Nordre Aker Budstikke

Vil bygge ut dette kontorbygget kraftig, blir bedt om å bidra til infrastruktur

Bygget består i dag av to bygningskropper mot Sandakerveien og Gjerdrums vei. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foreslår å utvide kontorbygget med inntil 50 prosent, og bygge på mellom én og syv nye etasjer. Bydelsutvalget vil at tiltakshaver skal bidra til lokal infrastruktur og grøntområder øverst i Nydalen dersom de skal få bygge så mange nye arbeidsplasser i området.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: A-Lab AS har på vegne av forslagsstiller Gullhaugveien 9-13 AS/ Norwegian Property ASA, bestilt oppstartsmøte i forbindelse med at de ønsker å ombygge og utvide kontorlokalet i Sandakerveien 138-140, kanskje best kjent som Telias hovedkontor i Norge.

Forslaget omfatter et område på 10.340 kvadratmeter, med adresse og forside av bygningsmasse mot Sandakerveien. Deler av fasaden ligger også mot Gjerdrums vei. Nedre del av området henvender seg mot Gullhaugveien. Området er regulert til industri, kontor og lager med utnyttelse på 42.500 kvadratmeter. Med den foreslåtte utvidelsen vil bygningsmassen nå 60.000 kvadratmeter.

Slik presenteres omfanget av foreslått påbygg. Foto: A-Lab AS/Gullhaugveien 9-13 AS

Syv nye etasjer mot Gullhaugveien

Eksisterende bygningsmasse består av fire bygg som er oppdelt i to større volumer via en trapp mellom Gullhaugveien og Sandakerveien. En stor del av eksisterende bygningsmasse består av funksjoner delvis under terreng, fordi byggene ligger i en skråning. Deler av området er i dag et stort parkeringsareal. Byggene ned mot Gullhaugveien har relativt lav høyde

Slik ser bygningsmassen ut fra Gullhaugveien i dag. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Slik presenteres prosjektet. Foto: A-Lab AS/Gullhaugveien 9-13 AS

Forslaget legger opp til en videreføring av hovedvolumenes fotavtrykk, men med en viss utvidelse i tomtas nordvestlige del mot Sandakerveien og Gjerdrums vei. Det ønskes også en økning med én etasje på denne delen. Mot Gullhaugveien ønskes bygningsmassen bygget ut med syv etasjer, dette vil kun bli synlig fra Nydalen, da eksisterende bygningsmasse mot Sandakerveien vil være like høy eller høyere enn påbygget.

I tillegg ønskes en bearbeiding av eksisterende parkeringsetasjer slik at disse blir lyse kontorarealer. Planene innebærer at bygningene henvender seg mer mot Gullhaugveien enn Sandakerveien, i motsetning til hva som er tilfellet i dag.

Utbyggingsplanen innebærer ca. 50 prosent økning i bygningsmassen og en vesentlig økning fra 2 til 9 etasjer mot Gullhaugveien.

Slik fremstrå bygget mot Gullhaugveien i dag. Det ønskes å bygge på der det i dag er parkeringsplasser. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Påvirkningnen på eldre bygg i området

I saksfremstillingen til bydelsutvalget, skriver bydelsadministrasjonen at dette vil kreve at tiltaket bidrar vesentlig til infrastrukturen i området, både for transport, gangveier og friområder.

Det største problemet i nærmiljøet til tiltaket er den mangelfulle forbindelse under Gjøvikbanen. Denne består i dag av ett kjørefelt og et smalt fortau, og har bare en klaring på 3 meter. Dette betyr manglende kapasitet for biler, farlig ferdsel for gående (inkludert skolebarn til Grefsen skole), dårlig sykkelforhold og en sperre for busser og tungtrafikk, skriver administrasjonen.

Avkjørselen fra ringveien til Sandakerveien/Gjerdrums vei har bare ett kjørefelt og smalt fortau. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det pekes videre på at dagens bygningsmasse er trukket tilbake fra Gjerdrums vei og Sandakerveien. Dette gjør at bygningene på andre siden av Gjerdrums vei som er på Gul liste (inkludert Dampen samfunnshus) gis litt ekstra rom, men bygningene ligger likevel litt i skyggen av Gjøvikbanen.


LES OGSÅ: Akkurat her lå det en gang en veistubb som het Güettlerbakken, der lå Nydalens eget badeanlegg

Dagens bygningsmasse er tilbaketrukket fra veien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsadministrasjonen skriver i sin saksfremstilling at en innsnevring av det åpne rommet mellom samfunnshuset og det foreslåtte prosjektet tvers over veien, ikke vil bedre situasjonen. Derimot kan forholdene for de gamle byggene bli bedre dersom man inkluderer hele området fra Gjøvikbanen med sikte på en istandsetting av hele rommet under ett. Dette har potensiale til å bli et område bedre tilpasset gående og syklende, samtidig som Sandakerveien er en viktig forbindelse til Ring 3 som kan avlaste trafikken langs Vitaminveien/Kristoffer Aamots gate lenger sør, skriver administrasjonen.

1. november var bestillingen av oppstartsmøte oppe til uttalelse i bydelsutvalget (BU). Der ble det gjort et enstemmig vedtak. (Bydelsutvalget er høringsinstans i byggesaker. Det er Plan- og bygningsetaten som behandler byggesøknader).

Bydelsutvalgets vedtak lyder:


Bydel Nordre Aker ser at foreslått plan innebærer en økning i bygningsvolumer og høyder i forhold til dagens bygningsmasse. Det legges opp til en økning av BRA fra 42.500 m2 til 60.000 m2 og innebærer en økning på nesten 50% i forhold til dagens bygningsvolum og en økning av byggehøyder på 1 til 7 etasjer.

Bydel Nordre Aker ber om at følgende momenter tas hensyn til i den videre behandling av planen:

1. Tiltaket er nærmeste nabo til to bygninger på Gul liste, inkludert Dampen samfunnshus som har en sentral rolle i Nydalens historie, på andre siden av Gjerdrums vei. Disse eiendommene bør inkluderes i reguleringsplanen for å sikre at bygningene og rommet mellom disse og Sandakerveien 138-140, ivaretas på en forsvarlig måte. Det er ikke sannsynlig at en utvidelse av bygningsvolumet, både i høyde og flate, mot Gjerdrums vei er forenelig med god utvikling av dette rommet.

2. Foreslått økning i bygningsmasse innebærer en vesentlig økning i antall arbeidsplasser og utløser tilsvarende økning av transportbehovet. Det er derfor viktig at forslagsstiller bidrar til felles løsninger for transportsystemet i området, inkludert en oppgradering av øvre del av Sandakerveien og en vesentlig bedre kobling mot Ring 3 for alle trafikantgrupper, bl.a. ved en utvidelse av undergangen under Gjøvikbanen.

3. Området som tiltaket ligger i har et underskudd på offentlige friområder. Tiltaket må bidra til bedring av offentlig tilgjengelige grøntområder og gangveier i området.

4. Bygningsvolum og høyder mot Gullhaugveien må samordnes med foreliggende forslag til utvikling av Gullhaug torg 1-3-5 slik at disse harmonerer med hverandre.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...