Nordre Aker Budstikke

Vil bygge 500 leiligheter på fotballbanen, mot bydelens vilje

Slik er de nye studentboligene foreslått, ved siden av Dumus Athletica, og mot Ringveien. Til venstre ses Sogn Hagekoloni, og til høyre eksisterende Vestgrensa studentby. Foto: LMR-ARKITEKTUR AS/SIO

Bydel Nordre Aker var sterkt mot å bygge nye studentboliger på fotballbanen ved Domus Athletica. Plan- og bygningsetaten sier ja, men krever at banen erstattes.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2015 kl 19:34

ULLEVÅL: – La den fine idrettsbanen være der, og bygg heller studentboliger et annet sted, sa Per Henry Christiansen (H) da bydelsutvalget tidligere i år forhåndsuttalte seg om Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus' (SiO) planer om å bygge studentboliger vegg i vegg med Domus Athletica.

Bydelsutvalget (BU) frarådet SiOs utbyggingsforslag, og mente det var feil å bygge ned en idrettsbane som ligger så tett opptil Universitetet på Blindern – i en del av byen der tilgangen på fotballbaner allerede er dårlig.

Støttet studentidrettslaget

Lokalpolitikerne ga med det sin fulle støtte til Oslostudentenes Idrettslag (OSI):

– Som studentidrettsklubb er vi naturligvis glade for at man planlegger utbygging av studentboliger. Men vi synes det er trist at man ikke er villig til å lete etter en ordning der dette ikke går på bekostning av opprettholdelse av et viktig aktivitetstilbud for studentene, sa daglig leder i OSI, Marlene Persson, til Nordre Aker Budstikke i forkant av det aktuelle BU-møtet.

Dagens situasjon, sett fra lufta. Til venstre for banen er Domus Athletica, og nedenfor ligger Vestgrensa studentby. Til høyre Sogn Hagekoloni. SiO ønsker å bygge studentboliger der fotballbanen ligger i dag. Foto: PLAN- OG BYGNINGSETATEN

500 leiligheter

Nå er imidlertid planforslaget til detaljregulering ute til offentlig ettersyn, med høringsfrist 30. november.

SiO ønsker å omregulere Trimveien 4, som omfatter kunstgressbanen øst for Domus Athletica, fra idrett- til boligformål.

Samskipnaden vil bygge fem boligblokker med rundt 500 studentleiligheter fordelt over fire til seks etasjer der idrettsbanen ligger.

LES OGSÅ: Salgssummen ble mildt sagt svimlende: Sliten enebolig gikk seks millioner (!) kroner over takst

Uenighet om erstatningsareal

Illustrasjon av hvordan gårdsrommet i den nye bebyggelsen vil kunne bli. Foto: LMR-ARKITEKTUR AS/SIO

Og det er altså plasseringen som skaper rabalder lokalt. Går byggeplanene gjennom, må i det minste idrettsbanen erstattes, mente Nordre Akers lokalpolitikere tidligere i år.

På dette tidspunktet mente Plan- og bygningsetaten, og SiO selv, at en omregulering ikke ville føre til krav om erstatningsbane, fordi bruken ikke faller inn under kategorien arealer som først og fremst retter seg mot aktiviteter for barn.

Nå er det, i følge Plan- og bygningsetaten, imidlertid avgjort at en utbygging likevel vil utløse krav om erstatningsareal. Hjemmelen har etaten funnet i den nye kommunedelplanen for Oslo, som ble vedtatt i september i år.


LES OGSÅ: Ønsker å bygge flere enn 600 nye studentboliger i Nydalen

I denne står det følgende:

«I de tilfeller hvor kommunen ønsker å omregulere arealer fra idrett til boligutbygging eller annen utbygging, skal det samtidig avsettes erstatningsareal for idrettsanlegg. For å sikre at ingen mister tilgang til eksisterende anlegg, skal rekkefølgen være slik at nytt anlegg står klart før idretten flytter ut av det gamle anlegget. Det primære målet skal være at idrettsanlegget består der det er».

PBE slår dermed fast at kunstgressbanen skal erstattes, og at den må erstattes med en fullverdig 11-bane. Hvor banen kan erstattes går ikke fram av planforsalget. Det gjenstår å se hva SiO kommer opp med.

LES OGSÅ: Åpner ny, stor restaurant ved elvebredden

– Dårlig utnyttelse og turvei

Plan- og bygningsetaten gir, med denne forutsetningen, sin støtte til å bygge studentboliger.

Samtidig har de flere andre innvendinger til planforslaget.

Blant annet fraråder etaten den foreslåtte bebyggelsesstrukturen, som de mener gir en «lite effektiv utnyttelse av tomten, lukket og tett» og vil kunne gi dårlig bokvalitet.

PBE pålegger også SiO at det «sikres en gangforbindelse på tvers av studentbyen i bestemmelsene, og tilrettelegges for en forbindelse mellom studentbyen, turvei B5 og hagekolonien.»

Nedslagsfeltet for den regulerte, men ennå urealiserte, gangbroen over Ring 3 (nordøst for planområdet), vil dessuten kunne komme i konflikt med det foreslåtte utbyggede området.

Her kan du lese mer om gangbroa over Ring 3 som fortsatt ikke er bygget, 20 år etter at den ble vedtatt i forbindelse med byggingen av Rikshospitalet.

Solforhold i kolonihagen

Plan- og bygningsetaten er også bekymret for hvordan solforholdene i Sogn hagekolni vil bli påvirket, og at bebyggelsen vil få en betydning for «fjernvirkningen sett fra Gaustad».

Reguleringsforslaget ligger ute til offentlig ettersyn fram til 30. november 2015. Du kan lese alle sakspapirene og si din mening på Plan- og bygningsetatens nettsider.

Bydelsutvalget skal igjen behandle saken på sitt møte torsdag 5. november klokken 18, i Nydalsveien 21. Møtet åpner med åpne halvtime, der beboere kan komme med innspill til politikerne.

LES OGSÅ: – Prøver de å behandle oss som ferskinger, skal vi sette dem på plass. Klar tale til «gamlingene» fra de tre ferske lokalpolitikerne. Alle er de født på 1990-tallet, og ingen av dem har satt sin fot i et bydelsutvalgsmøte (BU) før debuten på torsdag.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook for siste nytt rett i din nyhetsfeed!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...