Nordre Aker Budstikke

Nordnorsk student- og elevhjem på Berg ønsker å utvide med et påbygg. Foto: Christian Fredrik Borg

Vil bygge ut:

Byantikvaren er ikke begeistret for planene

I dag er det tre bygninger i naturbetong på studenthjemmet på Berg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.07.2021 kl 13:12

BERG: Nordnorsk student- og elevhjem, som nå består av 149 hybler i ulik størrelse, ønsker å utvide med et påbygg på mellom to og fem etasjer.

Både bygningsmassen og uteområdene er oppført på Byantikvarens gule liste. Årsaken er ivaretakelse av «en arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eiendom som er godt bevart», ifølge Byantikvaren.

De har derfor blitt bedt om å komme med en forhåndsuttalelse til byggesaken i John Collets allé. Byantikvaren har også vært på befaring på eiendommen og sett planene.

Studenthjemmet på Berg har gateadresse i John Collets allé, men ligger også like ved Kaj Munks vei.

Slet med å finne bosted

Studenthjemmet ble byggemeldt i 1956. Det ble etablert for å sikre ungdom fra Nord-Norge et bosted under studier i Oslo.


«Årsaken var at nordlendinger på den tiden ikke var særlig ønsket som leietakere og slet med å finne bosted på grunn av fordommer. Banebrytende for sin tid var det også at studenthjemmet hadde plass til 1/3 kvinnelige beboere», heter det i beskrivelsen om eiendommen på den gule lista.

Det er Erling Viksjø som har tegnet studenthjemmet på Berg. Foto: Christian Fredrik Borg

Det er fremdeles i hovedsak personer fra Nord-Norge som kan benytte seg av botilbudet.

Anerkjent arkitekt

Arkitekt Erling Viksjø tegnet studenthjemmet på 1950-tallet. Han har også tegnet Bakkehaugen kirke og Høyblokken i regjeringskvartalet.

Viksjø tegnet hytter, eneboliger, boligblokker, kirker, museer, fabrikker og offentlige og private kontorbygg mellom 1940- og 1970-tallet. Ifølge Byantikvaren regnes han «som en av Norges viktigste etterkrigsarkitekter».


Erling Viksjø har også tegnet Bakkehaugen kirke i Carl Grøndahls vei 27. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Akrivfoto)

De mener at studenthjemmet på Berg er representativt for arkitekturproduksjon hans. Bygget har dessuten høy arkitektonisk verdi, påpeker Byantikvaren.

«Studenthjemmet har også høy kulturhistorisk verdi som manifestasjon av de fordommene innflyttere fra Nord-Norge opplevde i Oslo store deler av 1900-tallet og vanskelighetene det medførte», skriver de i forhåndsuttalelsen sin.

Uansett hvor høyt et påbygg på eiendommen vil bli, konkluderer Byantikvaren at det «vil kunne svekke opplevelsen av Viksjøs arkitekturuttrykk i så stor grad at verdifulle kulturminneverdier kan gå tapt».

Byantikvaren ønsker ikke utbygging på Berg. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...