men da Henriksen spilte av en pilotepisode på hjemmebane fikk han klar beskjed om at det kunne de bare glemme! Dette var det ingen som ville gidde å høre på. Dermed ble fokuset flyttet over til medarbeiderne, og høre hvordan de mener bydelens tjenester kan bli bedre, og fungere bedre sammen.
– Vi aner jo ikke om dette vil slå an. Muligens er det fortsatt en håpløs idé som interesser noen få innad i Oslo kommune, sier Henriksen, som ikke har noen forventninger om å toppe podtoppen med det aller første.
Men epiosdene, som skal publiseres hver fredag, ligger åpent ute både på Soundcloud og Spotify, for dem som vil høre. Og blant de mange hverdagsheltene som vil dukke opp på t-banen mellom Nydalen og Lambertseter, kommer det også en "kjendis" om et par ukers tid. Raymond Johansen har sagt ja til å være med i en spesialepisode. Og byrådslederen selv mener initiativet fra de to bydelsdirektørene er spennende.
– Bydelspraten er et herlig initiativ. Det er så mange flinke folk i Oslo kommune, og jeg tror innbyggerne får bedre informasjon og tjenester når flere som jobber i kommunen deler kunnskap og erfaringer på nye måter. Jeg gleder meg til å høre på, sier han til Nordre Aker Budstikke.
Her kan du høre den første episoden av «Bydelspraten»:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!