Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Viktig at elevene lærer seg arbeidslivets spilleregler

Kristin Vinje, stortingspolitiker (H) fra Korsvoll. Foto: PRIVAT

Ny nasjonal fraværsgrense i skolen. – Nærmere 9 av 10 lærere og 7 av 10 skoler har gitt sin støtte når saken var ute til høring.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2016 kl 21:08

I dag gir Stortinget kunnskapsministeren klarsignal til å innføre en nasjonal fraværsgrense i videregående skole. Etter en lang drakamp har Høyre og Frp fått støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Stortinget til å innføre en justert modell for nasjonal fraværsgrense.

Kompromisset som Høyre og Frp til slutt fikk støtte for har solid oppslutning blant lærerne, foreldre og næringslivet. En meningsmåling fra Infact viser også at kunnskapsministeren har sterk støtte i folket for innføring av en fraværsgrense.

Det er frivillig å begynne på videregående skole, men det er obligatorisk å møte til undervisningen.

LES OGSÅ: Jeg er ikke kjent med arbeidsplasser som tillater 10 prosent fravær.

Det å møte opp handler derfor om respekten for ens medelever, for lærere som bruker tid og forbereder seg og for å skape gode holdninger tidlig i livet. Vi vet også at det er en klar sammenheng mellom tilstedeværelse og resultater i skolen. Alle er enige om at en god lærer er viktig for elevenes læringsutbytte, men det hjelper lite hvis elevene ikke er tilstede i klasserommet. Derfor har også lærerne etterlyst en nasjonal fraværsgrense i lang tid, og engasjementet har vært stort.

Nærmere 9 av 10 lærere og 7 av 10 skoler har gitt sin støtte når saken var ute til høring.

Regjeringen vedtok derfor å innføre en fraværsgrense på 10 prosent ubegrunnet fravær, og la inn en rekke unntak som skulle sikre fleksibilitet og den enkelte elev. Fravær som skyltes sykdom, arbeid som tillitsvalgt, avtalt studiearbeid, religiøse høytider og en rekke andre forhold ivaretar de fleste legitime behov.


LES OGSÅ: Å true elever med stryk er ikke en varig løsning

Regjeringens forslag har fått støtte fra skoleorganisasjoner som Norsk Lektorlag og Skolelederforbundet, samt Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for grunnopplæringen og fra viktige arbeidsgiverorganisasjoner som NHO og Spekter.

Fraværsgrensen har skapt stor debatt, og SV har forsøkt å stoppe innføringen av en nasjonal fraværsgrense gjennom et eget forslag i Stortinget. Med god hjelp av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og Venstre har SV riktignok klart å stoppe regjeringens opprinnelige modell. Men, Høyre og Frp har sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet blitt enige om å gi klarsignal om å innføre en justert modell for nasjonal fraværsgrense basert blant annet på innspill fra Utdanningsforbundet.

Nå skal statsråden gå i dialog med utdanningssektoren for å finne en ny modell for en nasjonal fraværsgrense. Innføringen av en slik grense vil bli grundig evaluert, slik at vi kan få økt kunnskap om hvordan denne ordningen vil bidra til å skape en bedre skole. I sum er dette godt nytt for norske lærere som ønsker flere virkemidler i arbeidet med å få flere til å fullføre og bestå videregående opplæring.

Det er også godt nytt for elevene, fordi det er det er vanskelig å hjelpe elever som ikke er tilstede. Det er også viktig at elevene lærer seg arbeidslivets spilleregler, der det ikke nytter å komme og gå som man vil – uten at det får konsekvenser.

Kristin Vinje (H), stortingspolitiker

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...