Nordre Aker Budstikke

Vil det bli mulig med noe i nærheten av dette i år?

Grefsen skole på vei ned fra å ha vinket til kongefamilien på slottet 17. mai 2018. Slik blir det definitivt ikke i år heller. Foto: Maja Wettmark

Årets 17. mai-komiteer må trolig også i år legge planene om de største feiringene – 17. mai slik vi er vant til – i skuffen. Samtidig tror helseministeren mai blir måneden vi igjen kan lette på koronatiltakene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.03.2021 kl 09:08

OSLO: Helseminister Bent Høie (H) anbefalte tirsdag kveld landets 17. mai-komiteer å ta utgangspunkt i fjorårets råd og regler når de skal planlegge årets 17. mai.

Smittesituasjonen i Norge er nå så bekymringsfull at det får konsekvenser for mange som hadde planlagt å feire påske med familie og venner. Derfor meldte regjeringen på en pressekonferanse tirsdag kveld at det innføres nye, strenge nasjonale råd og tiltak fra torsdag denne uke, og fram til 12. april.

Tiltakene er i stor grad de samme som allerede gjelder i Oslo, bortsett fra at Oslo-reglene på flere områder er enda litt strengere enn de nasjonale tiltakene. Men reglene gjør at de som hadde håpet på å rømme Oslo til fordel for mindre strenge regler i de mange hyttekommunene, som for eksempel mulighetene til å få besøk av flere, må følge Oslo-regler også der.

To måneder til 17. mai

Og der påskeferien for mange starter allerede i helgen, er det bare under to måneder til den store nasjonale festdagen 17. mai.

– Det vil komme råd også om det, men å gi de akkurat nå ville ikke gitt så mye mening, sa Høie på spørsmål fra NTB under tirsdagens pressekonferanse.


Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) holder pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Lise Åserud/NTB

– Hvis jeg hadde vært i en 17. mai-komité nå, så hadde jeg planlagt med utgangspunkt i det som var råd og regler i fjor, og så vil jo alt som er bedre være enklere å forholde seg til, sa han om håpet om en bedret smittesituasjon og en større andel vaksinerte innen den tid.

Fjorårets 17. mai ble en ganske annerledes opplevelse enn vi er vant med. Barnetogene og folketogene ble avlyst over hele landet. Kongeparet overrasket alle ved å kjøre kortesje i åpen bil gjennom hele Oslo og hilse folket på den måten.

I Bergen har de allerede avlyst 17. mai-toget i år, og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo hat tidligere uttalt til TV2 at han ikke tror det blir noe barnetog her i byen i år heller.

Høie håper fortsatt på gjenåpning i mai

Opprinnelig hadde regjeringen varslet en plan for gjenåpning i slutten av mars, men på grunn av den nasjonale smittesituasjonen er dette utsatt til etter påske. I tillegg er AstraZeneca-vaksinen satt på pause etter at en sjelden tilstand med blodpropper, blødninger og lavt antall blodplater har ført til flere dødsfall blant vaksinerte.


Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har fortsatt tro på at gjenåpningen av samfunnet kan starte i mai:

– Det er fortsatt slik at hvis vi nå lykkes og kommer ut av april med lav smitte, så er min beste vurdering at vi i løpet av mai kan ta de første stegene inn i en mer normal hverdag, sier Høie til NTB.

Helsedirektør Bjørn Guldvog er av samme oppfatning:

– Det er foreløpig for tidlig å si nøyaktig når, men vi håper jo at vi kan starte gjenåpningen en gang i løpet av mai.

Feil tidspunkt

Ifølge Høie er det to grunner til at regjeringen har valgt å utsette planen til etter påske. Den ene grunnen, forklarer han, er at det rett og slett ville ha virket rart å legge den fram samtidig med at smitteverntiltakene ble strammet inn nasjonalt. Men det er også arbeid som gjenstår.


Planen som regjeringen utarbeider, bygger nemlig på innspill fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI) og et ekspertutvalg ledet av økonomiprofessor Steinar Holden ved UiO. Og de siste delene av dette grunnlagsmaterialet fikk regjeringen nettopp inn, opplyser statsråden.

– Noe av dette ble forsinket med en uke. Det er en del av forklaringen.

Usikkerhetsmomenter

Både Høie og Guldvog understreker at det fortsatt er usikkerhet om hvor raskt gjenåpningen kan skje. En hovedforutsetning er at smittenivået i mai er lavt.

– Det er avhengig av at vi nå lykkes veldig raskt med å få ned smitten. For hver uke som går med høy smitte, blir det vanskeligere, sier Høie.

Et annet usikkerhetsmoment er tempoet i vaksineringen. Helsemyndighetenes vurdering har vært at befolkningen ned mot 45 år må vaksineres før gjenåpningen kan starte for fullt, og FHIs mest optimistiske anslag er at dette punktet kan nås rundt pinse. Men da forutsettes det at AstraZeneca-vaksinen tas i bruk igjen fra og med neste uke. En avgjørelse om dette er varslet fredag.


Men det største usikkerhetsmomentet, advarer Guldvog, er nye virusmutasjoner.

Tre scenarioer

I arbeidet med planen har helsemyndighetene tatt utgangspunkt i tre forskjellige scenarioer:

  • Det ene er et optimistisk scenario der hele den voksne befolkningen tilbys vaksine før sommerferien.
  • I mellomscenarioet blir vaksineringen noe forsinket, samtidig som de nye virusvariantene får sterkere fotfeste.
  • Det tredje scenarioet er mer pessimistisk. Der rammes Norge av helt nye virusvarianter som vaksinene ikke virker på, slik at vaksineringen må begynne på nytt. I et slikt scenario vil det ikke være utsikter til noen full gjenåpning av Norge i 2021.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...